Corpurile necunoscute ale oraşului

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Corpurile necunoscute ale oraşului jpeg

● Urban GIF Show, un spectacol de: Florin Fieroiu (concept), Vlaicu Golcea (muzică), Cristina Milea (scenografie), Elise Wilk (poeme urbane), Ioana Ilas Bodale și Mircea Ilas (video și grafică). Performeri: Nicoleta Lefter, Alexandra Mihaela Dancs, Paul Cimpoieru, Denis Bolborea, Simona Dabija, Vlaicu Golcea. Teatrelli.

La finalul anului trecut, coregraful Florin Fieroiu a creat un Urban GIF Show la Teatrelli, „un spațiu cultural interdisciplinar alternativ, dedicat artelor performative“, administrat de CreArT – Centrul de Creație, Artă și Tradiție (serviciu public aflat în subordinea Primăriei București). Spectacolul se înscrie printre creaţiile coregrafic-performative ale lui Fieroiu, care este cunoscut de ani buni mai degrabă ca autor al coregrafiei / mişcării de scenă în spectacole de teatru. Asta deşi, în tot acest timp, artistul a creat şi performance-uri, spectacole coregrafice, de autor, chiar în teatre. Producţia de acum pare să vină în continuarea uneia realizate în 2014 la Teatrul „Regina Maria“ din Oradea, Secvenţe şi profile, în care mişcarea funcţiona secvenţial, repetitiv şi în paralel, pe cîteva (trei sau patru) şiruri de performeri. Urban GIF Show aprofundează şi abstractizează şi mai mult structura secvenţială, repetitivă, cu fraze coregrafice (de fapt, doar grupuri de două-trei mişcări) reluate sistematic într-un interval scurt de timp, un minut, două, cu mici diferenţe obţinute prin adăugarea, modificarea sau renunţarea la unele mişcări. Aşa se coagulează o coregrafie de GIF-uri live, susţinută de patru performeri (Alexandra Mihaela Dancs, Paul Cimpoieru, Denis Bolborea, Simona Dabija) care explorează individual aceste cadre de mişcare, dar funcţionează împreună ca un ansamblu, fără a avea însă sincronicitate. Întreg spectacolul se raportează la GIF (Graphics Interchange Format), o scurtă imagine animată, purtătoare de mesaj (o hieroglifă mişcată) ce sintetizează comunicarea în mediul digital, dar nu se rezumă la atît.

Constructul coregrafic este parte dintr-o arhitectură performativă mai amplă, care cuprinde şi text, sonorităţi, video. Spectacolul este un poem urban „transcris“ ca performance şi/sau instalaţie performativă. Există argumente ca acest produs performativ să fie definit cu ambii termeni: de o parte, are o componentă spectaculară puternică, în care accentul cade pe performeri, astfel că s-ar putea numi performance, de cealaltă parte, este destulă mecanică aici, de la mecanica mişcărilor – performerii funcţionează ca un soft de operare pe computer, în interiorul unui cod redat nu matematic, ci corporal – la cea a conexiunilor între elemente (corp, sunet, imagine, cuvînt), şi ele numeroase, astfel încît structura pare a fi de instalaţie performativă în care corpul live este doar una dintre componente. Proiecţiile video (Ioana Bodale și Mircea Ilas), parte alb-negru şi cu tonuri cenuşii, dar fără să elimine complet culoarea, redau o perspectivă abstractă a oraşului, văzut de sus sau de la distanţă, cu focus pe cîte un detaliu de arhitectură sau recuzită metropolitană (de exemplu, cabluri sau acoperişuri de blocuri), mixate astfel încît să genereze starea melancolică a megapolisurilor, singurătatea în mulţime. Structura sălii de la Teatrelli, cu scenă înaltă, public frontal şi bar, a fost modificată astfel încît performerii dansează în spaţiul rezervat publicului, pe scenă se află actriţa Nicoleta Lefter, iar spectatorii stau pe trei laturi. Imaginile se proiectează în fundalul scenei, dar şi în zona de mişcare, pe corpurile dansatorilor, care sînt „absorbiţi“ de oraş. Interacţiunea dintre performerii live şi imaginile în mişcare formează tot un fel de GIF. Costumele create de Cristina Milea sînt casual, cu tuşe sofisticate, specifice locuitorilor urbani: un detaliu de toc sau vîrf de botină, culoarea vie a unui tricou, un costum-pantalon care parafrazează ţinuta office pentru femei etc.

rosencrantz foto 8 andrei gandac jpg jpeg

Muzicianul Vlaicu Golcea asigură sonorităţile metalice, electronice, uneori agresive, alteori hipnotice ale marelui oraş. Vlaicu este prezent live în spectacol, aşezîndu-şi „tabăra“ în spaţiul barului, de unde livrează acest cocon auditiv, pulsaţiile metropolei, determinînd ritmul şi intensitatea mişcărilor fiecărui performer. Suspendată pe o latură a scenei, Nicoleta Lefter vine cu cealaltă amprentă sonoră, a cuvîntului, cu un poem (de data asta, în sens propriu) scris de Elise Wilk. Personaje multiple sînt urmărite în mişcările sau gîndurile lor, se intersectează fără să se atingă, ca într-un uriaş furnicar (cam asta este dinamica marilor oraşe). Toate aceste componente de spectacol (text, mişcare, muzică) sînt construite din particule mici, care însă nu funcţionează perfect separate una de alta, ci mai degrabă alunecă una în alta, se transformă, suferă un subtil proces de transfigurare. Textul are leitmotive (expresii precum „În altă parte din oraş“, dar şi modalităţile de prezentare a personajelor) şi o structură poetică, cu fraze lungi, singulare, care însă per ansamblu se subsumează unei minime naraţiuni. Muzica este o hemoragie de sunete şi pulsaţii, care se intensifică şi se liniştesc într-o sinusoidă sonoră. Iar performerii preiau în corp aceste două impulsuri sonore şi le transformă în mişcare. Este un jam session în care cele două „premise“ sonore determină „o concluzie“ performativă.

Dar explorat aşa, în amănunt, pe detalii de compoziţie şi structură, studiat ca o matrice performativă, cu rigoare matematică, spectacolul îşi poate pierde farmecul. Nu detaliile acestei ţesături complexe de cuvinte, sunete, imagini şi mişcări trebuie să ajungă la spectator, ci produsul integral, organic, capabil de seducţie dincolo de raţiune, emoţie şi afect, fascinant ca un narcotic care te absoarbe în lumea lui hipnotică. Şi dacă spectatorul se lasă captivat de acest tumult sincretic performativ, care materializează, prin medii diferite, natura poetic-atractiv-agresivă a marelui oraş (nenumit, dar Bucureştiul se insinuează ca „personaj“ principal), experienţa spectacolului poate fi minunată.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Andrei Gândac

Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.
995 17 Biro coperta1 jpg
Live în Control
Mai interesant decît limbajul sărac al versurilor, care ar fi familiare unui psihoterapeut de liceu.
995 21 Iamandi jpg
Ordinea închisorilor
În cele mai multe situații, acești intelectuali au făcut mai întîi o închisoare fascistă și apoi una comunistă.
Vizual general Conferințele Despre lumea în care trăim jpg

Adevarul.ro

image
Doi români au decis să se mute înapoi în țară și au povestit experiența lor. „Întrebarea este: cum reușiți să vă întrețineți?”
Traiul liniștit și banii frumoși pe care îi câștigau nu au contat pentru doi români. După 17 ani de viață în Elveția, s-au întors acasă și au povestit experiența lor. Cei doi tineri apreciază mai mult liniștea, înțelegerea și iubirea decât banii din cont.
image
Zodiile care nu pot fi mințite
Firi analitice, mereu sceptici și aflați „în gardă”, anumiți nativi ai zodiacului sunt aproape imposibil de mințit. Spiritul de observație și intuiția nu îi înșală, așa că este mai bine să nu încerci să îi plăcălești. Scorpionii și Capricornii sunt cap de listă.
image
Horoscopul lunii iunie 2023. Predicții astrologice pentru prima luna de vară
Horoscopul lunii iunie 2023 vine cu predicții complete pentru toate zodiile, acoperinde domeniile cele mai importante: dragoste, bani și carieră.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.