Un plan Marshall, sex cu cămile şi încă o tură de comunism

Publicat în Dilema Veche nr. 438 din 5-11 iulie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

● „Gata cu moralizarea. Grecia are nevoie de un Plan Marshall“ – acesta este titlul unui articol avîntat publicat de EUobserver în 19 iunie, scris de Benjamin Fox. Titlul spune totul, aşa că nu mai am ce să vă explic suplimentar. Doar că mi-a adus aminte de un alt articol publicat tot acolo, în aprilie („EU commission tries to win Greek sympathy“). Acolo se publică nişte cifre năucitoare. Planul Marshall a oferit o asistenţă financiară în valoare de cam 2,1% din PIB-ul ţărilor primitoare. Planul de salvare financiară a Greciei de acum valorează 177% din PIB. În cifre brute, asta vine 13 miliarde echivalent euro primiţi de Grecia în Planul Marshall, faţă de 380 de miliarde împrumutate acum Greciei. Se poate spune că banii din anii ’50 erau cadou, pe cînd ăştia de acum sînt doar primiţi cu împrumut, cu dobîndă mică. Bon, dar asta nu explică diferenţa de percepţie. Planul Marshall a rămas în istorie ca un instrument genial de dezvoltare a unor ţări şi de salvare a lor de pericolul comunist. Împrumuturile acordate Greciei au deja un renume prost, vedeţi cît de nepopulară a devenit doamna Merkel în restul UE. Doar la ea acasă e foarte populară, unde chiar şi stînga susţine ideea că nemţii nu pot plăti, aşa, la nesfîrşit, bani unor ţări care nu au chef să-şi pună ordine în finanţe. Iar dacă francezii votează la alegeri că nemţii trebuie să plătească, n-au decît. Ştiţi deja că ţin cu nemţii în meciul acesta. Dar revenind la Planul Marshall pe care îl cere Fox pentru Grecia, ce ar putea să facă un asemenea plan? Autostrăzi? Au, slavă Domnului! Grecia a avut în fondurile structurale de la UE cîteva zeci de planuri Marshall în ultimele decenii. Cum se explică, deci, diferenţa de percepţie între 13 miliarde şi 380? Eu îmi explic cam aşa: cînd primeşte 10 lei pentru că eşti sărac, desculţ şi amărît, ca să mergi la şcoală, să-ţi cumperi încălţări şi săpun, atunci pare mană de la Dumnezeu. Însă, cînd eşti sătul, încălţat, dar obişnuit să primeşti chestii gratis de la stat, iar sărac eşti doar comparativ cu verii din Nordul Europei – altminteri eşti OK dacă te compari cu restul lumii – ei bine, în condiţiile astea şi 1000 de lei primiţi plocon nu ţi se par mare lucru. Că doar ţi se cuvin, nu? Că doar nevoile tale sînt altele, nu? Nu mai ai nevoie de încălţări, ci de iPhone. Dar sînt sigur că se vor trezi nişte doctoranzi progresişti să-mi explice cît de simplist gîndesc şi vor veni cu nişte explicaţii aiuritoare despre cum sînt nemţii de vină şi pentru chestia asta.

● „Realitatea brutală este aceea că iranienii şi-au lăsat destinul naţional pe mîna unui om, Khomeini, care a petrecut mai mult timp gîndindu-se la cum se pedepseşte sexul cu animale decît cum se conduce o economie modernă.“ Nu, nu e glumă. Un articol foarte bun din Foreign Policy, mai/iunie 2012 – „The Ayatollah Under the Bed(sheets)“. Popii iranieni ţin loc de sexologi şi dau foarte multe verdicte de genul: dacă un bărbat sodomizează pe fratele, tatăl sau fiul unei femei după căsătorie, mariajul e în continuare valabil. Iar dacă aveţi de gînd să călătoriţi în Iran şi o cămilă vă face cu ochiul, să ştiţi că nu e mare tragedie, doar că laptele cămilei devine impur. Eu am oarecare sentimente de greaţă şi cînd aud cîte un popă de-al nostru că are opinii despre chestiuni sentimental/sexuale – iar pentru cine nu ascultă Radio România Actualităţi, cum fac eu, să ştiţi că popii şi ofiţerii sînt atît de prezenţi pe acolo că te simţi uneori cu un secol în urmă. Cînd un popă emite opinii despre sex, iese una cam soioasă aşa, emisă la modul „eu n-am voie să am habar, dar ştiu sigur ce zice Doamne-Doamne“ (or fi şi excepţii, dar eu n-am dat de ele). Ideea că un Creator al Universului, al milioanelor de galaxii, dă indicaţii despre masturbare şi sex cu cămile, prin intermediul unor bărboşi frustraţi, e atît de ridicolă încît îmi asum, aici şi acum, riscul de a vexa nişte sensibilităţi religioase. Aşa, ca între oameni religioşi, cum sînt şi eu. ONU ar trebui să adopte o rezoluţie: cei care au opinii stupide despre masturbare nu au voie să aibă arme nucleare, e prea riscant.

● Žižek şi diverşi maoişti reşapaţi de prin Italia şi Franţa se agită, organizează conferinţe şi publică volume despre actualitatea ideii de comunism. Vor să mai încerce o dată. Alan Johnson face o foarte bună trecere în revistă a acestor agitaţi în World Affairs, mai/iunie, „The New Communism: Resurrecting the Utopian Delusion“. Try Again. Fail Again. Fail Better zice  Žižek (încercaţi din nou, eşuaţi din nou, eşuaţi mai bine). Bon, sună cool. Dar de ce? Pentru tipii ăştia, omenirea e, aşa, un fel de laborator pe care trebuie testată obsesia lor, pînă poate-poate o să iasă. În primul rînd, nu pricep în continuare de ce sînt ăştia onorabili şi fasciştii nu sînt. Sînt la fel de sonaţi, şi comunismul lor a produs mai multe victime. De ce să nu zică şi fasciştii: hai să mai încercăm o dată, şi să vîndă bilete şi cărţi copiilor plictisiţi din clasa de mijloc occidentală. Aşa cum nu înţeleg la noi cum unii comunişti ieşiţi din dulap care publică pe Critic Atac sînt şi universitari. Adică ăştia predau comunism ştiinţific pe banii noştri? Mi se pare un scandal. Revenind la Žižek şi gaşca veselă, îi citează Johnson zicînd „cultura memoriei“ e de dreapta şi trebuie înlocuită cu „uitarea activă“. Cu alte cuvinte, am omorît o treime din populaţia Cambodgiei, cei mai mulţi sufocaţi cu pungi, ca să economisim gloanţe, dar să nu vorbim despre asta că nu e cool, trebuie să ne emancipăm de asemenea mic-burghezisme. Te apucă greaţa. Dar am şi o propunere concretă. Dacă morbul acesta comunist nu moare, eu propun ca ONU să le cumpere o insulă şi să-i lase să încerce acolo. Să le dea paşapoarte de „Paradis Comunist“ şi un bilet doar dus. Şi acolo pot încerca ce vor ei. Pot face CAP-uri, proprietate colectivă, sex cu cămile, tot ce li se pare cool. Există un oarecare risc ca lumea să dea năvală în paradisul lor şi să nu le ajungă insula, dar fiind ei atît de deştepţi şi organizaţi, sigur vor fi avînd deja bani să mai cumpere încă o insulă. Şi încă una, apoi vor cumpăra Grecia etc. Şi uite aşa – pam-pam – vor instaura comunismul treptat. Sigur le va ieşi, se vor îmbulzi muncitorii spre paradis, nu se vor trezi doar cu doctoranzi progresişti care nu ştiu să dea cu sapa la colectivă, cum s-a întîmplat cu comunele din secolul al XIX-lea. De data asta, va fi altfel – ştie Žižek.

http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Înființarea aviației militare în România
România a fost printre primele țări din lume care și-a înzestrat forțele sale armate cu aerostate și avioane.
image
Responsabilitățile date de germani Armatei Române la Stalingrad, mult peste posibilitățile acesteia
Bătălia de la Stalingrad a tensionat relațiile cu aliatul german, cu precădere în urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor române pentru căderea în încercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revoluţionar şi om politic, murea într-un ospiciu din Bucureşti, suferind de o afecţiune psihică, dobândită de pe urma mizeriei şi sărăciei.  Viaţa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.