Picasso, Soulages, Boltanski sau ÔÇ×Drumul spre negruÔÇŁ

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Picasso, Soulages, Boltanski sau ÔÇ×Drumul spre negruÔÇŁ jpeg

Picasso a pictat, la mijlocul anilor ÔÇÖ30, un ciclu intitulat de reputatul critic Christian Zervos Tablouri magice. Ele s├«nt reunite ┼či expuse la muzeul ce ├«i este consacrat ├«n Marais. Le privesc ┼či, decep┼úionat, nu le recunosc ca merit dec├«t viteza gestului plastic, rapiditatea execu┼úiei ÔÇ×f─âcute repedeÔÇť, cum se spunea despre un mare pictor, Luca Giordano, ┼či el abil ├«n a combina motive ┼či a relua posturi plastice cu o celeritate admirat─â ┼či totodat─â ironizat─â. Din gravitatea ini┼úial─â a perioadelor ÔÇ×albastr─âÔÇť sau ÔÇ×rozÔÇť nu mai r─âm├«ne dec├«t o sistematic─â perturbare anatomic─â: ÔÇ×S─â deplasezi. S─â pui ochii ├«n picioare. S─â contrazici. S─â faci un ochi din fa┼ú─â ┼či unul din profilÔÇť, ├«i m─ârturisea Picasso lui Malraux. Doar aceast─â perturbare fizic─â e materia ÔÇ×tablourilor magiceÔÇť, dar c├«te cuvinte extraordinare ale artistului le ├«nso┼úesc! Vorbele s├«nt mai puternice dec├«t operele. Vorbe ale unui ÔÇ×artistÔÇť ce-┼či comenteaz─â str─âlucit condi┼úia chiar dac─â ceea ce prezint─â seduce mai pu┼úin dec├«t de obicei. Notez c├«teva citate memorabile: ÔÇ×Opera de art─â nu are alt─â ra┼úiune de a fi dec├«t evocarea magic─â a demonilor interioriÔÇť, ÔÇ×Pictura (ÔÇŽ) este o form─â de magie care se interpune ├«ntre universul ostil ┼či noi (ÔÇŽ), impun├«nd o form─â spaimelor noastre, ca ┼či dorin┼úelor noaste. C├«nd am ├«n┼úeles aceasta am ┼čtiut c─â mi-am g─âsit drumulÔÇť.

pi jpg jpeg

Picasso ÔÇô am intuit-o, cred, cu dreptate ÔÇô e un ÔÇ×Shakespeare al picturiiÔÇť c─âci, ca ╚Öi acesta, nu s-a prezentat niciodat─â ca prizonier al unei singure expresii, a derutat traiectoriile ┼či a surprins privitorii trec├«nd la rezultate geniale ÔÇô ce e Guernica dac─â nu o ÔÇ×tragedie istoric─âÔÇť shakespearian─â, iar melancolia Arlechinilor cere┼čti dac─â nu reverbera┼úia celei din Cum v─â place? Mi┼čcarea ├«i constituie identitatea, jocul inepuizabil al formelor care uneori, ca aici, poate se reduce la a fi doar ÔÇ×jocÔÇťÔÇŽ jocul unui artist energic lipsit de magie. Uneori, ca acum, putem regreta absen┼úa unui univers reperabil ┼či constituit ├«ntr-o lume proprie, ca aceea a lui Mir├│, Dal├ş sau Egon Schiele. C├«nd pe Picasso nu doar propria energie ├«l satisface ├«i putem regreta angajarea din opere ├«n care ├«i recunoa┼čtem pasiunile pentru tauromahie ┼či circ, satisfac┼úia erotic─â sau confruntarea cu istoria. Opere unde culoarea procur─â o senzualitate imprevizibil─â ┼či privirea recunoa┼čte par┼úial lumea, nu doar dezorganizarea produs─â de c─âtre artistul liber, de nimic constr├«ns. Nici monstruos, nici sentimental, el nu apare aici ca fiind ÔÇ×violentÔÇť, cum se autocalifica, ci doar ca un pictor ÔÇ×arbitrarÔÇť. Cu excep╚Ťia p├«nzelor unde ÔÇ×negrulÔÇť se infiltreaz─â premonitoriu.

C├«t de opus ├«i e Pierre Soulages, pictor prizonier al negrului! Nu al nop╚Ťii, cum credeam demult, ci al ÔÇ×negruluiÔÇť ca f├«nt├«n─â obscur─â ├«n care se reflect─â uneori sclipirile spiritului, al negrului ca o condi╚Ťie de via╚Ť─â, ca un destin iremediabil. Expus la Luvru, Soulages, azi centenar, seduce prin obsesia hipnotic─â a unui negru ÔÇ×materializatÔÇť plastic, agitat, striat, tratat ca o materie concret─â. E negrul asimilat unui motiv ÔÇ×sacruÔÇť, negrul secret al ├«ntreb─ârilor f─âr─â r─âspuns, negru care ne confrunt─â cu enigma ca ├«n Castelul lui Kafka, unde vizitatorul r─âm├«ne o via╚Ť─â ├«ntreag─â ├«n fa╚Ťa por╚Ťii ce nu se deschide ╚Öi nu ├«i reveleaz─â secretul. Dar c├«t─â putere eman─â din aceast─â rezisten╚Ť─â mut─â! Ea trimite la tine ├«nsu╚Ťi, la nelini╚Ötile pe care absen╚Ťa unui r─âspuns le produce, dar care, totodat─â, ├«i cultiv─â necesitatea. ├Änt├«lnirea cu ÔÇ×negrulÔÇť lui Soulages nu permite nici r─ât─âcirea nocturn─â a romanticilor, nici capitularea decep╚Ťionant─â a arti╚Ötilor ├«nfr├«n╚Ťi. El e zidul care se ridic─â la marginea de lume, ca o frontier─â de netrecut ├«n fa╚Ťa c─âreia ne imobiliz─âm ╚Öi ne confrunt─âm cu obscuritatea. ╚śi totu╚Öi, ultimele opere din perioda Outrenoir insereaz─â o lumin─â ascuns─â, o lumin─â ce se na╚Öte din deplasarea privitorului, o lumin─â pe care o produce doar pentru el: lumin─â singular─â, de ne├«mp─ârt─â╚Öit. O lumin─â de ÔÇ×dincolo de negruÔÇť ce se manifest─â ca un miracol pasager numai pentru mine. Aproapele meu trebuie s─â ╚Öi-o g─âseasc─â singur. O lumin─â a lui.

s jpg jpeg

Soulages e un Beckett al picturii. Am├«ndoi, pe fondul unei absolute ├«mpliniri artistice, invit─â la un dialog unde interoga╚Ťiile formulate nu-╚Öi g─âsesc niciodat─â r─âspuns. ╚śi Beckett, ╚Öi Soulages se ├«ncred ├«n art─â ca partener necurtenitor de via╚Ť─â. Am p─âr─âsit expozi╚Ťia de la Luvru cu satisfac╚Ťia produs─â uneori de marile reprezenta╚Ťii ale lui Godot. Gravitatea confrunt─ârii e aceea╚Öi. ├Äntrebarea conteaz─â mai mult dec├«t r─âspunsul. ╚śi, uneori, peticul de lumin─â ce apare ├«n pofida negrului.

Sub semnul negrului energic ├«╚Öi plaseaz─â ╚Öi Christian Boltanski expozi╚Ťia de la Beaubourg, intitulat─â concluziv Faire son temps, ÔÇ×S─â-╚Ťi faci socotelileÔÇť. Dar aici negrul suscit─â o indescriptibil─â emo╚Ťie, aceea a doliului. Doliul dispari╚Ťiei, doliul mor╚Ťilor ╚Öi al martiriilor moderne. Dac─â predominant─â r─âm├«ne referin╚Ťa la Shoah, cu tot ce implic─â ea pe plan uman, expozi╚Ťia, pornind de la aceast─â premis─â ini╚Ťial─â, tulbur─â ╚Öi pentru c─â se constituie ├«ntr-o adev─ârat─â ceremonie funebr─â, ├«ntr-o convocare subtil─â a fantomelor ce solicit─â reculegere ╚Öi concentrare. Portrete fotografice supradimensionate ├«n fizionomia c─ârora se insereaz─â un bec ÔÇ×ciclopicÔÇť ce lumineaz─â straniu, asemenea ÔÇ×unui disp─ârut nu ├«ntru totul disp─ârutÔÇť, ÔÇ×un mort r─âmas viuÔÇť, cum spune Electra. Le privesc ╚Öi ele m─â privesc. Schimb de dincolo de via╚Ť─â, dialog mut ├«n obscuritate. Altundeva, fragmente de chipuri ÔÇô ochi, buze ÔÇô s├«nt proiectate pe perdele transparente unde, translucide, ele cap─ât─â consisten╚Ťa oniric─â a fantomelor ce ne anim─â visele. Poate sub impactul lui Boltanski, ÔÇ×am visat prieteni mor╚Ťi c├«teva nop╚Ťi de-a r├«ndul, m─â cheam─âÔÇť ÔÇô Penciulescu, Eugen, Manea ÔÇô i-am spus so╚Ťiei mele Monique. ÔÇ×Nu, ei se g├«ndesc la tine ╚Öi vin s─â te vizitezeÔÇť, m-a lini╚Ötit ea. Figurile lui Boltanski ni se adreseaz─â, s├«nt senine ╚Öi evanescente, f─âcute din ÔÇ×materia viselorÔÇť. Cu emo╚Ťie, m─â opresc pentru a le privi ╚Öi pentru a mi le aminti ├«n nop╚Ťile mele. Pe un perete observ fotografia unui cuplu t├«n─âr reluat─â pe voalul izolat ag─â╚Ťat ├«n fa╚Ť─â: ÔÇ×Ultimul valsÔÇť e intitulat─â instala╚Ťia. Valsul logodnicilor evrei din Br─âila care se vor scufunda ├«n naufragiul unui vapor pe care se ├«mbarcaser─â pentru a pleca ├«n America. Altundeva, ca un altar se deseneaz─â luminile ce evoc─â dispari╚Ťia a zeci de copii, pe un fond policrom ╚Öi savant construit, ├«n timp ce ÔÇô imposibil s─â nu le observi ÔÇô ├«n alt─â parte, pe fondul panoramei pariziene, se aglutineaz─â cutii metalice purt├«nd un portret ╚Öi un nume. Aici ne confrunt─âm cu negrul mor╚Ťii ╚Öi nu doar cu acela al picturii, dar ele ├«╚Öi r─âspund. Soulages ╚Öi Boltanski.

C├«teva zile mai t├«rziu citeam m─ârturia sf├«╚Öietoare a Nadejdei Mandelstam despre Anna Ahmatova. Unei prietene care revine din Gulag dup─â cinci ani i se acord─â, ca o favoare, dreptul s─â divor╚Ťeze oficial de so╚Ťul decedat: ÔÇ×Nu pot divor╚Ťa de un mortÔÇť, r─âspunde ea. Nu ne putem separa de fantome, nu putem uita noaptea, nu putem tr─âda negrul. E o r─âspundere ╚Öi o demnitate pentru orice supravie╚Ťuitor confruntat cu apelul obscur al negrului. ÔÇ×Negrul nu-l voi tr─âda niciodat─âÔÇť, ├«mi m─ârturise╚Öte o prieten─â.

George Banu este eseist ┼či critic de teatru. Cele mai recente lucr─âri publicate: Iisu╚Öii mei (Editura Nemira, 2018) ╚Öi Pagini alese (Editura Nemira, 2018).

Foto (de sus ├«n jos): Boltanski, Picasso, Soulages

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.