La toate chit─ârile

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
La toate chit─ârile jpeg

ÔŚĆ Al Di Meola, Elegant Gypsy And More Live&Opus, earMUSIC, 2018.

Chitara lui Al Di Meola a gustat din toate genurile muzicale unde instrumentul poate avea o contribu╚Ťie semnificativ─â, ├«ns─â ├«n anul 2018 artistul a scos dou─â materiale elocvente pentru preocuparea sa central─â ÔÇô fuziunea jazz-rock cu ingrediente latino. Primul material e un album live construit ├«n jurul pieselor centrale de pe succesul comercial ╚Öi referin╚Ťa istoric─â Elegant Gypsy din 1977; al doilea e albumul Opus, al c─ârui titlu ne sugereaz─â statutul de apogeu pe care artistul ╚Öi-ar dori s─â i-l acord─âm.

Elegant Gypsy a fost la vremea lui marcat de prima colaborare cu Paco de Lucia ÔÇô acesta venea dinspre flamenco ╚Öi era primit cu c─âldur─â ├«n lumea jazz-ului, ├«n timp ce Di Meola se desprindea din trupa lui Chick Corea ╚Öi g─âsea ├«n ingredientele latino elementul care avea s─â-i ghideze ├«ntreaga carier─â. De pe aceast─â versiune live lipsesc ├«n mod bizar tocmai piesa de titlu ╚Öi cea cu de Lucia, de fapt ponderea albumului men╚Ťionat e destul de sc─âzut─â ÔÇô doar trei buc─â╚Ťi s├«nt preluate de acolo: aerodinamicele ÔÇ×Race with Devil on Spanish HighwayÔÇť, ÔÇ×Flight over RioÔÇť ╚Öi siropoasa ÔÇ×Midnight TangoÔÇť, piese de sorginte latino-jazz pe care Di Meola le-a augmentat ap─âs├«nd pedala rock pentru un efect de g─âl─âgie electrificat─â, deschiz├«nd larg accesibilitatea jazz-ului de la vremea respectiv─â. ├Än acela╚Öi spirit e inclus ╚Öi cover-ul ÔÇ×Black DogÔÇť dup─â Led Zeppelin, ├«n timp ce un alt cover e preluat de la legenda tangoului argentinian Astor Piazzolla ÔÇô al─âturarea celor dou─â pune fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â rock-ul ╚Öi muzica latino, pled├«nd pentru rolul de mitiga╚Ťie al jazz-ului; alteori artistul pare s─â joace rol de DJ, folosindu-╚Öi chitara ca instrument de mixare a unor teme armonice vag familiare. ÔÇ×Senor MouseÔÇť e o compozi╚Ťie popular─â a lui Corea, din vremurile ├«n care Di Meola lucra pentru el ├«n trupa Return to Forever. Materialul e completat cu alte buc─â╚Ťi populare, plus ÔÇ×AdourÔÇť de dat─â mai recent─â, ╚Öi l─âsat s─â se scalde ├«n uralele publicului pentru o atmosfer─â c├«t mai apropiat─â de experien╚Ťa live.

cover2 jpg jpeg

Opus serve╚Öte aceleia╚Öi agende de promovare/re├«ncadrare a muzicii latino, dar e ceva mai potolit ├«n ceea ce prive╚Öte dimensiunea rock. E prezentat de ├«nsu╚Öi Di Meola drept fructul zemos al unei perioade de ├«mpliniri familiste, o ├«mp─ârt─â╚Öire a bucuriilor vie╚Ťii cu fanii s─âi. Un fan se l─âuda c─â a pus albumul la propria nunt─â ÔÇô at├«t e de bun materialul ╚Öi at├«t de romantic e (ÔÇ×AvaÔÇÖs Dream Sequence LullabyÔÇť e adecvat─â pentru dansul mirilor). Ni╚Öte elemente filmice ├á la Morricone se mai i╚Ťesc prin piese exuberant-orchestrale, ceva ce s─â plac─â la toat─â lumea ╚Öi cu numeroase por╚Ťiuni ├«n care se c├«nt─â ca trup─â ╚Öi nu strict solo (de╚Öi Di Meola c├«nt─â la toate chit─ârile, cro╚Öetate apoi ├«n studio). Ceea ce Di Meola f─âcuse cu Elegant Gypsy ├«n urm─â cu mai bine de patru decenii a fost deschiderea jazz-ului spre ceea ce era atunci perceput drept publicul de mas─â, cel al rockÔÇÖnÔÇÖroll-ului vremii. Ast─âzi, chitaristul se deschide chiar mai larg, risc├«nd pentru asta cu o sec╚Ťiune ritmic─â rudimentar─â pentru a face piesele mai u╚Öor de ├«ng├«nat ÔÇô un aspect de care materialul se putea lipsi, compozi╚Ťiile ar─ât├«nd suficient─â sofisticare. Pe c├«teva piese e ajutat de un pian acustic, o contribu╚Ťie binevenit─â ce diversific─â sound-ul atunci c├«nd ascult─âtorul ar putea c─âdea victim─â supradozelor de chitar─â. Densitatea stilistic─â e mai sc─âzut─â, ├«n sensul c─â piesele nu te plimb─â prin multiple genuri (cum se ├«nt├«mpla pe Elegant Gypsy), nu trag pre╚Öul de sub ascult─âtor, ci expun c├«teva motive clar delimitate, mai u╚Öor de urm─ârit.

Al Di Meola va concerta pe 5 mai la Sala Palatului din Bucure┼čti.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Momentul de glorie ├«n care Rom├ónia a fost pe locul 2 ├«n lume la Olimpiad─â, dup─â SUA. De ce a sfidat Ceau┼čescu Rusia
La Olimpiada┬á de var─â din 1984, din Los Angeles, Rom├ónia a adus acas─â 53 de medalii, situ├óndu-se pe locul 2 ├«n lume, dup─â SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a f─âcut presiune asupra lui Ceau┼čescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe l├óng─â cei 120.000 de dolari primi┼úi pentru participare, a avut leg─âtur─â cu contextul economic din ┼úar─â.
image
C├ómpurile mor┼úii de sub mall-urile din Ploie┼čti. Descoperire f─âcut─â de arheologi
Extinderea municipiului Ploie┼čti spre comunele Blejoi sau Ariche┼čtii Rahtivani a scos la iveal─â un veritabil c├ómp al mor┼úii, care ascunde deopotriv─â comori unice, vechi de mii de ani, dar ┼či informa┼úii relevante despre o civiliza┼úie demult apus─â.
image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.