Zoom urban

Publicat în Dilema Veche nr. 366 din 17 - 23 februarie 2011
Branduirea optimismului jpeg

ÔÇô S─â vezi c├«t o s─â dureze acum ┼či ┼čantierul ─âsta! ÔÇô se vait─â o doamn─â ├«ntre dou─â v├«rste ie┼čind de la Matache. 
ÔÇô Las─â, c─â oricum era o mizerie pe Buze┼čtiul ─âsta!... ┼×i casele, erau vai de capul lor, terminate, ce mai! Trebuia f─âcut oricum curat... ÔÇô comenteaz─â prietena ei.  
ÔÇô P─âcat de cl─âdirea aia de pe col┼ú, daÔÇÖ era ┼či aia tare ne├«ngrijit─â. ┼óig─ânie, ce mai, ca-n tot Bucure┼čtiul!  

Mizerie, cur─â┼úenie, ├«ngrijit... Aceast─â viziune urbanistic─â de gospodine ├«mi treze┼čte amintiri, ├«mi evoc─â alte scene ┼či p─âreri similare...  Nimic nu rezum─â mai bine rom├ónitatea domestic─â dec├«t ├«ngrijitul. Cel pu┼úin aceasta este concluzia unui antropolog britanic care ┼či-a petrecut c├«┼úiva ani prin apartamentele sucevenilor ┼či a scris o excelent─â tez─â de doctorat despre ele. ┼×i aceasta ├«n primul r├«nd deoarece, dup─â cum remarc─â el, c├«mpul semantic al ÔÇ×├«ngrijiriiÔÇť acoper─â sau ├«nso┼úe┼čte practic toate activit─â┼úile omului, motivat de griji ┼či ├«ngrijor─âri ┼či str─âduindu-se s─â le rezolve purt├«nd de grij─â ┼či ├«ngrijind oamenii, spa┼úiile ┼či bunurile care ├«i definesc via┼úa. ÔÇ×├Än acest sens, ├«ngrijirea poart─â ├«n sine semin┼úele propriei sale raison dÔÇÖ├¬tre, mai ales ├«n context domestic, deoarece a ├«ngriji este prin sine o construc┼úie a domesticit─â┼úii ├«ngrijite.ÔÇť Spa┼úiul se ├«mparte astfel ├«n dou─â: ├«ngrijit, curat, frumos, pe de o parte, ┼či ne├«ngrijit, murdar, ur├«t, pe cealalt─â. ÔÇ×├Än timp ce termenii ┬źcur─â┼úenie┬╗ ┼či ┬ź├«ngrijire┬╗ s├«nt adesea folosi┼úi pentru descrierea casei, tot ce este dincolo de u┼ča de la intrare este descris ca fiind murdarÔÇť, de la str─âzi la politic─â ÔÇô constat─â acela┼či Drazin.

Nu ┼čtiu dac─â eternitatea s-a n─âscut la sat, dar viziunea despre lume ca ├«ngrijire sigur da. Ea face parte din acea lume a r├«nduielii ├«n care fiecare lucru trebuie s─â fie la locul s─âu, orice dezordine fiind exorcizat─â prin ritualul cotidian al ├«ngrijirii. Putem s─â ├«n┼úelegem mai bine aceast─â obsesie dac─â o plas─âm acolo unde ├«i este locul, ┼či anume ├«n ceea ce Mary Douglas a descris drept problema universal─â a ÔÇ×polu─ârii simboliceÔÇť: ÔÇ×Dac─â din no┼úiunea de murd─ârie d─âm deoparte ceea ce este legat de igien─â ┼či patogenitate, r─âm├«nem cu vechea defini┼úie a murd─âriei ca dezordine. Iat─â o abordare foarte sugestiv─â, care implic─â dou─â condi┼úii: un set de rela┼úii ordonate ┼či o ├«nc─âlcare a acestei ordini. A┼čadar, murd─âria nu este niciodat─â un fenomen unic, izolat. Acolo unde exist─â murd─ârie, exist─â ┼či un sistem. Murd─âria este produsul secundar al unei clasific─âri ┼či ordon─âri sistematice a materiei, ├«n m─âsura ├«n care ordonarea presupune eliminarea elementelor nepotrivite.ÔÇť Cur─â┼úenia, ├«n acest sens, este altceva ÔÇô ┼či mult mai mult ÔÇô dec├«t a da cu m─âtura: ├«ngrijirea este imperativ moral categoric iar curat/murdar devine astfel izomorf cu frumos/ur├«t ┼či chiar cu sacru/profan.  

O prieten─â arhitect─â a f─âcut un soi de experiment printre studen┼úii la arhitectur─â despre ce consider─â ei a fi case frumoase, respectiv ur├«te. Astfel, pentru o student─â, de pild─â, ÔÇ×o cas─â veche, monument de Arhitectur─â, ┬źare ni┼čte detalii interesante, dar e nasoal─â, i-a c─âzut tencuiala, e vai de capul ei...┬╗, ├«n timp ce (pentru o alt─â student─â) o nou─â vil─â de tip occidentalo-suburban ┬źeste frumoas─â ┼či ├«ngrijit─â, poate puteau s─â-i pun─â al┼úi balu┼čtri..., dar arat─â bine oricum┬╗.ÔÇť ÔÇ×Vechile case degradate s├«nt catalogate drept ur├«te, ├«n timp ce noile construc┼úii devin modele estetice de net─âg─âduitÔÇť ÔÇô conchide amica mea. Iat─â deci c─â ochiul de gospodin─â a ajuns nu doar la ora┼č, ci chiar ┼či printre speciali┼čti...

Ceea ce ├«mi aduce aminte de un alt antropolog str─âin (nimeni nu e profet ├«n ┼úara sa, se spune...), care mi-a atras aten┼úia c├«t de des revine ÔÇ×├«ngrijireaÔÇť ├«n pl├«ngerile chiria┼čilor alunga┼úi din case de proprietarii de drept. ÔÇ×Cum vine el s─â-mi spun─â c─â e casa lui dac─â eu am ├«ngrijit-o toat─â via┼úa!?ÔÇť ÔÇô se revolta un astfel de chiria┼č. ├Ängrijire, domesticire, apropriere, proprietate... Un lan┼ú cauzal care ne scap─â, dar care are o perfect─â logic─â pentru cei ├«n cauz─â. 

S─â ├«ngrije┼čti trotuarul din fa┼úa casei, partea ta de fa┼úad─â de bloc, casa sc─ârilor de pe palierul t─âu, gr─âdini┼úa aia dintre blocuri, eventual ┼či am─âr├«tul ─âla de maidanez care s-a aciuat pe strada ta, toate astea nu se ├«nscriu oare ├«n aceast─â ÔÇ×logic─âÔÇť? ├Äntr-un fel, toate s├«nt ale tale, fac parte din spa┼úiul t─âu vital, a┼ča c─â trebuie s─â ai grij─â de ele, e dreptul ┼či datoria ta s─â o faci! 

Acum ├«mi dau seama! De asta s-au r─âsp├«ndit at├«t de mult toate aranjamentele astea rustice ├á la Piedone, aranjamente florale, b─âncu┼úe ┼či co┼čule┼úe de lemn, ba chiar ┼či g─ârdule┼úe (de s├«rm─â) peste tot: arat─â ├«ngrijit, domnule! Iar noi s├«ntem neam de gospodari, nu de urbani┼čti...

Vintil─â Mih─âilescu este antropolog, profesor la ┼×coala Na┼úional─â de ┼×tiin┼úe Politice ┼či Administrative. Cea mai recent─â carte a sa este Sf├«r┼čitul jocului. Rom├ónia celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.