Efectul Darwin

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Efectul Darwin jpeg

● Deborah Heiligman, Charles și Emma. Crezul familiei Darwin, Editura ART, București, 2019, traducere din limba engleză de Andrei Bontaș.

Iată o carte în care oricine poate găsi ceva interesant! Unii pot admira vremurile în care principala preocupare a logodnicilor era compatibilitatea lor intelectuală din timpul viitoarei căsnicii. Alţii vor fi nostalgici faţă de lumea în care cineva se poate dedica unei idei avute la tinereţe şi dezvoltate pe parcursul întregii vieţi. Destui, cred, vor fi încîntaţi să revadă unele ipostaze ale epocii victoriene nu neapărat legate de expansiune şi achiziţii, într-un cuvînt, de materialitate. Pentru că, da, britanicii au avut un imperiu, dar au şi ştiut cum să procedeze cu el pentru a-l exploata cultural sau ştiinţific. Totul infuzat de un stil al expunerii extrem de curgător. Cartea se citeşte aproape de la sine, încît nici nu îţi dai seama cînd ai devenit familiar cu personajele ei.

M-au încîntat cele de mai sus, dar și unele detalii care, deși par de ordin anecdotic, au relevanța lor largă. De pildă, că Darwin nu păstra cărțile, ci doar acele foi care îl interesau. Am reținut insistența autoarei de a preciza că nicăieri Darwin n-a spus că omul se trage din maimuță, ci că omul și maimuța au un strămoș comun. Dacă tot sîntem aici, menționez și că ideile evoluționiste, deși nu erau bine văzute, pluteau în atmosfera epocii, Darwin fiind cel care le-a dat forma cea mai articulată și elegantă, dar nefiind neapărat cel dintîi susținător al lor. Încadrarea biografică a acestor idei e iarăși edificatoare: cei doi soți, Charles și Emma, proveneau din familii pe care azi le-am numi probabil liberale, deschise la idei și opinii diferite de cele însușite deja de membrii lor. Tatăl lui Charles, doctorul Darwin, a înțeles dubiile religioase ale fiului și l-a susținut în toate modurile. Familia Emmei era unitariană, dar accepta și respecta alte idei, și nimeni nu era judecat pentru ele sau pentru faptul că și-a exprimat dezacordul pentru opiniile dominante. E aici explicația pentru felul în care Charles Darwin, un necredincios în esență, a avut cel mai bun susținător și prieten în soția sa Emma, o credincioasă profundă care aștepta ca după moarte să se întîlnească în rai cu sora ei dragă, de care se despărțise pe cînd avea 24 de ani. Emma îi citea și îi corecta ortografic și stilistic manuscrisele lui Charles, îl chestiona la pasajele neclare și își exprima rezerva dacă nu era de acord cu o afirmație. Dar îl sprijinea necondiționat în cercetările lui științifice, pe care de altfel le făcea chiar în căminul în care se născuseră cei zece copii ai familiei lor. Iar marea ei întrebare și frămîntare a fost pînă la sfîrșit dacă se va revedea și cu Charles în rai.

Pe lîngă aceste delicatese ale lecturii directe sînt și întrebări de fond, care îți vin pe parcurs sau la final. Există un episod în care este descris rasismul căpitanului FitzRoy, cel care l-a acceptat pe Darwin pe vasul expediționar Beagle. FitzRoy avea convingeri religioase puternice, el credea ad litteram că Dumnezeu l-a făcut pe om o dată pentru totdeauna din țărînă. Numai că l-a făcut alb, eventual alb-lăptos și pistruiat, ca pe englezi. FitzRoy era de acord cu robia și nu credea că sclavii puteau avea același statut ontologic ca albii. Darwin era furios, îi spunea Emmei că nu înțelege cum englezii și „urmașii noștri americani“ au putut susține sclavia, pretinzînd în același timp că sînt credincioși, că „își iubesc semenii ca pe ei înșiși“. Dar partea interesantă e că nu cu argumente biblice l-a demolat Darwin pe FitzRoy, ci indirect și în timp, cu cele evoluționiste. Scurtcircuitînd Biblia, Darwin a democratizat rasele, ele nu au mai fost creații imuabile originare, ci sînt ipostaze în mișcare ale evoluției. Demonstrația lui Darwin a devenit populară și printre credincioși. Succesul evoluționismului le-a luat rasiștilor argumentul teologic. După Darwin, nu mai poți fi și rasist, și credincios, decît eventual în satul tău izolat sau în secta ta, nicidecum la nivel social. Mă gîndesc că aceasta a avut o consecință neașteptată în secolul următor. Rasiștii au renunțat mai degrabă la credință decît la rasism. Și așa au apărut cele două rasisme ale secolului 20, cel clasic, nazist, și cel „de clasă“, comunist, ambele susținînd că unii oameni sînt mai presus decît alții și ambele declarîndu-se atee pentru a putea fi în concordanță cu postulatul lor fundamental. Întrebarea este, așadar, dacă nu cumva evoluționismul ar putea fi una dintre cauzele indirecte și involuntare ale totalitarismelor din secolul trecut.

O altă întrebare pe care mi-a stîrnit-o lectura cărții pare mai degrabă speculativ-teologică. Dacă omul este, cum spune Darwin, rezultatul evoluției, e de presupus că, după și prin om, evoluția va crea și alte specii. În teoria evoluționistă, omul nu e specia supremă. În teologia creștină însă, el a rămas astfel și nu poate fi ușor scos din această postură, din moment ce Dumnezeu S-a întrupat și S-a făcut om. Se va ajunge, așadar, în timp ca întruparea să se fi petrecut pentru o specie rămasă în urma evoluției. Pentru rasiștii viitorului, aceasta ar fi echivalentă cu o afirmație de genul „Hristos S-a întrupat într-o maimuță“, în vreme ce evoluționiștii vor spune eventual că prima formulare, rudimentară, bineînțeles, a teoriei evoluționiste i-a aparținut unui reprezentant al unei specii anterioare. Aici pot observa că dacă, în privința genezei, teologia s-a acomodat de bine, de rău cu evoluționismul, în ceea ce privește teleologia ea mai are încă de lucrat. Efectul Darwin este încă în desfășurare. Doar că, întîmplător sau nu, problema nu e deloc presantă, mai important acum, după unii, e ca omul să își supraviețuiască sieși.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Fostul premier bulgar Boiko Borisov FOTO EPA-EFE
Alegeri în Bulgaria: Partidul lui Borisov, pe primul loc (exit-polluri)
Partidul conservator al fostului premier bulgar Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit sondajelor publicate la ieşirea de la urne, însă ar putea avea mai probleme în a găsi parteneri pentru a guverna.
Schimb de prizonieri Rusia- Ucraina. Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
O grupare neonazistă rusă, instrucțiuni privind execuția sumară a prizonierilor de război ucraineni
O grupare neonazistă pro-Kremlin incită la atrocități împotriva prizonierilor de război ucraineni și susține în mod explicit torturarea acestora pentru obținerea de informații și apoi execuția lor.
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Zelenski a anunțat că orașul Lîman a fost „complet eliberat”
Volodimir Zelenski a declarat duminică oraşul strategic Lîman din estul ţării „complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse, la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.