Cînd listele vorbesc

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Cînd listele vorbesc jpeg

● Bogdan Ghiu, Cu Orice e posibil, Editura Nemira, 2019.

Încă înainte de lansarea volumului (la tîrgul de carte din toamnă), un poem din recentul Cu Orice e posibil ajunsese să circule printre cunoscători în chip de eșantion: „Nino scria întotdeauna cu carioci / Scria mare ca și cum ar fi desenat / Scria vizibil Citeai / De parcă ai fi privit un peisaj / Sau o hartă / Scria mare ca să vezi de departe / Cu depărtare cu tot / Băga depărtare / Nu știai ce vedeai / Ce voia să-ți arate“. Referința, o spun pentru cei mai puțin familiarizați cu poezia ultimei jumătăți de secol, e la Ion Stratan (1955-2005), unul dintre colegii de generație ai lui Bogdan Ghiu, membru și el al magneticului Cenaclu de Luni și cosemnatar al unei cărți-cult pentru ceea ce a însemnat la noi fenomenul optzecist, Aer cu diamante. O alegere curioasă, dar, cred eu, nicidecum întîmplătoare. Să mă explic: ani de-a rîndul, comentatorii au vorbit despre Stratan ca despre un inepuizabil artificier al calambururilor superioare, amorsîndu-le și dezamorsîndu‑le după necesități de moment și instituind astfel un tip de relație tensionată cu limbajul. Ceea ce-l făcea, desigur, sublim în momentele de grație și confuz în cele doar trenante.

Or, revizitată astăzi, la patru decenii de la primele ei semne de viață, literatura lui Stratan pare să privilegieze o altă trăsătură, s-ar zice componistică, dar în realitate substanțială. E vorba de condiția ei ciclică, enumerativă, coloidală. Autorul Ieșirii din apă nu scria, propriu vorbind, poeme, ci grupaje, seturi de transcrieri ale unor dispoziții coerente și contigue. Prin urmare, unitatea lui minimală de sens era cantitativ mai întinsă și structural mai complexă decît aceea, didactică, a textului de antologie. Stratan gîndea în liste, ca vechii egipteni (care cunoșteau principiul teoremei lui Pitagora fără, însă, a o fi putut formaliza matematic) sau ca enciclopediștii de mai tîrziu (pentru care lumea putea fi descrisă complet prin înșiruire). Primar și mai ales eficace.

Ipoteza mea e că, intuind asta la Ion Stratan, Bogdan Ghiu a avut simultan revelația adevăratei naturi a propriei sale poezii. Care, pe un alt nivel de subtilitate și filtrată prin deconstructivismul lui Derrida și-al altora, pune de fapt în act aceeași exigență. Chiar literal aceeași, uneori: „Poem Cuprins / Poemul ca un Sumar / Ca o Tablă a materiilor“. Constatarea nu ține de simpla expresivitate sau de ingeniul verbal. E un statement. În Cu Orice e posibil, Bogdan Ghiu derulează explicit un program aluvionar pe care în primele sale cărți l-a considerat subînțeles (n-a fost așa, dovadă că, aproape fără excepție, recenzenții l-au îngropat sub etichete autoreflexive, de tipul „poezie a poeziei“, „poezie despre poezie“ sau, și mai jargonard, „metapoezie“). Anume că, în sens propriu fără nici o perdeluire metafizică, scrisul e branșat la real, face parte din real și determină realul. Cam în felul în care cartelele SIM intră în compoziția telefoanelor noastre mobile. Și mi se pare semnificativ că un critic din ultimul val, Ștefan Baghiu, accentuează asta pe coperta a patra a cărții, subliniind atitudinea radical politică a acestei poezii.

Așa încît, contrar opiniei curente, Bogdan Ghiu nu s-a retras niciodată în text. Dimpotrivă, a luat cu el textul, l-a adus în cotidian, au carrefour des grandes routes discursives (ca s-o parafrazez pe Mariana Marin), redîndu-i funcționalitatea și transformîndu-l în obiect. Să mai sugerez că tocmai această caracteristică l‑a propulsat în anii debutului pe Ghiu într-un rol onorant-paradoxal? Acela de a fi, probabil, singurul autor român căruia cenzorii editoriali i-au cerut nu să-și reteze poemele, ci să le amplifice, particularizîndu-le, localizîndu-le și explicitîndu-le, eventual, biografic. N-a găsit de cuviință s-o facă atunci, n-o face nici acum. De ce‑ar mai fi fost nevoie de asta pentru ca seria de koanuri de aici să fie pur și simplu elocventă: „Sărăcia e chemare la realitate / Întoarcere la realitate / Adecvare / Sărăcia e realism“ sau „Iată-mă scriind din nou / Iată-mă reluînd lupta de eliberare / A semenilor noștri de noi“ sau „Te trezești cu semne pe față / Cineva îți scrie în somn“ sau „Cînd ai ceva de spus / Scrie în formă de versuri“ ș.a.m.d. Excepțional de acut, Cu Orice e posibil îmi dă un motiv în plus să regret că poezia generației ’80 nu e, nici azi, atît de cunoscută pe cît ar merita-o.

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă, Editura Humanitas, 2017.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

26 martie   tomate fermier dolj   foto DAJ dolj jpg
Prețul de producător al roșiilor românești, de două ori mai mic decât în piețe. „Dacă intermediarii ar lua un profit mai mic, ar fi un rulaj mai mare”
Roșiile care ajung în marile piețe la prețuri ce depășesc până și prețul cărnii de vită nu-i îmbogățesc tocmai pe cei care trudesc și care și-au asumat riscuri uriașe. I-am întrebat pe producători care este prețul la poarta fermei și cum de românii ajung să plătească atât de mult.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cum se pot promova cei 11 candidați
Odată cu debutul campaniei, cei 11 candidați la prezidențiale trebuie să respecte mai multe reguli în încercarea de a convinge electoratul să le acorde votul. Campania a început vineri, 4 aprilie, la 00.00, și se încheie pe 3 mai, la 7:00.
bombardament masiv al aviației anglo-americane asupra Bucureștiului
4 aprilie, ziua în care americanii au bombardat Bucureștiul
În urmă cu 81 de ani avea loc cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului: aproximativ 3.000 de români au murit și ați 2.500 au fost răniți după ce aviația americană a săvârșit un adevărat masacru asupra civililor.
apa, hidratare jpg
5 mituri despre hidratarea adecvată. Chiar trebuie să bem opt pahare de apă pe zi?
Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru, având un rol crucial în reglarea temperaturii, eliminarea toxinelor și menținerea tensiunii arteriale optime.
Donald Trump FOTO AFP
Trump, despre reacția pieței după anunțul privind tarifele vamale: „Au profitat de noi timp de mulți ani”
Președintele Donald Trump a părut nepăsător la reacţia pieţei după anunţul său de miercuri privind tarifele reciproce. Acesta s-a declarat mai degrabă pozitiv, susținând că „pieţele vor exploda”.
Accident vascular cerebral, shutterstock jpg
O fostă asistentă medicală spune care sunt cele cinci obiceiuri care pot să prevină un accident vascular cerebral. Dieta sănătoasă pe care o recomandă
Accidentul vascular cerebral (AVC) poate avea consecințe devastatoare, dar există măsuri de prevenire. O fostă asistentă medicală a spus care sunt, din experiența ei, cele cinci obiceiuri esențiale benefice în reducerea riscului de AVC.
treatment 4099432 1280 jpg
Motivul real pentru care pacienții internați la psihiatrie sunt legați de pat. Explicația uluitoare a medicilor: „Vorbim despre o practică de urgență”
Un medic specialist a vorbit despre contenția mecanică sau legarea de pat, o practică medicală la care se recurge în privința pacienților atunci când există situații excepționale.
Dan Petrescu, Sportpictures jpg
Dan Petrescu a răpus blestemul de la punctul cu var. CFR Cluj s-a calificat la penalty-uri în semifinalele Cupei României la fotbal
CFR Cluj se va duela cu Farul Constanța pentru un loc în finala Cupei României la fotbal.
Antichitățile pot oferi un farmec opulent casei tale Colaj Veranda & Antiquesh decor
Cum să aduci eleganța vechii lumi în casa ta. Comori ascunse de antichități accesibile pentru orice buget. Trucuri de la designeri
Experții dezvăluie unde poți găsi comorile ascunse care adaugă eleganță oricărei încăperi – fără să fie nevoie de un buget regal.