Vasul de porțelan cel ciobit și profan

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
„Prăbușirea”, de F  Scott Fitzgerald, la Polirom jpeg

● F. Scott Fitzgerald, Prăbușirea, traducere de Radu Pavel Gheo, Editura Polirom, 2020.

În 1936, cu aproape cinci ani înainte de moarte, un Fitzgerald prematur îmbătrînit, bolnav și obligat să cîștige bani printr-o colaborare bolnăvicioasă cu Hollywood-ul, atît pentru a putea plăti sanatoriile Zeldei, cît și școala lui Scottie, unica lor fiică, publica în Esquire un eseu straniu, în trei părți. „Straniu“ atît pentru că era mărturisirea unui bărbat de 40 de ani care nega frumusețea sălbaticilor ani ’20 (și implicit a propriei tinereți), cît și pentru că reprezenta suicidul simbolic atent regizat al acestui bărbat. Mărturisire a ce? A propriului eșec, total, inconturnabil, pustiu ca un peisaj sublunar, înghețat și mort.

Prăbușirea (The crack-up) este, dacă vreți, un omagiu adus lui Fitzgerald de unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, eseistul și scriitorul Edmund Wilson, cel care avea să-i devină la fel de bun prieten lui Nabokov. Bunny Wilson a adunat în jurul acestui eseu în trei părți alte piese de non-ficțiune, cît și fragmente din „carnetele“ lui Fitzgerald, scrisori ale acestuia către cei mai buni prieteni, dar și cîteva scrisori primite de la Gertrude Stein, Edith Wharton, T.S. Eliot, John Dos Passos, Thomas Wolfe. În momentul morții, Fitzgerald nu era încă „probabil cel mai mare scriitor american al secolului XX“, Marele Gatsby încă nu era atît de „indiscutabil“ și de ecranizat ca acum – imaginea lui fusese grav deteriorată de articole în care îi era descris alcoolismul scăpat de sub control, cărțile nu i se vindeau, iar foarte mare parte din munca lui de creație era orientată fie înspre genul de povestiri care i se cereau în mod deosebit și care erau ecoul celor scrise în anii ’20 sau spre scenariile de la Hollywood. Ceea ce trebuia să devină romanul în care își punea toate speranțele, Dragostea ultimului magnat, avea să rămînă postum și neterminat. Se împrumuta în mod regulat de la propriul agent literar și, în general, devenise un personaj evitat. Am spus mai sus că Prăbușirea ar fi un omagiu – parțial, da, însă mai mult de atît e autoportretul unei minți care-și contempla cu uimire propriul destin nedrept cu uimirea și candoarea unui Benjamin Button ajuns în pragul dispariției.

„Desigur că viața întreagă e un proces de degradare, dar loviturile care constituie latura dramatică a întregii povești – loviturile puternice și neașteptate care vin sau par să vină din afară –, cele pe care ți le amintești și care te fac să dai vina pe diverse lucruri, iar în momentele de slăbiciune le povestești prietenilor, nu-și fac simțit efectul imediat. Mai există și un alt soi de lovitură care vine din interior – una pe care n-o simți decît atunci cînd e prea tîrziu ca să mai poți face ceva, atunci cînd îți dai seama cu certitudine că, într-o anumită privință, n-o să mai fii niciodată același om.“ Citind eseul care dă titlul volumului, un om al timpului nostru ar remarca imediat că vorbim despre o „depresie“ și probabil că diagnosticul, pe cît de general, pe atît de superficial, lovește oarecum pe undeva pe linia de 5 puncte a țintei. Prăbușirea lui Fitzgerald, într-o vreme cînd „creativitatea“ e privită ca o manifestare a sistemelor de apărare împotriva traumei, a narcisismului etc., ar trebui văzută mai curînd ca efect a ceea ce descrie tot el în eseul „Succes timpuriu“: confluența celor doi factori descriși ca două cutremure, unul exterior și cel surd, care-ți zguduie sufletul.

Cred că, pînă la urmă, Prăbușirea, această natură moartă a unui vas de porțelan ciobit, pe care nimeni nu se-ndură să-l arunce, dar nici nu-l mai folosește, e ghidul ideal de lectură atît pentru Gatsby, cît și pentru Blîndețea nopții. Ca să-nțelegi lacrimile lui Daisy Buchanan în fața dulapului plin de cămăși colorate ale lui Jay Gatsby, trebuie să înțelegi durerea ca un pietroi care-ți atîrnă-n vintre. Din greutatea asta s-a născut Prăbușirea. Traducerea lui Radu Pavel Gheo e excelentă.

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Copilăria lui Kaspar Hauser, Polirom, 2017.

Coperta Muzeul jpg
Carte nouă la Charmides: „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea
Vă prezentăm un fragment din „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea, volum de versuri publicat de curînd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Avertizări de caniculă şi vijelii pentru toată ţara. Unde se vor înregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertizări de Cod Portocaliu şi Cod Galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină au fost emise marţi, 5 iulie, pentru mai multe judeţe din ţară.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei românce ucise în Marea Roşie a Egiptului
Periodic, rechinii atacă turiştii în Marea Roşie. Ultima victimă este o româncă de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio şansă în faţa Marelui Alb care la doar 600 de metri distanţă mai ucisese o turistă din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele şi care este baza de calcul pentru contribuţiile la pensii şi sănătate
Modificările Codului Fiscal prevăd, printre altele, şi modificări ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar şi a bazei de calcul pentru contribuţiile la sănătate şi pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.