Oscar Weekend, Jazz Nouveau, Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor
● Adriana Scripcariu, Silvestru Petac, Anamaria Iuga, Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor, volumul I, Școala Agatonia, 2019. O carte/album-document care ne propune, și ne explică, o abordare din diferite unghiuri – al frumosului, al încărcăturii istorice, al raportului față de celelalte țări și culturi similare și, nu în ultimul rînd, al importanței cunoașterii, și de aici al prețuirii și valorificării – a patrimoniului cultural românesc, deja înscris pe listele UNESCO sau doar cuprins în proiecte similare, în derulare. Un volum masiv, bogat ilustrat și cu minuțioase exemplificări, pe înțelesul tuturor acelora care știu că patrimoniul cultural al unei țări înseamnă chiar trecutul și viitorul nostru, ca parte integrantă a patrimoniului cultural al umanității. O carte pentru elevi și studenți, pentru tineri și vîrstnici, pentru turiști… pentru oricine dorește să știe puțin mai mult sau, altfel, despre o țară numită România. (Ruxandra Mihăilă)
● S-au anunţat concertele noului sezon din seria Jazz Nouveau din Clubul Control din Bucureşti: Liquid Saloon (27 ianuarie), Erik Truffaz Quartet (10 februarie), Chat Noir (12 februarie), Tonbruket (17 februarie), Dominic Miller (16 martie), Eivind Aarset (23 martie), Phronesis (6 aprilie). Biletele sînt disponibile pe eventbook.ro (Marius Chivu)
● Filmul It Must Be Heaven (Paradisul, probabil) al lui Elia Suleiman e despre singurătate și absurd și politică. Mergeți să-l vedeți, cu un ochi o să rîdeți și cu celălalt o să vă vină să plîngeți. (Ana Maria Sandu)
● Oscar Weekend 2020, între 17 și 19 ianuarie, la Cinema „Elvire Popesco“. Veți putea viziona șase dintre cele zece filme de pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film străin“. Vineri: Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar (Spania) și Atlantics, de Mati Diop (Senegal). Sîmbătă: Parasite, de Bong Joon-ho (Coreea de Sud) și Les Misérables, de Ladj Ly (Franța). Duminică: Those Who Remained, de Barnabás Tóth (Ungaria) și Beanpole, de Kantemir Balagov (Rusia). (Adina Popescu)
● Mi se pare că, în acest tulburător început de an, a crescut nevoia oamenilor inteligenți de a înțelege Iranul și, mai ales, pe iranieni. Lor le recomand mai degrabă literatura decît televizorul. De pildă, cărțile semnate de Shahrnush Parsipur (Femei fără bărbați) și Parinoush Saniee (Tatăl celuilalt copil), apărute în ultimii ani la Polirom și încă disponibile, ar putea fi un bun început. (Sever Voinescu)
● Două noi titluri din colecţia „StART“ a Editurii Pandora M dedicate pieţei de artă contemporană, analizelor, strategiilor, fenomenelor şi vedetelor ei: Rechinul de 12 milioane de dolari. Uimitoarea economie a artei contemporane de Don Thompson şi Încălcînd toate graniţele, memoriile Marinei Abramovici. (Marius Chivu)
● Cea mai mare orgă din sud-estul Europei, cu 7.600 de tuburi, va răsuna la Sala Radio joi, 23 ianuarie, de la ora 19. Orchestra Națională Radio va interpreta „Concertul în re minor pentru orgă şi orchestră“ de Händel, sub bagheta dirijorului József Horváth, cu solistul Dan Racoveanu la orgă. Seara se va deschide cu Uvertura „Rosamunde“ semnată de Franz Schubert, iar a doua parte a concertului propune publicului cunoscuta lucrare a lui Felix Mendelssohn „Die erste Walpurgisnacht (Prima noapte a Walpurgiei)“, bazată pe poemul lui Goethe și descriind un conflict între ritualuri păgîne și forțe creștine. (Anda Docea)