Unde se duc iubirile cînd se duc

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Unde se duc iubirile cînd se duc jpeg

● Marriage Story / Poveste despre căsnicie (SUA, 2019), de Noah Baumbach.

Nicole (Scarlett Johansson) dansează molipsitor, este o mamă care se joacă cu adevărat cu copiii și un cetățean model. E curajoasă, veselă, în plus știe să aleagă minunate cadouri. Charlie (Adam Driver) este independent și foarte ordonat, se îmbracă bine, îi place să fie tată, plînge la filme și știe întotdeauna ce vrea, spre deosebire de Nicole, care uneori se rătăcește… „El nu se dă niciodată învins, în vreme ce eu… Îmi suportă toanele“, recunoaște Ea, care ar fi putut avea o strălucită carieră în film dacă nu l-ar fi urmat pe El pe Broadway. „E actrița mea preferată și acceptă să îmi joace ideile trăsnite“, recunoaște El, talentatul regizor de teatru aflat la vîrful carierei. Ambii au în comun competența, însă de la un punct încolo asta pare mai mult să îi fi dezbinat decît să îi fi unit. Debutul filmului Marriage Story este o delicată trecere în revistă a calităților pe care viitori foști doi soți le înșiră în fața unui mediator, într-o tentativă ratată de a nu ajunge la divorț. Acele motive, unele aproape sacre, țîșnind din adîncul ființei, altele insignifiante, chiar anodine, legate de traiul domestic, care au lăsat să se nască dragostea („M-am îndrăgostit de el în două secunde de cînd l-am văzut“, spune Nicole), sînt însă tot acolo, cristalizate în străfundul inimii ca într-o scoică cu perla încă nedeschisă, chiar dacă ea nu mai este suficientă acum pentru a reînvia sentimente lichefiate („El chiar nu mă vedea ca pe ceva separat de el însuși“, îi spune Ea ulterior avocatei). 

Marriage Story nu este cronica involuției poveștii de iubire și a cauzelor înstrăinării dintre soți, ci se dedică, cu o ironie tandră și un umor delicat, iar uneori cu fină atenție pentru stările minore, dar esențiale în felul lor, ale dragostei, reconstituirii momentelor sordide de după moartea iubirii, mai ales cînd în scenă intră avocații și lupta pentru copil. Este o confruntare fără milă, dar și plină de o anumită candoare a soților care se depersonalizează odată cu derizoriul disputelor legale care îi aruncă pe cei doi într-o competiție acerbă, crudă, dirijată de doi avocați fără scrupule (interpretați de Laura Dern și Ray Liotta), excepție făcînd avocatul pensionar al lui Alan Alda („În domeniul meu, adevărul e fabricat ca să ajungi unde vrei. Ești o simplă tranzacție. Eu însă văd oamenii“).

Este un film de actorie, care pune în valoare anvergura protagoniștilor și chimia dintre ei, dar și rolurile secundare (mama și sora lui Nicole, la care ea revine în Los Angeles pentru o perioadă, pentru a realiza un serial, sînt două prezențe efervescente și ludice, care dinamizează sensibil structura teatrală a dialogurilor). La acest nivel de gîndire filmică a regizorului american Noah Baumbach, mizanscena este destul de fixă și rigidă, însă camera este uneori sedusă de prim-planul lui Nicole sau al lui Charlie și de direcția privirii lor, căutînd parcă să intuiască acea taină care pe vremuri a dus la pasiune, dorință, complicitate, dorul de celălalt, puterea de a fi vulnerabil, lansarea spre celălalt pentru a te regăsi pe tine însuți. În această cheie, chiar și certurile lor, care deseori, în absența avocaților, degenerează în crunte jigniri și atacuri la persoană, par sexy („Te identifici atît de bine cu propriul egoism încît nici nu îți mai dai seama că ești egoist“). Aducînd vag cu clasicul Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman, în special prin dinamica replicilor și alternanța de duioșie-atașament-generozitate-ură-resentimente, dar și prin formația artistică a eroilor și mediul teatral abordat, Marriage Story este însă un film cît se poate de american. Sînt acolo și petrecerile de Halloween, cu Charlie deghizat elaborat în Nosferatu pentru fiul său Henry, este și atitudinea relaxată a vieții chiar în mijlocul unui dezastru personal, dar și manierismele proceselor civile extrem de costisitoare financiar și devastatoare în plan psihic.

Într-o nuvelă a scriitoarei Ali Smith, un bărbat simte că sfîrșitul cuplului său are ceva de-a face cu felul în care taie el legumele. În Marriage Story, evanescența iubirii, felul subtil și suficient sieși în care ea dispare din cuplul cotidian, dar se insinuează treptat în legătura simbolică, dar sublimată într-un alt plan, dintre Nicole și Charlie, este cea care dă perspectivă. În finalul filmului, ea se apleacă şi îi leagă lui şireturile, ca o reverență pentru mica perfecțiune creată împreună o perioadă și pentru ceea ce va rămîne încapsulat dincolo de timp. Este poate un alt nume pentru acea a treia persoană din nuvela omonimă a lui Ali Smith, acel „alt fel de a spune o poveste“, „misterul total“, acea „cutie muzicală care cîntă la nesfîrșit, care se află acolo, între oameni, așteptînd să fie pusă în funcțiune“.

Marriage Story, nominalizat la șase categorii ale premiilor Oscar, inclusiv la categoria Cel mai bun film, este disponibil pe Netflix.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Regina Elisabeta jubileu
Cauza oficială a morții reginei Elisabeta a II-a a fost dezvăluită
A fost publicat certificatul de deces care dezvăluie cauza oficială a morții reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii.
operaresidence2 jpg
Anunțul Untold care lasă hotelurile fără camere. Un apartament în centru ajunge la 2.386 de euro
Anunțul perioadei Festivalului Untold, 3-6 august 2023, lasă hotelurile și pensiunile din Cluj-Napoca fără camere pe cea mai mare platformă de cazare - Booking.com. Prețurile încep de la 170 de euro și depășesc 2.000 de euro.
mama gemeni png
Mama gemenilor morți după ce au căzut de la etaj, condamnată pentru ucidere din culpă
Andreea Vizu, mama gemenilor care au murit după ce au căzut de la etajul zece al unui bloc din Ploiești a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, printr-o decizie a Judecătiriei Ploiești.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.