Oscar Weekend, Jazz Nouveau, Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Oscar Weekend, Jazz Nouveau,  Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor jpeg

 Adriana Scripcariu, Silvestru Petac, Anamaria Iuga, Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor, volumul I,  Școala Agatonia, 2019. O carte/album-document care ne propune, și ne explică, o abordare din diferite unghiuri – al frumosului, al încărcăturii istorice, al raportului față de celelalte țări și culturi similare și, nu în ultimul rînd, al importanței cunoașterii, și de aici al prețuirii și valorificării – a patrimoniului cultural românesc, deja înscris pe listele UNESCO sau doar cuprins în proiecte similare, în derulare. Un volum masiv, bogat ilustrat și cu minuțioase exemplificări, pe înțelesul tuturor acelora care știu că patrimoniul cultural al unei țări înseamnă chiar trecutul și viitorul nostru, ca parte integrantă a patrimoniului cultural al umanității. O carte pentru elevi și studenți, pentru tineri și vîrstnici, pentru turiști… pentru oricine dorește să știe puțin mai mult sau, altfel, despre o țară numită România. (Ruxandra Mihăilă)

 S-au anunţat concertele noului sezon din seria Jazz Nouveau din Clubul Control din Bucureşti: Liquid Saloon (27 ianuarie), Erik Truffaz Quartet (10 februarie), Chat Noir (12 februarie), Tonbruket (17 februarie), Dominic Miller (16 martie), Eivind Aarset (23 martie), Phronesis (6 aprilie). Biletele sînt disponibile pe eventbook.ro (Marius Chivu)

 Filmul It Must Be Heaven (Paradisul, probabil) al lui Elia Suleiman e despre singurătate și absurd și politică. Mergeți să-l vedeți, cu un ochi o să rîdeți și cu celălalt o să vă vină să plîngeți. (Ana Maria Sandu)

 Oscar Weekend 2020, între 17 și 19 ianuarie, la Cinema „Elvire Popesco“. Veți putea viziona șase dintre cele zece filme de pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film străin“. Vineri: Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar (Spania) și Atlantics, de Mati Diop (Senegal). Sîmbătă: Parasite, de Bong Joon-ho (Coreea de Sud) și Les Misérables, de Ladj Ly (Franța). Duminică: Those Who Remained, de Barnabás Tóth (Ungaria) și Beanpole, de Kantemir Balagov (Rusia). (Adina Popescu)

 Mi se pare că, în acest tulburător început de an, a crescut nevoia oamenilor inteligenți de a înțelege Iranul și, mai ales, pe iranieni. Lor le recomand mai degrabă literatura decît televizorul. De pildă, cărțile semnate de Shahrnush Parsipur (Femei fără bărbați) și Parinoush Saniee (Tatăl celuilalt copil), apărute în ultimii ani la Polirom și încă disponibile, ar putea fi un bun început. (Sever Voinescu)

 Două noi titluri din colecţia „StART“ a Editurii Pandora M dedicate pieţei de artă contemporană, analizelor, strategiilor, fenomenelor şi vedetelor ei: Rechinul de 12 milioane de dolari. Uimitoarea economie a artei contemporane de Don Thompson şi Încălcînd toate graniţele, memoriile Marinei Abramovici. (Marius Chivu)

 Cea mai mare orgă din sud-estul Europei, cu 7.600 de tuburi, va răsuna la Sala Radio joi, 23 ianuarie, de la ora 19. Orchestra Națională Radio va interpreta „Concertul în re minor pentru orgă şi orchestră“ de Händel, sub bagheta dirijorului József Horváth, cu solistul Dan Racoveanu la orgă. Seara se va deschide cu Uvertura „Rosamunde“ semnată de Franz Schubert, iar a doua parte a concertului propune publicului cunoscuta lucrare a lui Felix Mendelssohn „Die erste Walpurgisnacht (Prima noapte a Walpurgiei)“, bazată pe poemul lui Goethe și descriind un conflict între ritualuri păgîne și forțe creștine. (Anda Docea)

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Regina Elisabeta jubileu
Cauza oficială a morții reginei Elisabeta a II-a a fost dezvăluită
A fost publicat certificatul de deces care dezvăluie cauza oficială a morții reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii.
Jim Cantore a fost aproape de a fi lovit de un fulger png
Uraganul Ian: Reporter, la un pas de a fi lovit de fulger, în timp ce transmitea live VIDEO
Jim Cantore, un legendar reporter de televiziune din Florida, a văzut cu proprii ochi furia uraganului Ian de categorie 4, și a fost aproape de a-și pierde viața când s-a aventurat să transmisită live din mijlocul unei străzi.
nicolaeamericanul Sursaneverforgotten jpg
Apel de suflet de la un român adoptat în SUA. „Am nevoie să fac pace cu mine însumi“
„Poate frăţiorii mei vor vedea postarea şi se vor recunoaşte în aceste rânduri. Am nevoie să fac pace cu mine însumi“. Este apelul de suflet al unui român adoptat în SUA cu ani în urmă, care vrea să-și cunoască frații rămași în România.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.