Trei momente muzicale

Publicat în Dilema Veche nr. 402 din 20-26 octombrie 2011
Propunere de monitorizare jpeg

La sărbătorirea dlui Mihai Şora

De ani şi ani de zile – din tinereţea mea sebastianistă, decisă şi confuză, şi pînă azi – domnul Mihai Şora este pentru mine una din cele cîteva personalităţi cu care, neîndrăznind mai mult decît lapidare relaţii de bărbie, am stabilit permanente melodii interioare, îngînate doar de pianistul din mine, rar avuabile. 

Domnul Şora m-a intimidat de cînd, proaspăt şomer ideologic pentru ce-am cutezat să cer, în ’56, schillerianul: „Sire, daţi libertate de gîndire!“, l-am observat – în sandale, într-o cămaşă de stradă cu mînecile răsfrînte, cu chipul lui de occidental venit din Asia, de Gisors malrauxian din Bucureşti – într-o coadă la Difuzarea Presei de lîngă Patria (fost Aro), unde ne aşezam să prindem un Le Monde sau un Nouvel Observateur, în regim permisiv; „ne aşezam“ – persoana întîi plural – e un abuz; puştan în ale literaturii, simplu şi fost reporter „harnic şi talentat“, alungat din tagmă, mă ţineam mut, dar deloc lebădă, lîngă somităţi intelectuale precum Steinhardt, Crohmălniceanu, Schileru, intrate şi ele în rînd, pînă ce madam Hugo, difuzoarea, ne permitea accesul în paradisul informaţional. Domnul Şora vorbea în şoaptă cu „Croh“, cu „Nicu“, dar nimeni nu-mi transmitea misterul fizionomiei sale severe şi – repet – intimidante. 

Tot ce-am aflat despre Domnia sa – de la prieteni mai vîrstnici, dar mai accesibili, ca Milo Petroveanu, ca Elvin – m-a silit la o şi mai puternică pudoare, consolidîndu-mi-l ca un Gisors al lui Kio din Condiţia umană, cu care, în nici un caz, nu-mi puteam permite să fiu intim. Cu Mihai Şora nu aş fi putut să merg la meciurile de pe „23 August“, cum o făceam cu Milo – alt malrauxian, „foarte bun prieten cu Mihai“, dar pe care nu mi-l închipuiam discutînd cu el despre fotbal... Îmi era de ajuns să ştiu că amîndoi fuseseră blamaţi de Partid; eram suficient de matur ideologic ca să văd într-un blam o garanţie pentru o solidaritate intelectuală antidogmatică. Cu domnul Mihai Şora, această solidaritate – instinctiv malrauxiană – a rămas mai mult taciturnă pe faţă, dar intens melodioasă în interior. 

Am cu Domnia sa trei momente muzicale pe care, pentru prima oară, le pun pe hîrtie: 

1) Într-o zi de belotă, din anii aceia foarte schematici în dîrzenia adevărului lor – schematici, dar săptămînal luminaţi de acest joc suprarealist numit belotă – un partener cu care nu mă certam niciodată, cel care mi-a pus în mînă poeziile lui Prévert, mi-a comunicat, fără emfază, fără vreun accent voit tulburător, strict ca pe o veste bună, că, din cîte ştie, domnul Şora îmi citeşte cu oarecare regularitate rubrica mea de Telecinema din România literară. Nici pînă azi nu mi-am îngăduit să verific – cum? ar fi fost impudic! – această informaţie; dar tot pînă azi – cînd, conform cruzimilor lui Montherlant, nu ne mai rămîne decît vanitatea – ştirea asta, că domnul Şora mă citea, o pun printre clipele binecuvîntate ale vieţii mele, în acel regim (cum se zice azi) ilegitim şi criminal. 

2) La cîţiva ani după Revoluţie – nu ştiu exact cînd, dar încă o mai numesc aşa – într-o noapte, la nu ştiu ce emisiune, a nu mai ştiu cărui post TV, l-am auzit cu ochii mei pe domnul Mihai Şora declarînd că e cazul să-l omagiem pe Ion Ianoşi pentru consecvenţa lui marxistă, pentru rezistenţa lui antioportunistă. De ce, în acea noapte şi în zilele următoare, mi-am reprimat dorinţa de a căuta telefonul domnului Şora, ca să-l felicit, îmi este greu, chiar şi acum, să divulg; prefer să-i las Revoluţiei cîteva tăceri, inaccesibile permanenţilor anchetatori. 

3) După 2000, la o masă rotundă a Dilemei vechi – noi îi mai spuneam şi „divan“ – consacrată domnului Mihai Şora, Domnia sa, la un braţ lîngă mine, mi-a încredinţat în şoaptă, foarte concis, că îmi împărtăşeşte extremismul de centru. Daţi-mi voie ca, în cinstea domnului Mihai Şora, să-mi părăsesc pixul şi să mă duc să pun trei momente muzicale, din acelea prin care Sviatoslav Richter l-a beethovenizat pe Schubert şi, după o pauză cuviincioasă faţă de rigoarea genurilor, să-i transmit Trois petites notes de musique, cu Juliette Greco în rolul principal.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

deținuți fâșia gaza fotoX
Doi ostatici israelieni apar într-o înregistrare difuzată de Hamas: „Aduceți-ne la viață, suntem morți aici”
Ramura armată a Hamas a difuzat sâmbătă, 5 aprilie, o înregistrare video cu doi ostatici israelieni deținuți în Fâșia Gaza.
mâncare  foto   Shutterstock jpg
Cele mai „nerușinate” preparate românești. Deși sunt considerate o delicatesă, multora le este jenă să le guste
Bucătăria românească este foarte vastă, de la cele mai mari bunătăți, până la cele mai ciudate preparate. Unele, totuși, provoacă dezgust printre gurmanzi, chiar prin denumirea lor.
Corina Caragea, Instagram jpg
Corina Caragea a dezvăluit secretele părului ei superb și plin de volum. Trucurile sunt foarte simple
Corina Caragea (42 de ani), prezentatoarea știrilor sportive de la Pro TV, a dezvăluit secretele părului ei sănătos și plin de volum. Surprinzător, jurnalista apelează la trucuri simple, pe care orice femeie le poate pune în aplicare.
politie belgia FOTO stiridiaspora.ro
Un român și un moldovean drogați au furat un seif cu roaba dintr-o librărie din Belgia
Cei doi au fost arestați în Belgia după ce au încercat să fure un seif dintr-o librărie folosind o roabă. Incidentul a avut loc pe 18 ianuarie.
Vizual Comunicat 1 jpg
Ateliere gratuite de educație digitală pentru vârstnici
Fundația Vodafone și Fundația Regală Margareta a României continuă colaborarea pentru proiectul „Conectăm Generații în Lumea Digitală”, parte a programului Hi Digital de educare a seniorilor.
image png
Urmărită de poliție, o femeie a murit după ce a intrat cu mașina furată într-un camion. Roțile erau sparte de dispozitivul „spike”
În trafic a fost montat şi dispozitivul ”spike” pentru perforarea pneurilor, iar cu roţile sparte, femeia aflată la volan a accelerat şi a intrat frontal într-un camion. Şoferiţa a murit, iar pasagera a fost rănită.
castel, shutterstock jpg
Castelul din România inclus în topul celor mai spectaculoase din Europa. Unde se află această bijuterie arhitecturală unică?
O fortăreață impresionantă din România a fost inclusă în topul celor mai spectaculoase castele din Europa, realizat de publicația britancă „Daily Express”. În ce zonă a țării se află acestă bijuterie?
cruce crestinism adorare shutterstock 200712503 jpg
Abuzuri „în numele lui Dumnezeu”. Grup misionar creștin acuzat de ritualuri pentru „vindecarea păcatului sexual”
Cea mai mare organizație misionară creștină de tineret din lume, Youth With a Mission (YWAM), este în centrul unui scandal.
Rucsac supravietuire cutremur shutterstock
Marea Britanie, vulnerabilă la sabotaje rusești. Britanicii sunt îndemnați să-și pregătească un „kit de supraviețuire” pentru 72 de ore
Teama că Rusia ar putea sabota conductele de energie ale Marii Britanii îi determină pe consilierii de securitate să recomande familiilor să își pregătească un „kit de supraviețuire” pentru 72 de ore.