2019. O pledoarie și cîteva tușe

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
2019  O pledoarie și cîteva tușe jpeg

Nu știu cît de specifică e, dar, dacă ar fi să găsesc anului abia încheiat (cu inerții prelungite pînă acum) o amprentă temperamentală distinctă, aceasta ar fi susținuta demonizare a instituției criticii literare. Poate cuvîntul e exagerat și poate mai potrivit ar fi să văd în gesturile acestea semnele unei firești reglări a metabolismului cultural. Nu-i exclus. Ce am văzut eu e: că un cronicar s-a ales cu cîteva perdafuri violente, unele de nereprodus, pentru că a scris dur, dar nu malonest, despre cartea unui important poet revenit, după trei decenii, la uneltele lui; că aceluiași cronicar, unul dintre cei mai buni ai generației mele, i s-au reproșat afinitățile ideologice și editoriale în virtutea cărora, zice-se, ar fi alcătuit un top al nereușitelor (poate n-ar strica să recitim din cînd în cînd, igienic, bătrînele reguli ale polemicii civilizate de la Oxford); că, la început de an, un foarte tînăr recenzent care și-a permis să „radă“ (în jargon publicistic) un roman apreciat de alții a fost întîmpinat cu argumente de genul (citez din memorie, dar destul de exact): „n-am citit cartea, dar…“; că un juriu de tineri critici a moștenit insultele pe care, în anii trecuți, le primeau, cu consecvență, seniorii (îmi vine să cred că, mai știi păcatul, un vechi blestem dacic apasă asupra acelui premiu botoșănean); că, de cîteva săptămîni încoace, un autor altminteri politicos comite impolitețea de a-i admonesta pe cei care au uitat să-i amintească volumul în retrospectivele lor. Și mă opresc aici, deși mai am exemple!

Repet: s-ar putea ca toată agitația asta să fie un semn de sănătate. Criticii greșesc și, cînd o fac, nu trebuie menajați. Dar mă întreb dacă, de dragul aceleiași sănătăți, n-ar trebui să concedem că avem de-a face cu niște oameni care, în fond, pe dedesubtul măștii profesionale și dincolo de calificarea universitară, sînt la rîndul lor niște cititori (măcar la fel de mari pe cît sînt recenții influencer-i) care, pe deasupra, își mai și problematizează gustul și nu-l transformă, suveran, în capriciu și-n țîfnă. Știu, uneori, o armată de experți nu reușește să vadă ceea ce vede ochiul curat al unui copil. Dar pînă să apară copilul acela, bine-ar fi să nu ne aruncăm specialiștii din copaie. De aceea, mica mea listă îi pune în lumină pe cei a căror competență mi se pare, s-o spun pe șleau, de neînlocuit.

Un prim nume e cel al lui Eugen Ciurtin, cel care, în șantierul unei ediții critice cum n-avem prea multe, a dat peste un amănunt incendiar privitor la biografia pașoptistului Cezar Bolliac; același Ciurtin care, mai de curînd, într-un număr al excelentei reviste Transilvania, a tranșat situația debutului lui Ion Pillat, niciodată explicitat și comentat cum se cuvine. Remarcabilă e și probitatea cu care Mircea Mihăieș își continuă aventura joyceană începută în 2016 cu un volum dedicat protagonistei romanului Ulysses, O noapte cu Molly Bloom (Polirom). Erudită pînă în vîrful unghiilor e și O istorie descriptivă a literaturii române (Tracus Arte) a lui Mircea Anghelescu, o carte care opune cunoașterea manuscriselor veselei sarabande estetizante din istoriografia literară românească. Descoperiri de substanță face și Anca Hațiegan în trecutul feminin al teatrului românesc în Dimineața actrițelor (Polirom), convocînd, din presa secolului al XIX-lea, nume uitate și reparînd, cu argumentele pe masă, o serie de nedreptăți cimentate într-un imaginar colectiv majoritar masculin.

Despre o altă cercetătoare din Cluj, Ligia Tudurachi, am scris deja aici fără să fac economie de superlative: Grup sburător (editura Universității de Vest din Timișoara) e cea mai bună monografie 3D a unui fenomen colectiv românesc. Tot de un grup se ocupă și Magdalena Răduță în recentul În context (editura MNLR), unde investighează, din unghi sociologic, formarea reflexelor comune ale scriitorilor optzeciști. Un imens efort de panoramare, încheiat cu o carte extrem de plăcută, au făcut și Corina Ciocârlie & Andreea Răsuceanu în nu demult apărutul Dicționar de locuri literare bucureștene (Humanitas). În încheiere, succint, cîteva categorii. Dintre colegii mei dilematici: Cătălin Pavel și Bogdan-Alexandru Stănescu, cu Arheologia iubirii (Humanitas), respectiv Scrisoare pierdută (Polirom), două cărți cu, deja, numeroși aficionados. Dintre traduceri: Radu Vancu, cu versiunea românească a eseisticii lui Ezra Pound (Humanitas). Dintre surprize: Mihail Radu Solcan, aproape necunoscut pînă la postumul și cuceritorul jurnal Vremuri noi, vremuri vechi (ART). Dintre decepții: Ion Simuț (coord.) Ce e viu și ce e mort în opera lui Sadoveanu (Junimea), răspunzînd festivist unei întrebări, altminteri, bine puse.

Cosmin Ciotloş este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă, Humanitas, 2017.

Foto: wikimedia commons

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.
Ciocan justitie proces FOTO Shutterstock
România a devenit impredictibilă. Viitorul guvern riscă să rămână fără bani de pensii şi salarii bugetare
Ultimele evenimente legate de alegerile prezidenţiale şi parlamentare au alimentat opinia că România a devenit o ţară impredictibilă.