La toate chit─ârile

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
La toate chit─ârile jpeg

ÔŚĆ Al Di Meola, Elegant Gypsy And More Live&Opus, earMUSIC, 2018.

Chitara lui Al Di Meola a gustat din toate genurile muzicale unde instrumentul poate avea o contribu╚Ťie semnificativ─â, ├«ns─â ├«n anul 2018 artistul a scos dou─â materiale elocvente pentru preocuparea sa central─â ÔÇô fuziunea jazz-rock cu ingrediente latino. Primul material e un album live construit ├«n jurul pieselor centrale de pe succesul comercial ╚Öi referin╚Ťa istoric─â Elegant Gypsy din 1977; al doilea e albumul Opus, al c─ârui titlu ne sugereaz─â statutul de apogeu pe care artistul ╚Öi-ar dori s─â i-l acord─âm.

Elegant Gypsy a fost la vremea lui marcat de prima colaborare cu Paco de Lucia ÔÇô acesta venea dinspre flamenco ╚Öi era primit cu c─âldur─â ├«n lumea jazz-ului, ├«n timp ce Di Meola se desprindea din trupa lui Chick Corea ╚Öi g─âsea ├«n ingredientele latino elementul care avea s─â-i ghideze ├«ntreaga carier─â. De pe aceast─â versiune live lipsesc ├«n mod bizar tocmai piesa de titlu ╚Öi cea cu de Lucia, de fapt ponderea albumului men╚Ťionat e destul de sc─âzut─â ÔÇô doar trei buc─â╚Ťi s├«nt preluate de acolo: aerodinamicele ÔÇ×Race with Devil on Spanish HighwayÔÇť, ÔÇ×Flight over RioÔÇť ╚Öi siropoasa ÔÇ×Midnight TangoÔÇť, piese de sorginte latino-jazz pe care Di Meola le-a augmentat ap─âs├«nd pedala rock pentru un efect de g─âl─âgie electrificat─â, deschiz├«nd larg accesibilitatea jazz-ului de la vremea respectiv─â. ├Än acela╚Öi spirit e inclus ╚Öi cover-ul ÔÇ×Black DogÔÇť dup─â Led Zeppelin, ├«n timp ce un alt cover e preluat de la legenda tangoului argentinian Astor Piazzolla ÔÇô al─âturarea celor dou─â pune fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â rock-ul ╚Öi muzica latino, pled├«nd pentru rolul de mitiga╚Ťie al jazz-ului; alteori artistul pare s─â joace rol de DJ, folosindu-╚Öi chitara ca instrument de mixare a unor teme armonice vag familiare. ÔÇ×Senor MouseÔÇť e o compozi╚Ťie popular─â a lui Corea, din vremurile ├«n care Di Meola lucra pentru el ├«n trupa Return to Forever. Materialul e completat cu alte buc─â╚Ťi populare, plus ÔÇ×AdourÔÇť de dat─â mai recent─â, ╚Öi l─âsat s─â se scalde ├«n uralele publicului pentru o atmosfer─â c├«t mai apropiat─â de experien╚Ťa live.

cover2 jpg jpeg

Opus serve╚Öte aceleia╚Öi agende de promovare/re├«ncadrare a muzicii latino, dar e ceva mai potolit ├«n ceea ce prive╚Öte dimensiunea rock. E prezentat de ├«nsu╚Öi Di Meola drept fructul zemos al unei perioade de ├«mpliniri familiste, o ├«mp─ârt─â╚Öire a bucuriilor vie╚Ťii cu fanii s─âi. Un fan se l─âuda c─â a pus albumul la propria nunt─â ÔÇô at├«t e de bun materialul ╚Öi at├«t de romantic e (ÔÇ×AvaÔÇÖs Dream Sequence LullabyÔÇť e adecvat─â pentru dansul mirilor). Ni╚Öte elemente filmice ├á la Morricone se mai i╚Ťesc prin piese exuberant-orchestrale, ceva ce s─â plac─â la toat─â lumea ╚Öi cu numeroase por╚Ťiuni ├«n care se c├«nt─â ca trup─â ╚Öi nu strict solo (de╚Öi Di Meola c├«nt─â la toate chit─ârile, cro╚Öetate apoi ├«n studio). Ceea ce Di Meola f─âcuse cu Elegant Gypsy ├«n urm─â cu mai bine de patru decenii a fost deschiderea jazz-ului spre ceea ce era atunci perceput drept publicul de mas─â, cel al rockÔÇÖnÔÇÖroll-ului vremii. Ast─âzi, chitaristul se deschide chiar mai larg, risc├«nd pentru asta cu o sec╚Ťiune ritmic─â rudimentar─â pentru a face piesele mai u╚Öor de ├«ng├«nat ÔÇô un aspect de care materialul se putea lipsi, compozi╚Ťiile ar─ât├«nd suficient─â sofisticare. Pe c├«teva piese e ajutat de un pian acustic, o contribu╚Ťie binevenit─â ce diversific─â sound-ul atunci c├«nd ascult─âtorul ar putea c─âdea victim─â supradozelor de chitar─â. Densitatea stilistic─â e mai sc─âzut─â, ├«n sensul c─â piesele nu te plimb─â prin multiple genuri (cum se ├«nt├«mpla pe Elegant Gypsy), nu trag pre╚Öul de sub ascult─âtor, ci expun c├«teva motive clar delimitate, mai u╚Öor de urm─ârit.

Al Di Meola va concerta pe 5 mai la Sala Palatului din Bucure┼čti.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).
Metafizica lui Danilov jpeg
Metafizica lui Danilov
Multe dintre poeme au la origine experien╚Ťe livre╚Öti, ├«n vreme ce altele pot fi considerate prelucr─âri personale, fantasmatice, delirante ale acestor experien╚Ťe.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.