Turismul care este

Publicat în Dilema Veche nr. 430 din 10-16 mai 2012
Branduirea optimismului jpeg

Românii au luat cu asalt litoralul! – anunţau televiziunile de 1 Mai, evaluînd turiştii la vreo 30.000. Într-adevăr, la Mamaia era plin de fitze de fitze, în timp ce la Vama Veche era plin de fitze de anti-fitze. În rest...

Mă plimb agale prin staţiunile turistice ale litoralului românesc. E plin de gherete abandonate şi de terase ruginite. Prin crăpăturile asfaltului creşte iarba. Pe alocuri, cresc noi borduri. Din loc în loc cade tencuiala de pe faţade de hotel peste care pare a fi trecut o boare dinspre Cernobîl. După căutări îndelungate, în Eforie Sud găsesc o singură terasă deschisă şi mă aşez să-mi beau cafeaua. În Eforie Nord erau vreo două. Acesta este reversul imaginilor mediatizate despre sărbătoarea populară de 1 Mai.

Hotărîm deci să mergem în Bulgaria. La graniţă e coadă. Pe sensul opus, dinspre Bulgaria, nu e nimeni. Ne oprim la Kaliakra şi zăbovim cu ochii pe marea cristalină ce înconjoară capul stîncos. În vîrful lui, jumate într-o grotă, jumate pe o terasă deschisă spre mare, un restaurant liniştit ne îmbie la o bere şi nişte kalamari. De ce să ne împotrivim ispitelor? Aşa că ne aşezăm la o masă deasupra mării şi ne dedăm la micile plăceri ale trupului.

La prînz sîntem la Balcik. Am văzut castelul de zeci de ori, astfel încît ne plimbăm în sus şi în jos doar pentru a mirosi atmosfera. Refuzăm politicos ospătarii care ne ademenesc în româneşte să le gustăm mîncărurile. E plin de români – tot după evaluările televiziunilor, în jur de 150.00 de compatrioţi au trecut graniţa în Bulgaria cu ocazia lui 1 Mai.

„Nu am de gînd să sprijin comerţul bulgăresc!“ se revoltă cu voce tare o tînără de-a noastră, refuzînd să cumpere nu ştiu ce fleacuri de pe tarabele de lîngă castel. După ce a venit în Bulgaria, a plătit taxa de autostradă, a plătit intrarea la Kaliakra şi pe aceea de la castel.

Mare lucru şi patriotismul ăsta!...

Ieşim din aglomeraţie şi ne îndreptăm spre port. Ne aşezăm la prima terasă dintre cele care se înşiră pe faleză cu faţa spre golf. E plin, dar fără a fi înghesuială, şi e animat, dar fără să urle muzica. Un ospătar turco-tătar, rotofei şi jovial, se aşază lîngă mine pe bancă, oftează şăgalnic şi ne întreabă în română: „Ia să vedem, ce bunătăţi să vă dea Yussuf?“.

Amicii mei, mari patrioţi şi ei, m-au tot luat peste picior de cînd am plecat de acasă (tu cu bulgarii tăi!...) şi continuă să spună că ar fi trebuit să rămînem în România, că ce, noi nu avem locuri frumoase? Avem, dar mă simt tare bine şi aici. Iar după prima rachie rece ca gheaţa adusă de Yussuf din partea casei, le trece şi lor culpabilitatea că şi-au înşelat patria cu amărîţii ăştia de bulgari. Pentru a împăca definitiv spiritele, le promit că o să-i scot mîine în golf, la cherhanaua de la 2 Mai. „O să vă placă!“ – îi asigur eu, şi ne lăsăm în voia lui Yussuf.

Le-a plăcut şi la Micul Golf din 2 Mai. A treia zi nu am mai găsit însă nimic pe placul nostru, aşa că am rămas acasă.

Nu mai vreau să fac nici o comparaţie cu bulgarii, ca să nu supăr pe nimeni. Nu vreau să mă mai întreb de ce la ei, dacă ceri o rachie, te întreabă pe care dintre cele 10-20 de soiuri disponibile o preferi, în timp ce la noi, dacă ceri o ţuică, se uită la tine de parcă ai fi cerut o băutură exotică din Patagonia. Şi nici de ce la ei poţi să stai de vorbă în tihnă, pe orice terasă, în timp ce la noi nu te auzi din cauza muzicii. Mă întreb totuşi de ce noi, fără nici o comparaţie cu nimeni, nu ştim să facem turism? Turism pur şi simplu, pentru toată lumea şi toate gusturile, nu doar turism ocazional şi de fitze.

Amicii mei libertariano-libertini iar o să mă ia peste picior cînd o să spun că are şi statul ceva responsabilitate în chestia asta. Nu, nu e nici un elogiu mascat la ONT şi nici nu cred că e cazul ca statul să facă afaceri pe cont propriu cu turismul. Dar cînd ai un Minister al Turismului, conducerea acestuia ar trebui să ştie măcar cam pe unde e ţara asta pe hartă şi cam ce ar fi de văzut în ea. Iar cînd eşti primarul unei staţiuni turistice, e şi responsabilitatea ta să asiguri nişte condiţii cît mai bune pentru atragerea turiştilor şi propăşirea turismului în urbea ta, măcar pentru simplul motiv că aşa îţi cresc încasările la buget. Dacă eşti administraţie locală pe litoral, nu laşi turiştii să cadă-n cap pe faleză şi să caute un restaurant bun orbecăind pe străzi desfundate. Şi, în orice caz, nu refuzi zece ani să semnezi PUG-ul doar pentru a oferi contra şpagă loturi de vilă unor „privaţi“ bogaţi care să facă apoi ce vrea muşchii lor. De asemenea, să nu mi se spună că statul nu are nici o treabă cu vandalizarea Băilor Herculane şi nici că plantarea a trei palmieri în Piaţa Universităţii este dovada unei viziuni politice de anvergură, de natură să ridice turismul naţional pe culmile performanţei!

S-a construit imens în România în ultimii ani, au apărut – şi au murit – o droaie de iniţiative, sîntem o ţară frumoasă şi o societate dinamică. Avem deci tot ce ne trebuie. Dar n-avem nici o viziune coerentă şi consecventă! Pe litoral s-a construit mult, dar s-a lăsat în paragină şi mai mult. Fiecare a făcut, de fapt, ce l-a tăiat capul, acum, aici, pe moment. Şi fiecare turist îşi caută un loc pe gustul său, acum, aici, pe moment.

Turismul este însă un sport de echipă şi presupune o strategie de joc, adică o politică pe termen mediu şi lung. Nu poţi face turism de unul singur, aşa, în ograda ta şi doar după cum te taie pe tine capul. Sau, mă rog, poţi, dar asta se cheamă aventură, nu turism...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi