De fapt, un omagiu

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
De fapt, un omagiu jpeg

● Gang of Four, Happy Now, Gill Music Ltd, 2019.

„And I’m at the top of the tree / If you’re an Alpha Male like me / And you think it’s pretty good as it stands / Magic Mirror, where do we go? / And was this all unplanned / Or are we heading for the Fatherland?“ Electro(-funk)-ul ăsta penetrat la infinit de o chitară pe care poate că ai mai putea-o recunoaște dintr-o mie nu mușcă la fel ca pe vremea unei „Not Great Men“: „No weak men in the books at home, / The strong men who have made the world, / History lives on the books at home, / The books at home“. Aici, pe albumul de debut din 1979, îndelung ovaționatul și ultrareferențialul Entertainment!, respirația convulsivă a lui Jon King, braț la braț cu chitara lui Andy Gill, împinsă de o secție ritmică, Hugo Burnham și Dave Allen, care merge înainte cu frenezia unui ceas deșteptător, deconstruiește istoria scuipînd cuvintele ca un atlet la finalul cursei. „It’s not made by great men!“, repetiția din refrenul piesei, strînge în ea, cu siguranță, ceea ce măcar Gill, King și Burnham, studenți ai lui T.J. Clark, profesor și conducător al Departamentului de Arte Frumoase de la Universitatea din Leeds, membru al falangei engleze a Internaționalei Situaționiste și, ulterior, al grupului radical King Mob, puteau gîndi în acel moment atît de special. „Post-punk-ul s-a întîmplat într-o conjunctură istorică particulară, la sfîrșitul unui îndelungat val de inovații în cultura populară, dar a coincis, de altfel, și cu ceea ce sociologul Stuart Hall a numit thatcherism“, nota Gavin Butt în prefața cărții Post-Punk Then and Now (Repeater Books, 2016). Gang of Four s-a situat pe creasta noului val, cel care a închis intervalul punk sexpistolian de reacție la anchilozarea rockismului – „No future! / No future for you!“ −, pentru a deschide un univers policentric și a broda pe etosul unui acționalism politic care avea ceva mai multă substanță: „How can I sit and eat my tea? / With all that blood flowing from the television / At a quarter to 6?“.

Dar asta era în anul venirii la putere a lui Thatcher și al unei greve generale a lucrătorilor din sectorul public englez, al asasinării lui Louis Mountbatten de către Armata Republicană Irlandeză, al revenirii triumfale a lui Khomeini în Iran, al instaurării unei republici islamice și al crizei ostaticilor americani în aceeași țară, al lansării, de către Sony, a walkman-ului și al primului release al lui Michael Jackson la Epic Records, Off the Wall.    

În 2019, nici King, nici Burnham, nici Allen nu mai fac parte din Gang of Four, iar Happy Now, cel de-al nouălea − al zecelea, dacă îl socotesc și pe Return the Gift (2005), un disc de reînregistrări ale pieselor clasice din perioada 1979-1982 − album de studio al grupului din Leeds, nu mai are nici un motiv să sune precum Entertainment!. O dată, pentru obsesia evolutivă (citește „strategie de supraviețuire“) a lui Andy Gill, supraviețuitorul formulei inițiale. A doua oară, pentru faptul că au trecut, de la primul LP, exact 40 de ani. Aproape deloc surprinzător, Happy Now, dincolo de textele care, deși nici ele nu mai mușcă precum în acel trecut iconografiabil, sună ca și cum ar fi produs de formațiile care, cîndva la jumătatea decadei ‘00, încercau să sune precum Gang of Four la sfîrșitul deceniului al șaptelea din secolul trecut. Rețetist, deloc caustic, aproape irelevant, apropiindu-se uneori periculos de mult cînd de Depeche Mode, cînd de Nine Inch Nails, ultimul album al lui Andy Gill ca Gang of Four închide, simbolic, o eră. În seara de 1 februarie 2020, la ora 7,05 p.m., pe contul de Twitter al trupei engleze apărea un mesaj: „Ne vine foarte greu s-o scriem, dar marele nostru prieten și lider suprem a încetat astăzi din viață. Ultimul turneu al lui Andy, cel din noiembrie 2019, a fost ultimul în care a stat pe scenă așa cum își dorea să fie pînă la capăt: cu un Stratocaster, urlînd datorită feedback-ului, agățat de gît, asurzindu-i pe cei din fața scenei“.

Paul Breazu este jurnalist.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Momentul de glorie în care România a fost pe locul 2 în lume la Olimpiadă, după SUA. De ce a sfidat Ceauşescu Rusia
La Olimpiada  de vară din 1984, din Los Angeles, România a adus acasă 53 de medalii, situându-se pe locul 2 în lume, după SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a făcut presiune asupra lui Ceauşescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe lângă cei 120.000 de dolari primiţi pentru participare, a avut legătură cu contextul economic din ţară.
image
Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi
Extinderea municipiului Ploieşti spre comunele Blejoi sau Aricheştii Rahtivani a scos la iveală un veritabil câmp al morţii, care ascunde deopotrivă comori unice, vechi de mii de ani, dar şi informaţii relevante despre o civilizaţie demult apusă.
image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.