Regele Lear, Chopin, Dracula, Acasă: wohin?
● Toate speranțele și înfrîngerile noastre, toate visele și coșmarurile colective, tot ce ne părea lesne, dar s-a dovedit a fi lespede, seninul transformat în cețuri dese, apăsătoare, așadar toate trăirile noastre civice sau individuale, toate la un loc, într-un monolog de o tristețe covîrșitoare, spus nouă de bufon, prin cuvîntul șăgalnic și amenințător ca un tăiș de sabie ascuțită în penumbră – magistral interpretat de Marius Manole. Monologul-inseart „La sfîntu’ așteaptă“ din Regele Lear, în regia lui David Doiashvili la Teatrul Național. Întregul spectacol de revăzut oricînd, dar mai ales acum, cînd marea istorie se rescrie prin cutumă și tradiție, iar bătrînul Will ne provoacă la a ni-l apropria în contemporaneitate. (Ruxandra Mihăilă)
● La împlinirea a 210 ani de la nașterea lui Chopin, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră creat de celebrul muzician romantic va fi interpretat vineri, 7 februarie, ora 19, la Sala Radio, de către pianistul Toma Popovici, alături de Orchestra Națională Radio. Considerat un „poet“ al pianului, Chopin a scris ambele sale concerte pentru pian în jurul vîrstei de 20 de ani. Primul dintre ele a fost interpretat chiar de Chopin, în octombrie 1830, anul în care compusese lucrarea, la Teatrul Național din Varșovia. A fost unul dintre concertele sale de rămas-bun, înainte de a părăsi Polonia natală pentru a se stabili definitiv la Paris. La pupitrul evenimentului de la Sala Radio se va afla tînărul dirijor născut în România Andrei Feher, absolvent al Conservatorului din Montréal, numit director muzical al ansamblului canadian Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra din Ontario în 2018, la doar 26 de ani. (Anda Docea)
● O nouă ediție a cărții Dracula de Bram Stoker a fost publicată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Editura Vellant, cu o prefaţă de Mircea Vasilescu. Accentul interesant aici nu e neapărat cel care se poate pune pe binecunoscutul simbol Dracula, ci mai degrabă unul care s-ar așeza pe numele Ivan Patzaichin. (Andrei Manolescu)
● În perioada 5-21 februarie, Goethe-Institut București împreună cu publicațiile Decît o Revistă, Școala9 și Teleleu organizează expoziția „Acasă: wohin?“, care explorează viețile românilor stabiliți în Germania. Fotografiile făcute de Cătălin Georgescu și Cosmin Bumbuț ilustrează români din Berlin, Köln, Lüneburg, Frankfurt și München, care activează în domenii variate, de la educație și artă la medicină și sport. Poveștile lor sînt diverse, însă au în comun legăturile pe care cei din diaspora le mențin cu România și cu familiile lăsate în urmă. (Anda Docea)