„Trăim frumos, ne bucurăm, dar atît“ - dialog cu Dorin BODEA

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
„Trăim frumos, ne bucurăm, dar atît“   dialog cu Dorin BODEA jpeg

Conduce o firmă de consultanţă, management şi vînzări. Are un doctorat în economie. În 2013, Dorin Bodea a publicat volumul Valorile angajaţilor români, în care conturează un „model cultural actual al românilor“. De la concluziile acestui studiu am pornit o discuţie despre muncă, sărbătoare şi relaţiile cu ceilalţi.

Scrieţi, în studiul dumneavoastră, că modelul cultural actual al românilor este unul puternic individualist. Cum aţi ajuns la această concluzie?

Principalele valori împărtăşite de majoritatea angajaţilor – cam 75%-80% – sînt legate de bani, de putere, de faimă, de recunoaştere din partea celorlalţi (precizez că studiul a fost efectuat pe angajaţi cu studii superioare). Sînt valori legate de sine, de individ. Dar asta nu trebuie să fie o surpriză. Şi în Occident, valorile legate de sine le domină pe toate celelalte. World Values Survey arată că, mai ales după anii ’80, toate aceste valori legate de felul în care ne exprimăm identitatea le-au luat-o mult înaintea celorlalte valori, care au legătură cu moralitatea şi cu munca. Doar că, în Occident, munca nu se află chiar pe ultimul loc, ca la noi, ci undeva mai aproape de valorile individuale. În România, munca şi moralitatea se află pe ultimele două locuri, într-un clasament de 40 de valori împărtăşite de angajaţii români. Cei mai mulţi vor mai mulţi bani, mai multă putere, dar nu prin muncă. E un tipar pe care l-am regăsit la mulţi dintre participanţii la studiu.  

Dacă nu prin muncă, prin ce?

Din păcate, succesul e văzut de foarte mulţi ca fiind legat de compromis. Dacă vrei să ai succes, trebuie să nu ţii foarte mult la anumite valori, să nu ai încredere în alţii, să nu te bizui pe alţii. În modelul nostru cultural, succesul e însoţit de o anumită doză de necinste. Pentru mulţi, a avea succes înseamnă să te abaţi de la propriile valori, să ai un pic de necinste şi o anumită suspiciune faţă de ceilalţi.

Ce înseamnă că modelul cultural este centrat pe prezent? Se spune că noi ne iubim istoria şi ne cinstim strămoşii...

Modelul nostru este centrat şi pe trecut, şi pe prezent. Din păcate, lipseşte viitorul. Sîntem cu un picior şi jumătate în trecut şi cu o jumătate de picior în prezent. Ne bazăm foarte mult pe istorie, pe tradiţii şi căutăm să trăim prezentul sub forma spontaneităţii, a înclinaţiei spre distracţie, perspectivele pe care încercăm să le dezvoltăm sînt pe termen scurt. Cînd lucram la studiu şi le spuneam unora că a face un proiect poate dura mult, de pildă un an, m-am trezit uneori cu reacţii de tipul: „Dar pînă atunci pot să mor!“ Iar dacă spuneam că un proiect valoros poate dura doi-trei ani, mi se spunea adesea „fugi, domnule, de aici, dacă nu obţin rezultate în cîteva luni, mă plictisesc“.

România pare un amalgam de culturi, în care valorile tradiţionale se îmbină cu dorinţa de a fi „occidentali“. E o contradicţie între cele două repere?

Cei mai mulţi dintre noi se descriu ca fiind occidentali şi, la modul ideal, împărtăşesc valorile occidentale, legate de onestitate, de lucrul bine făcut, de excelenţă, de încredere. Ei bine, aceiaşi oameni care se văd pe ei înşişi ca fiind occidentali, cînd vorbesc despre români în general, îi văd ca pe opusul lor, ca pe un fel de duşmani de care ar trebui să se debaraseze cît mai repede. Din punct de vedere al idealului occidental, ne vedem acolo. Cei mai mulţi dintre noi împărtăşesc în totalitate acest ideal. Cu „ceilalţi“ e o problemă. De fapt, acest model occidental este împărtăşit şi de celelalte valori, aşa-zis tradiţionale. Pentru că valori de familie înseamnă bun-simţ, modestie, înseamnă să ai nişte idealuri în viaţă, să nu-i faci rău celuilalt, să faci tot ce depinde de tine... Sigur, Occidentul e un pic mai elaborat, dar în esenţă acestea sînt valorile. Şi atunci, problema este unde ne situăm noi acum. Iar aici nu pot decît să amintesc ce spunea Horia Bernea: că nici nu sîntem o societate mai apropiată de cea ţărănească, cu valori clare, cu ţăranul îmbrăcat în cămaşă albă, curată, nici nu semănăm cu „domnul de la oraş“. Acum nu sîntem nicăieri, cei mai mulţi cred că se aseamănă cu domnul de la oraş, dar nu mai împărtăşesc nici valorile de la ţară. E doar un fel de parvenitism: întrebaţi cine sîntem, cei mai mulţi nu ştim să răspundem.

„Noi sîntem români“…

„Mîndri că sîntem români.“ Dar nu e suficient să spunem asta, pentru că a-ţi defini identitatea înseamnă să spui foarte clar ce vrei. Cîţi dintre noi ştiu ce vor şi cîţi declară asta? Să te poziţionezi faţă de alţii înseamnă să spui de la început „eu aşa sînt, vreau să fac asta, putem construi împreună un proiect“.

Există şi o diferenţă generaţională în felul cum oamenii împărtăşesc anumite valori?

Surprinzător, nu sînt diferenţe prea mari. Există diferenţe de nuanţă. Cei tineri – generaţia happy sau generaţia Y – merg mai mult într-o direcţie ceva mai narcisistă, pentru ei timpul liber e mult mai important, viaţa personală e situată la un nivel mai ridicat decît în celelalte categorii de vîrstă. O altă tendinţă este, din păcate, pentru generaţia de 30-40 de ani, legată de fatalism: membrii acestei generaţii s-au resemnat în bună măsură; în loc să construiască (pentru că sînt la maturitate), mulţi se plasează deja pe poziţii de înfrînţi. Îmi place să cred că, în bună măsură, occidentalizare înseamnă normalitate, nu ceva ieşit din comun. Înseamnă, la nivel social, un trai decent, un comportament predictibil (adică ce spui, să şi faci), să te bucuri de viaţă şi de frumos. Cei mai mulţi dintre angajaţii care au participat la studiul nostru cred că dacă au mai mulţi bani sînt mai valoroşi ca persoane, sînt mai fericiţi, sînt mai valoroşi decît ceilalţi. Banul devine o valoare în sine, ceea ce nu este în regulă.

„România este un conflict între sine şi ceilalţi“, scrieţi în concluziile studiului. E grav?

Exprimă ruptura din societate: incapacitatea de a construi ceva împreună şi lipsa de încredere. Marea majoritate se văd la un nivel foarte înalt: civilizaţi şi loiali, iar pe ceilalţi îi văd în felul opus. Sinteza ar fi „eu sînt civilizat, dar trăiesc într-o mare de mîrlani.“ Dar jocul percepţiilor e destul de pervers: şi ceilalţi ne văd pe noi tot aşa. Diferenţa mare de percepţii e trăită printr-un conflict deschis cu ceilalţi, printr-o lipsă de încredere. În acest moment, nu se poate face nimic: trebuie schimbată percepţia faţă de sine şi faţă de ceilalţi. Cînd am analizat rezultatele studiului, nu mi-am dat seama de această ruptură, pentru că şi eu sînt la fel: împărtăşeam aceleaşi percepţii. Cel care mi-a sesizat ruptura a fost un francez: „Nu este posibil ca voi să aveţi unii despre alţii părerea asta, aşa ceva nu se întîmplă la noi.“ Atunci am început să analizez mai îndeaproape lucrurile. Şase milioane de români sînt în procese civile deschise – ceea ce e semnul cel mai clar de ruptură. Arată incapacitatea de a rezolva pe altă cale conflictele, căci multe soluţii pot apărea prin negociere, prin mediere...  

Ce consecinţe are acest război în viaţa de toate zilele?

Orice economie şi orice societate funcţionează pe bază de încredere. Cred că viitorul poate fi construit nu prin raportare la trecut, ci prin îndrăzneala de a spune deschis cine sîntem şi unde vrem să ajungem. Aş da un exemplu. Am un coleg care spune mereu că „generaţia următoare este speranţa“. E o formulă deja încetăţenită. Eu nu cred că este aşa, pentru că cei care vin din urmă nu au nici o şansă să continue ceva, dacă noi nu începem, dacă nu încercăm să construim ceva valoros. Sîntem un butoi de pulbere, orientaţi mereu spre trecut. Această orientare spre trecut exprimă încercarea de a compensa nişte frustrări şi nişte nemulţumiri. Ne uităm la televizor pentru că, trăind în această atmosferă de neîncredere, televizorul funcţionează ca un fel de compensare.

De sărbători, Guvernul a dat zile libere suplimentare bugetarilor. E bine? Nu se „strică“ în continuare percepţia asupra muncii?

Eu lucrez de vreo 15 ani cu diverse companii private, multinaţionale sau româneşti, şi există mereu aceeaşi problemă. Nu sărbătorile ori zilele libere reprezintă problema, ci modalitatea în care sînt trăite. O companie privată e afectată cîteva luni pe an: toată luna decembrie, plus primele două săptămîni din ianuarie (cînd nu se face mai nimic, nici măcar planuri). Plus lunile de vară, iulie-august. Sărbătorile aduc o emoţie pozitivă. Dar cadourile de la Guvern introduc o doză de imprevizibil; de exemplu acum, pe 24 şi 31 decembrie, cînd companiile private nu pot lucra cu instituţiile statului, pentru că bugetarii au zile libere. Asta e problema: imprevizibilul, stilul în care se amestecă lucrurile. Plus gestionarea acestei emoţii de dinainte şi de după Crăciun şi Anul Nou. Trăim frumos, ne bucurăm, dar atît.  

Fragmente dintr-un interviu care poate fi urmărit integral pe live.adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.