Turismul care este

Publicat în Dilema Veche nr. 430 din 10-16 mai 2012
Branduirea optimismului jpeg

Românii au luat cu asalt litoralul! – anunţau televiziunile de 1 Mai, evaluînd turiştii la vreo 30.000. Într-adevăr, la Mamaia era plin de fitze de fitze, în timp ce la Vama Veche era plin de fitze de anti-fitze. În rest...

Mă plimb agale prin staţiunile turistice ale litoralului românesc. E plin de gherete abandonate şi de terase ruginite. Prin crăpăturile asfaltului creşte iarba. Pe alocuri, cresc noi borduri. Din loc în loc cade tencuiala de pe faţade de hotel peste care pare a fi trecut o boare dinspre Cernobîl. După căutări îndelungate, în Eforie Sud găsesc o singură terasă deschisă şi mă aşez să-mi beau cafeaua. În Eforie Nord erau vreo două. Acesta este reversul imaginilor mediatizate despre sărbătoarea populară de 1 Mai.

Hotărîm deci să mergem în Bulgaria. La graniţă e coadă. Pe sensul opus, dinspre Bulgaria, nu e nimeni. Ne oprim la Kaliakra şi zăbovim cu ochii pe marea cristalină ce înconjoară capul stîncos. În vîrful lui, jumate într-o grotă, jumate pe o terasă deschisă spre mare, un restaurant liniştit ne îmbie la o bere şi nişte kalamari. De ce să ne împotrivim ispitelor? Aşa că ne aşezăm la o masă deasupra mării şi ne dedăm la micile plăceri ale trupului.

La prînz sîntem la Balcik. Am văzut castelul de zeci de ori, astfel încît ne plimbăm în sus şi în jos doar pentru a mirosi atmosfera. Refuzăm politicos ospătarii care ne ademenesc în româneşte să le gustăm mîncărurile. E plin de români – tot după evaluările televiziunilor, în jur de 150.00 de compatrioţi au trecut graniţa în Bulgaria cu ocazia lui 1 Mai.

„Nu am de gînd să sprijin comerţul bulgăresc!“ se revoltă cu voce tare o tînără de-a noastră, refuzînd să cumpere nu ştiu ce fleacuri de pe tarabele de lîngă castel. După ce a venit în Bulgaria, a plătit taxa de autostradă, a plătit intrarea la Kaliakra şi pe aceea de la castel.

Mare lucru şi patriotismul ăsta!...

Ieşim din aglomeraţie şi ne îndreptăm spre port. Ne aşezăm la prima terasă dintre cele care se înşiră pe faleză cu faţa spre golf. E plin, dar fără a fi înghesuială, şi e animat, dar fără să urle muzica. Un ospătar turco-tătar, rotofei şi jovial, se aşază lîngă mine pe bancă, oftează şăgalnic şi ne întreabă în română: „Ia să vedem, ce bunătăţi să vă dea Yussuf?“.

Amicii mei, mari patrioţi şi ei, m-au tot luat peste picior de cînd am plecat de acasă (tu cu bulgarii tăi!...) şi continuă să spună că ar fi trebuit să rămînem în România, că ce, noi nu avem locuri frumoase? Avem, dar mă simt tare bine şi aici. Iar după prima rachie rece ca gheaţa adusă de Yussuf din partea casei, le trece şi lor culpabilitatea că şi-au înşelat patria cu amărîţii ăştia de bulgari. Pentru a împăca definitiv spiritele, le promit că o să-i scot mîine în golf, la cherhanaua de la 2 Mai. „O să vă placă!“ – îi asigur eu, şi ne lăsăm în voia lui Yussuf.

Le-a plăcut şi la Micul Golf din 2 Mai. A treia zi nu am mai găsit însă nimic pe placul nostru, aşa că am rămas acasă.

Nu mai vreau să fac nici o comparaţie cu bulgarii, ca să nu supăr pe nimeni. Nu vreau să mă mai întreb de ce la ei, dacă ceri o rachie, te întreabă pe care dintre cele 10-20 de soiuri disponibile o preferi, în timp ce la noi, dacă ceri o ţuică, se uită la tine de parcă ai fi cerut o băutură exotică din Patagonia. Şi nici de ce la ei poţi să stai de vorbă în tihnă, pe orice terasă, în timp ce la noi nu te auzi din cauza muzicii. Mă întreb totuşi de ce noi, fără nici o comparaţie cu nimeni, nu ştim să facem turism? Turism pur şi simplu, pentru toată lumea şi toate gusturile, nu doar turism ocazional şi de fitze.

Amicii mei libertariano-libertini iar o să mă ia peste picior cînd o să spun că are şi statul ceva responsabilitate în chestia asta. Nu, nu e nici un elogiu mascat la ONT şi nici nu cred că e cazul ca statul să facă afaceri pe cont propriu cu turismul. Dar cînd ai un Minister al Turismului, conducerea acestuia ar trebui să ştie măcar cam pe unde e ţara asta pe hartă şi cam ce ar fi de văzut în ea. Iar cînd eşti primarul unei staţiuni turistice, e şi responsabilitatea ta să asiguri nişte condiţii cît mai bune pentru atragerea turiştilor şi propăşirea turismului în urbea ta, măcar pentru simplul motiv că aşa îţi cresc încasările la buget. Dacă eşti administraţie locală pe litoral, nu laşi turiştii să cadă-n cap pe faleză şi să caute un restaurant bun orbecăind pe străzi desfundate. Şi, în orice caz, nu refuzi zece ani să semnezi PUG-ul doar pentru a oferi contra şpagă loturi de vilă unor „privaţi“ bogaţi care să facă apoi ce vrea muşchii lor. De asemenea, să nu mi se spună că statul nu are nici o treabă cu vandalizarea Băilor Herculane şi nici că plantarea a trei palmieri în Piaţa Universităţii este dovada unei viziuni politice de anvergură, de natură să ridice turismul naţional pe culmile performanţei!

S-a construit imens în România în ultimii ani, au apărut – şi au murit – o droaie de iniţiative, sîntem o ţară frumoasă şi o societate dinamică. Avem deci tot ce ne trebuie. Dar n-avem nici o viziune coerentă şi consecventă! Pe litoral s-a construit mult, dar s-a lăsat în paragină şi mai mult. Fiecare a făcut, de fapt, ce l-a tăiat capul, acum, aici, pe moment. Şi fiecare turist îşi caută un loc pe gustul său, acum, aici, pe moment.

Turismul este însă un sport de echipă şi presupune o strategie de joc, adică o politică pe termen mediu şi lung. Nu poţi face turism de unul singur, aşa, în ograda ta şi doar după cum te taie pe tine capul. Sau, mă rog, poţi, dar asta se cheamă aventură, nu turism...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii