Cînd listele vorbesc

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Cînd listele vorbesc jpeg

ÔŚĆ Bogdan Ghiu, Cu Orice e posibil, Editura Nemira, 2019.

├Änc─â ├«nainte de lansarea volumului (la t├«rgul de carte din toamn─â), un poem din recentul Cu Orice e posibil ajunsese s─â circule printre cunosc─âtori ├«n chip de e╚Öantion: ÔÇ×Nino scria ├«ntotdeauna cu carioci / Scria mare ca ╚Öi cum ar fi desenat / Scria vizibil Citeai / De parc─â ai fi privit un peisaj / Sau o hart─â / Scria mare ca s─â vezi de departe / Cu dep─ârtare cu tot / B─âga dep─ârtare / Nu ╚Ötiai ce vedeai / Ce voia s─â-╚Ťi arateÔÇť. Referin╚Ťa, o spun pentru cei mai pu╚Ťin familiariza╚Ťi cu poezia ultimei jum─ât─â╚Ťi de secol, e la Ion Stratan (1955-2005), unul dintre colegii de genera╚Ťie ai lui Bogdan Ghiu, membru ╚Öi el al magneticului Cenaclu de Luni ╚Öi cosemnatar al unei c─âr╚Ťi-cult pentru ceea ce a ├«nsemnat la noi fenomenul optzecist, Aer cu diamante. O alegere curioas─â, dar, cred eu, nicidecum ├«nt├«mpl─âtoare. S─â m─â explic: ani de-a r├«ndul, comentatorii au vorbit despre Stratan ca despre un inepuizabil artificier al calambururilor superioare, amors├«ndu-le ╚Öi dezamors├«nduÔÇĹle dup─â necesit─â╚Ťi de moment ╚Öi instituind astfel un tip de rela╚Ťie tensionat─â cu limbajul. Ceea ce-l f─âcea, desigur, sublim ├«n momentele de gra╚Ťie ╚Öi confuz ├«n cele doar trenante.

Or, revizitat─â ast─âzi, la patru decenii de la primele ei semne de via╚Ť─â, literatura lui Stratan pare s─â privilegieze o alt─â tr─âs─âtur─â, s-ar zice componistic─â, dar ├«n realitate substan╚Ťial─â. E vorba de condi╚Ťia ei ciclic─â, enumerativ─â, coloidal─â. Autorul Ie╚Öirii din ap─â nu scria, propriu vorbind, poeme, ci grupaje, seturi de transcrieri ale unor dispozi╚Ťii coerente ╚Öi contigue. Prin urmare, unitatea lui minimal─â de sens era cantitativ mai ├«ntins─â ╚Öi structural mai complex─â dec├«t aceea, didactic─â, a textului de antologie. Stratan g├«ndea ├«n liste, ca vechii egipteni (care cuno╚Öteau principiul teoremei lui Pitagora f─âr─â, ├«ns─â, a o fi putut formaliza matematic) sau ca enciclopedi╚Ötii de mai t├«rziu (pentru care lumea putea fi descris─â complet prin ├«n╚Öiruire). Primar ╚Öi mai ales eficace.

Ipoteza mea e c─â, intuind asta la Ion Stratan, Bogdan Ghiu a avut simultan revela╚Ťia adev─âratei naturi a propriei sale poezii. Care, pe un alt nivel de subtilitate ╚Öi filtrat─â prin deconstructivismul lui Derrida ╚Öi-al altora, pune de fapt ├«n act aceea╚Öi exigen╚Ť─â. Chiar literal aceea╚Öi, uneori: ÔÇ×Poem Cuprins / Poemul ca un Sumar / Ca o Tabl─â a materiilorÔÇť. Constatarea nu ╚Ťine de simpla expresivitate sau de ingeniul verbal. E un statement. ├Än Cu Orice e posibil, Bogdan Ghiu deruleaz─â explicit un program aluvionar pe care ├«n primele sale c─âr╚Ťi l-a considerat sub├«n╚Ťeles (n-a fost a╚Öa, dovad─â c─â, aproape f─âr─â excep╚Ťie, recenzen╚Ťii l-au ├«ngropat sub etichete autoreflexive, de tipul ÔÇ×poezie a poezieiÔÇť, ÔÇ×poezie despre poezieÔÇť sau, ╚Öi mai jargonard, ÔÇ×metapoezieÔÇť). Anume c─â, ├«n sens propriu f─âr─â nici o perdeluire metafizic─â, scrisul e bran╚Öat la real, face parte din real ╚Öi determin─â realul. Cam ├«n felul ├«n care cartelele SIM intr─â ├«n compozi╚Ťia telefoanelor noastre mobile. ╚śi mi se pare semnificativ c─â un critic din ultimul val, ╚śtefan Baghiu, accentueaz─â asta pe coperta a patra a c─âr╚Ťii, subliniind atitudinea radical politic─â a acestei poezii.

A╚Öa ├«nc├«t, contrar opiniei curente, Bogdan Ghiu nu s-a retras niciodat─â ├«n text. Dimpotriv─â, a luat cu el textul, l-a adus ├«n cotidian, au carrefour des grandes routes discursives (ca s-o parafrazez pe Mariana Marin), red├«ndu-i func╚Ťionalitatea ╚Öi transform├«ndu-l ├«n obiect. S─â mai sugerez c─â tocmai aceast─â caracteristic─â lÔÇĹa propulsat ├«n anii debutului pe Ghiu ├«ntr-un rol onorant-paradoxal? Acela de a fi, probabil, singurul autor rom├ón c─âruia cenzorii editoriali i-au cerut nu s─â-╚Öi reteze poemele, ci s─â le amplifice, particulariz├«ndu-le, localiz├«ndu-le ╚Öi explicit├«ndu-le, eventual, biografic. N-a g─âsit de cuviin╚Ť─â s-o fac─â atunci, n-o face nici acum. De ceÔÇĹar mai fi fost nevoie de asta pentru ca seria de koanuri de aici s─â fie pur ╚Öi simplu elocvent─â: ÔÇ×S─âr─âcia e chemare la realitate / ├Äntoarcere la realitate / Adecvare / S─âr─âcia e realismÔÇť sau ÔÇ×Iat─â-m─â scriind din nou / Iat─â-m─â relu├«nd lupta de eliberare / A semenilor no╚Ötri de noiÔÇť sau ÔÇ×Te treze╚Öti cu semne pe fa╚Ť─â / Cineva ├«╚Ťi scrie ├«n somnÔÇť sau ÔÇ×C├«nd ai ceva de spus / Scrie ├«n form─â de versuriÔÇť ╚Ö.a.m.d. Excep╚Ťional de acut, Cu Orice e posibil ├«mi d─â un motiv ├«n plus s─â regret c─â poezia genera╚Ťiei ÔÇÖ80 nu e, nici azi, at├«t de cunoscut─â pe c├«t ar merita-o.

Cosmin Ciotlo┼č este critic literar ╚Öi lector la Facultatea de Litere din Bucure╚Öti. Cea mai recent─â carte publicat─â: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lup─â, Editura Humanitas, 2017.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Momentul de glorie ├«n care Rom├ónia a fost pe locul 2 ├«n lume la Olimpiad─â, dup─â SUA. De ce a sfidat Ceau┼čescu Rusia
La Olimpiada┬á de var─â din 1984, din Los Angeles, Rom├ónia a adus acas─â 53 de medalii, situ├óndu-se pe locul 2 ├«n lume, dup─â SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a f─âcut presiune asupra lui Ceau┼čescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe l├óng─â cei 120.000 de dolari primi┼úi pentru participare, a avut leg─âtur─â cu contextul economic din ┼úar─â.
image
C├ómpurile mor┼úii de sub mall-urile din Ploie┼čti. Descoperire f─âcut─â de arheologi
Extinderea municipiului Ploie┼čti spre comunele Blejoi sau Ariche┼čtii Rahtivani a scos la iveal─â un veritabil c├ómp al mor┼úii, care ascunde deopotriv─â comori unice, vechi de mii de ani, dar ┼či informa┼úii relevante despre o civiliza┼úie demult apus─â.
image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.