Cui i-e frică de Virginia Wolf?, Colectiv, Sărbătoarea Mamelor, Tipografic majuscul, Alpin Film Festival
● Desantul sibienilor în cîteva importante orașe culturale ale țării se va încheia în buclă la Sibiu, pe 8 martie, marcînd încă o capodoperă artistică pe scena Teatrului Național „Radu Stanca“, în cadrul proiectului „Manifest pentru dialog“ – Cui i-e frică de Virginia Wolf? de Edward Albee, regia fiind semnată de doi tineri regizori români, Andrei și Andreea Grosu. Distribuția îi nominalizează pe Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cezara Crețu, Horia Fedorca. Proiect în colaborare cu BRD. Un spectacol încrîncenat de sublim, în care publicul se regăsește ca martor obiectiv al propriilor experiențe din registrul lui „Cui i-e frică de…?“. (Ruxandra Mihăilă)
● Colectiv, documentarul regizat de Alexander Nanau, a intrat pe ecrane. E un film puternic, cu ritm de policier. Emoția și revolta vin natural. Realitatea e o ficțiune și ficțiunea devine realitate. Doar suferința și moartea sînt adevărate. (Ana Maria Sandu)
● Sîmbătă, 7 martie, ora 17, la Muzeul Literaturii Române, conferința „Sărbătoarea Mamelor“, susținută de Mihaela Petrov, istoric de artă, specialistă în Victor Brauner. (Dana Călinescu)
● Expoziția licitației caritabile pentru sprijinirea Casei Memoriale „Doina Cornea“ a fost deschisă pe 20 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță din București, sediul Casei Artmark. Ea conține artă din colecția Doinei Cornea, tablouri pictate de aceasta, manuscrise, dar și obiecte personale: ceasul de mînă, basca din lînă, biroul de lucru. Expoziția este deschisă gratuit vizionării publicului pînă în data de 24 martie, la Palatul Cesianu-Racoviță. Pot participa la licitație toți cei interesați, fie pe data de 24 martie, fie plasînd o ofertă online. (Anda Docea)
● A intrat pe ecrane Tipografic majuscul, regizat de Radu Jude după un scenariu pe care îl semnează împreună cu Gianina Cărbunariu. Un film emoționant, inspirat de o poveste reală despre solidaritate – sau despre lipsa ei – și despre curaj în anii ’80. (Matei Martin)
● Alpin Film Festival, ajuns la a 5-a ediție, cel mai mare eveniment din România dedicat artei și culturii montane, a început deja la Brașov, Bușteni și Predeal şi va dura pînă pe 1 martie: proiecții cu cele mai premiate filme de gen din ultimul an, expoziții de fotografie alpină („Carpathia“ de Nick -White şi „Natura în imagini Agerpress“) şi lansări de carte. Ediția din acest an îl are ca invitat de onoare pe legendarul alpinist polonez Krzysztof Wielicki, primul om din istorie care a cucerit Everestul pe timp de iarnă, iar unul dintre premii va fi acordat în memoria alpinistului român Zsolt Török, căruia îi este şi dedicată această ediție. Mai multe la alpinfilmfestival.ro. (Marius Chivu)
● Primul concert al lunii martie ne va readuce la Sala Radio sub semnul Anului Internațional Beethoven: vineri, 6 martie, de la ora 19, veți asculta Simfonia a 4-a, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și sub bagheta apreciatului dirijor francez Frédéric Chaslin. Dirijor, pianist, compozitor şi scriitor, Chaslin a studiat la Conservatorul din Paris şi la Mozarteum din Salz-burg, începîndu-și cariera dirijorală în 1989, ca asistent al lui Daniel Barenboim la Paris şi Bayreuth. A fost invitatul unor festivaluri marcante şi a dirijat la pupitrul marilor teatre lirice și orchestrelor simfonice din întreaga lume. Cea mai recentă creație a sa, opera Monte Cristo, compusă la cererea lui Placido Domingo pentru Opera din Los Angeles, se interpretează începînd din 2019. (Anda Docea)