„Al dumneavoastră, Lenin“

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
„Al dumneavoastră, Lenin“ jpeg

● Stéphane Courtois, Lenin, inventatorul totalitarismului, traducere de Ana Ciucan Țuțuianu, editura Polirom, Iași, 2019, 392 de pagini.

În domeniul practicilor totalitare ale istoriei recente europene, nazismul și comunismul par de multe ori ca oul și găina: nu știi care a fost primul. Comunismul are, e drept, un mic avans cronologic, pe care l-a folosit din plin. Demantelarea metodică, în premieră, a unor instituții democratice, oricît de imperfecte erau ele în perioada țaristă, cum ar fi compromiterea parlamentarismului și a pluripartidismului, se trec în contul bolșevicilor aproape fără nici o obiecție. Dar e cert că și nazismul a recuperat rapid handicapul. Un foarte important biograf al lui Stalin, Robert Tucker, scria că dictatorul sovietic a urmărit îndeaproape „tehnica“ lui Hitler desfășurată cu ocazia „Nopții de cristal“ și a tras de aici propriile învățăminte folosite ulterior în timpul Marii Terori. Este apoi de notorietate – ca să mai dau un exemplu – obsesia sovieticilor pentru controlul ministerelor de Interne în guvernele postbelice din estul Europei. La fel procedaseră și naziștii, la primul guvern, de coaliție, în care au intrat, cu Göring ministru de Interne al Prusiei. În ambele cazuri, acest minister nu instituia doar ordinea, ci mai ales dezordinea, provoca anarhia controlată, ulterior exploatabilă politic chiar de cei care o inițiaseră.

Astfel că, în timp, practicile totalitare au ajuns să apară ca un fel de bun comun atît în Germania nazistă, cît și în imperiul sovietic lărgit din Europa orientală. „Schimburile“ în domeniu sînt frecvente și consistente. Paternitățile sînt incerte. De aceea, atunci cînd întîlnești un titlu tranșant precum „Lenin, inventatorul totalitarismului“, este normal să devii atent. Poate că vechea dilemă capătă în sfîrșit un răspuns convingător.

Și, într-adevăr, argumentele lui Stéphane Courtois din cartea care poartă titlul citat par destul de clare. De exemplu, în iulie 1919, noua Constituție impusă de Lenin introducea categoria exclușilor, a așa-numiților licențî, persoanele care aveau, prin educație sau din familie, apetența cea mai redusă în materie de edificare a revoluției. Ei erau „trîntorii“, intelectualii, nobilii, preoții, burghezii, cărora li se tăiau masiv din drepturi, precum cel de a primi cartele de hrană, dar și cel de vot. Înființarea categoriei constituționale a exclușilor este, scrie Courtois, „o metodă din care naziștii vor ști să se inspire“. Nu e greu de precizat la ce cetățeni de mîna a doua s-au orientat naziștii – „rasele non-ariene“ și, în primul rînd, evreii. În acest sens, probabil că legile antisemite germane promulgate începînd cu 1933 s-au inspirat într‑adevăr din distincțiile sociale introduse de bolșevici.

Cîteva rînduri mai jos, istoricul menționează o altă sursă de inspirație, și anume înființarea lagărelor de concentrare cu scopul terorizării și înfometării celor declarați suspecți, cu intenția finală de a-i lichida. Ironia remarcată de autor este că această metodă a fost aplicată de Germania hitleristă la invadarea URSS-ului, cînd cei vînați erau chiar activiștii sovietici locali, dar taberele de muncă și reeducare au luat ființă în Germania ime-diat ce Hitler a ajuns la putere.

Contribuția lui Lenin în domeniul lagărelor de concentrare este ilustrată cu un citat, pe care îl voi reda mai jos. Citatul este dintr-o telegramă pe care liderul bolșevic le-a trimis-o responsabililor de la Nijni-Novgorod, pe 9 august 1919, la puțin timp după declanșarea războiului civil în Rusia. Lenin tocmai dispusese personal și în secret lichidarea Romanovilor, a țarului și a familiei sale, la Ekaterinburg. Tensiunile i-au determinat pe noii reprezentanți ai Puterii, scrie Courtois, să generalizeze sistemul ostaticilor, adică să îi rețină în lagăre pe cei considerați „agitatori dubioși, ofițeri contrarevoluționari, sabotori, paraziți speculanți“. Aceștia, transmitea Lenin în telegrama sa, sînt materialul potrivit pentru a da o lecție dușmanilor, dar și celor indeciși.

„Trebuie să dăm un exemplu. 1) Spînzurați (și spun spînzurați, în așa fel încît oamenii să vadă) nu mai puțin de 100 de culaci, bogătani, băutori de sînge cunoscuți. 2) Publicați-le numele. 3) Confiscați-le grînele. 4) Identificați ostatici așa cum v-am indicat în telegrama noastră de ieri. Faceți aceasta în așa fel încît în sute de locuri, unul după altul, oamenii să vadă, să tremure, să știe și să spună: îi omoară și vor continua să îi omoare pe culacii însetați de sînge. Telegrafiați-mi că ați primit și executat aceste instrucțiuni. Al dumneavoastră, Lenin“.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

avion f 35 jpg
România devine cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35
Guvernul României a confirmat astăzi intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a cincea, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA).
ninsori trafic jpg
Haos în trafic din cauza ninsorilor abundente: drumuri blocate, trenuri oprite, zboruri întârziate. Mii de case, fără curent
Ninsorile abundente și viscolul din centrul, nordul și estul țării au provocat numeroase probleme de trafic rutier, feroviar și aerian. În ciuda intervențiilor masive ale autorităților
Neymar facebook jpeg
Neymar a plătit 50 de milioane de euro ca să fie vecin cu români
Moda achiziționării de apartamente în Dubai, care face furori printre români, l-a prins și pe superstarul brazilian Neymar.
banner pensii png
Nu mai sunt bani pentru plata tuturor pensiilor în decembrie. Guvernul apelează la Fondul de Rezervă
Ministerul Muncii nu mai are suficienţi bani pentru a plăti toate pensiile în luna decembrie, aşa că joi urmează să fie aprobată scoaterea a 1,6 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru ca oamenii să-şi primească banii.
arestati talharie
Tâlhărit de zeci de mii de euro de o damă de companie și concubinul acesteia. Cum au acționat
Un bărbat a fost ademenit la o locuință de o femeie, cu care avea o relație. Acolo a fost ținut cu forța de concubinul ei și alți trei bărbați. Aceștia l-au bătut și nu i-au dat drumul până când acesta nu le-a dat 40.700 de lei. Polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților.
image png
Istoria impresionantă a căii ferate din Munții Hunedoarei: Ce a rămas din vechiul „drum al fierului“
Calea ferată industrială din Munţii Hunedoarei, cunoscută drept „drumul fierului”, este o pagină fascinantă din istoria industrială a României. Începând cu anul 1900, această linie ferată îngustă a legat Uzinele de Fier ale Hunedoarei cu minele din Ghelari
 THAAD
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale rușilor
Potrivit analiștilor, având în vedere că racheta RS-26 Rubej, folosită în premieră în Ucraina, este proiectată să transporte focoase nucleare, aceasta înseamnă că Rusia a vrut să demonstreze că nu exclude posibilitatea unei astfel de lovituri.
urne jpeg
Startul votării pentru alegerile prezidenţiale va fi dat în străinătate. Unde se deschide prima secție de votare
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că startul votării pentru alegerile prezidenţiale va fi dat în străinătate, prima secţie de votare urmând să fie deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României.
WW1200x628 png
Laminor Winter Wonderland devine reședința oficială a Moșului! Cel mai mare și confortabil Târg de Crăciun al Capitalei strălucește cu un milion de LED-uri
Se dă startul spectacolului târgurilor de Crăciun, iar Laminor Winter Wonderland își consolidează poziția de lider!