Vetălău

Publicat în Dilema Veche nr. 344 din 16 - 22 septembrie 2010
Branduirea optimismului jpeg

M-am convins: drumurile vinului sînt cele mai vizibile şi mai bine promovate trasee turistice din ţară. Le găseşti prin toate zonele viticole şi sînt marcate în toate răspîntiile. Ceea ce nu găseşti este vinul. Uneori, indicatoarele „Drumul vinului“ se intersectează cu indicatoare „Drumul cramelor“. Aţi ghicit: în acest caz singurul lucru pe care nu-l veţi găsi sînt cramele! „Măcar un magazin de prezentare în centrul de comună, de unde să poată cumpăra şi turistul o sticlă de vin, dacă tot a venit pînă aici!“ – se revoltă soţia mea, dar rămîne cu revolta. 

Nu este însă un caz izolat. Am urmat o dată indicatorul care ne ademenea spre un sit arheologic faimos, după care ne lăsa în mijlocul cîmpului. Am bîjbîit vreo oră pînă cînd am ajuns în centrul de comună. „Unde e situl arheologic?“ – am întrebat eu pe cineva care tocmai ieşea din Primărie. „A, păi la noi totul e un sit arheologic, noi aici stăm pe două mii de ani de istorie!“ – ne-a răspuns, evident mîndru, funcţionarul public. După care a supralicitat: „Uite, Primăria noastră e pe un castru roman!“ „Unde?“ – m-am interesat eu. „Păi, sub Primărie...“ – a dat din umeri, nelămurit de întrebare, informatorul nostru. „Bine, dar noi unde să mergem atunci?“ – ne-am mai încercat noi o dată norocul. „Oriunde!“ – ne-a sugerat omu’, îmbrăţişînd într-un gest larg dealurile de jur împrejur. Şi mă opresc aici cu exemplele, ca să nu vă plictisesc. 

„Afară vopsit gardu’, înăuntru leopardu’“ – se spunea în copilăria mea. Acum se spune „brand“ şi „promovarea turismului“ şi a devenit un sport naţional. Aşa o fi, maică, cu marketingul ăsta de ţară, dar eu unu’ tot aş prefera să găsesc drumul către un pahar de vin, decît să mă tot plimb cu gîtlejul uscat pe „drumul vinului“. 

Mă grăbesc să vă povestesc însă şi o altă întîmplare de vacanţă, pentru a nu lăsa impresia că sînt doar un cîrcotaş de duzină.

Umblînd cu treburi prin Munţii Apuseni, m-am nimerit pe lîngă Detunata. Nu mai fusesem din tinereţe, nu era decît vreo oră de urcuş, aşa că am luat-o încet la deal, pe un drumeag care şerpuia printre fîneţe şi păduri. La ieşirea într-un luminiş, înfipt într-un par al unei case de fîn, ne întîmpină deodată steagul Europei. Aşa l-am cunoscut pe Vetălău. Cînd am trecut prin dreptul casei lui, ne-a strigat din fundul curţii să avem grijă la o răspîntie să nu o luăm la stînga. Iar cînd ne întoarcem, să ne oprim să luăm o bere rece, dacă avem plăcere. Aşa am şi făcut! În timp ce ne beam berea la umbră, Vetălău ne-a spus povestea sa. În ograda aceea de pe coasta dealului, trăise o vreme Fefeleaga, care îi venea un fel de străbunică. El fusese miner în Valea Jiului, timp de douăzeci şi cinci de ani, după care s-a retras aici, în munţi. Are o casă şi jos, în Bucium, dar mai tot timpul şi-l petrece aici, sus. Face turism. Şi-a tras curent electric de jos, din sat, şi a captat apă curentă de sus, din deal, totul pe banii şi munca lui, a pus izolaţie termică la casă şi la şură, le-a pus încălzire şi a amenajat un fel de bar-sufragerie. Cît e poiana de mare a organizat loc de camping. Le oferă amatorilor terenul, toalete, coşuri de gunoi şi lemne de foc şi nu le cere nici un ban. „Dacă seara or avea plăcere la un pahar de ţuică, atunci e altceva...“ Pe un dîmb e şi o scenă primitivă din lemn masiv: „Aici fac în fiecare an festivalul «Jocul Buciumenilor». Muzică populară, dar şi muzică uşoară, folk... Dar fără manele, nu există aşa ceva aici!“ Amenajările le-a făcut în mare parte cu voluntari din toate colţurile lumii. Closetele le-a făcut un neamţ tînăr. „E tîmplar acolo la el... Rîdea tot satul, că atunci cînd a venit, nu pricepea cum sînt făcute budele astea ale noastre şi a băgat capul înăuntru să se lămurească. Pe urmă le-a făcut aşa, nemţeşte, uite ce bine arată!“ – se amuză Vetălău. În fosta şură vrea să facă un hotel de „cinci paie“, cu priciuri aşternute cu fîn. Are şi trei paturi vechi, ţărăneşti, o frumuseţe – „futelniţe, mă scuzaţi, că aşa se zice la noi“ – precizează Vetălău. „Ăsta, de pildă, are sigur peste o sută de ani, că l-a moştenit bunicul.“ Le reface pe toate pentru cîteva camere mai cu moţ. 

Cifra de afaceri? Nu-i ţine socoteala, dar are cît să trăiască mulţumit şi să lase şi copiilor o „afacere de viitor“. Cu cîteva zile în urmă, tocmai îi plecase un grup de o sută şi ceva de persoane din Ungaria şi are deja rezervări pentru Crăciun. A avut turişti din Noua Zeelandă pînă în Canada. De unde au aflat? De pe site-ul său, pe care îl întreţine un prieten priceput din oraş. Şi din gură în gură. Nu are nici un indicator, nu are drum, nu are infrastructură şi nu are alte resurse. Exact asta „vinde“ turiştilor, care exact asta caută. 

Cînd să ne mai întindem şi noi puţin la vorbă, a trecut în sus un grup de elevi şi Vetălău i-a invitat înăuntru. „Dacă ştiţi oameni de cultură care vor să creeze în linişte, spuneţi-le să vină aici, nu le cer nimic!“ – ne-a mai strigat Vetălău la plecare.

Morala fabulei? E una veche de cînd lumea: omul sfinţeşte locul! Sau, dacă preferaţi, „grădina Carpaţilor“...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Proteste Georgia Tbilisi democratie Uniunea Eurpeană UE FOTO profimedia 0940987552 jpg
Războiul hibrid al lui Putin în Europa. Asaltul Rusiei asupra Georgiei și României
În timp ce atenția lumii era captată de evenimentele din Damasc, Kremlinul își adâncea influența în două dintre cele mai vulnerabile state din vecinătatea sa: România și Georgia, scrie Wall Street Journal.
Monedă romană de aur cu efigia lui Brutus (© Numismatica Genevensis SA / news.artnet.com)
Istoria unei monede romane de aur cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Cezar
O monedă romană din aur, foarte rară și cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Iulius Cezar, a fost vândută la licitație la Geneva, pentru suma de 1,98 milioane de euro, a anunțat Numismatica Genevensis, organizatoarea licitației, potrivit AFP.
repartizare posturi titularizare   foto alina mitran (1) jpg
Titularizare 2025. Calendarul examenului: înscrieri, inspecții, probe. Care este marea noutate
Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic care predă în preuniversitar în anul școlar 2025-2026 a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit deciziei, proba scrisă a examenului de Titularizare are loc pe data de 15 iulie 2025.
Selena Gomez, Justin Bieber  foto   Instagram jpg
Cum a întârziat Justin Bieber logodna Selenei Gomez luni de zile
Iubirea vedetei americane pentru producătorul muzical Benny Blanco este cunoscută de toată lumea, însă logodna lor n-a devenit publică decât după câteva luni. De ce?
Survivorr e1732526004318 1200x676 webp
Surpriză de proporții! Cine sunt concurenții de la Survivor România 2025. Imagini exclusive de la filmările celui mai îndrăgit show
Survivor România 2025 promite să aducă noi provocări și un mare suspans pe micile ecrane, iar fanii emisiuni sunt nerăbdători să afle cine sunt noii concurenți care vor lupta pentru titlul de supraviețuitor al junglei. Iată cine va participa în următorul sezon.
WhatsApp Image 2024 12 13 at 11 46 48 c4e66a03 jpg
Un bunic de 91 de ani a dezvăluit rețeta familiei sale de desert, de Crăciun. Este foarte simplu de făcut
Cu doar șase ingrediente banale, budinca de pâine a bunicului Joe este ușor de preparat și la îndemâna oricui. El folosește doar patru felii de pâine, stafide, ouă, lapte și zahăr.
sala constanta handbal jpg
Situație explozivă la CSM Constanța. Directorul clubului, Andrei Talpeș, explică totul
Situația la CSM Constanța este explozivă. Clubul nu a mai primit bugetul promis de la primărie și sportivii și tehnicienii sunt neplătiți de mai multe luni. Directorul grupării, Andrei Talpeș, a emis un comunicat de presă în care a explicat ce se întâmplă și care sunt dedesubturile.
test cancer prostata jpg
Simptomul care ar putea arăta prezenţa cancerului de prostată
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, după cancerul de piele.
Foto: Muzeul Municipiului București
Expoziția „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6.500 de ani”, vernisată la Palatul Suțu
O expoziție despre viața locuitorilor Deltei Dunării de acum 6.500 de ani, care valorifică cercetările făcute într-un sit arheologic preistoric din localitatea Maliuc, în cadrul unui proiect organizat de statul francez și autoritățile române, a fost vernisată, miercuri, la Palatul Suțu.