Suspectat de a fi român

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Branduirea optimismului jpeg

Da, ştiu, am mai spus-o de cîteva ori chiar aici, în Dilema, şi m-am enervat cu fiecare ocazie, dar de data aceasta a pus stăpînire pe mine un sentiment profund diferit: am tot mai mult impresia că s-a schimbat ceva în Constituţia României şi, peste noapte, ni s-a pus în dosare, nouă, tuturor (sau, mă rog, nouă „celor mulţi“), ştampila SUSPECT. Suspect de a fi român în propria ţară, adică un hoţ virtual, un puturos şmecher care umblă cu cioara vopsită. Drept care statul a luat hotărîrea de a pretinde oriunde şi tot timpul, de la acest cetăţean vicios, probe irefutabile ale eventualei sale onestităţi: pretinzi că eşti corect, dovedeşte! Este ceea ce mi se întîmplă în ultima vreme săptămînă de săptămînă. 

– Lipsesc documentele care atestă informaţiile din CV şi care trebuie semnate şi ştampilate apoi conform cu originalul – mă informează responsabila programelor universitare de la facultatea noastră. Da, ştiu părerea dumneavoastră, că am citit în Dilema, aveţi dreptate – se scuză sărmana imediat –, dar aşa ne cere finanţatorul... 

– Adică ce trebuie să fac?  întreb eu, prins în flagrant. 

– Să aduceţi piesele justificative... 

– Justificative că ce? mă holbez eu la ea. 

– Că ceea ce aţi trecut în CV este adevărat... 

– Dar am semnat pe proprie răspundere pagină cu pagină, ca la tribunal, nu-i suficient? 

– Nu, îmi pare rău... Sînt deja imunizat în mare măsură, aşa că mă supun, încep să fac fotocopii după cărţi, articole şi ce mai găsesc pe acasă, semnez fiecare pagină, pun ştampilă la rectorat, mă rog, mă justific. Dar acesta este doar începutul, peste cîteva zile urmează alt dosar... 

– Lipsesc documente care să ateste experienţa relevantă în domeniul programelor doctorale şi de cercetare, managementul proiectelor şi managementul educaţional – îmi transmite aceeaşi doamnă o scrisoare de la „finaţator“.  

Piese justificative, care să ateste... Mă ia cu ameţeală. Ce să justific, ce trebuie atestat? Că am experienţă relevantă în managementul educaţional. Dar sînt cadru didactic de douăzeci de ani! Nu contează, trebuie să o atestez. Că am experienţă în domeniul managementului proiectelor. Foarte bine, am trecut în CV, sub semnătură, toate proiectele naţionale şi internaţionale pe care le-am condus. – Dar nu aveţi dovada! vine replica. Dovada că ce? Că nu mint, evident, că nu sînt „românul hoţ“ standard, ci unul mai puţin hoţ – îmi răspund eu însumi şi dau să renunţ şi la proiect, şi la învăţămînt, şi la ţară. Pînă la urmă, se ajunge la concluzia că pot fi imaginate nişte „piese justificative“. „Imaginate“? Nu mă înnebuni! Trebuie „imaginat“ ceva care să „ateste“ că sînt cu adevărat cel care sînt şi am făcut ceea ce realmente am făcut? – Da... îmi şopteşte înduioşată doamna expertă. 

Alt proiect, alt finanţator, alte probleme. 

– Mai adaugă acolo! ridică domnul cel dolofan şi năduşit un deget bondoc spre secretară: doctoranzii sînt obligaţi să publice trei articole ISI în perioada de finanţare.  

– Dar este imposibil în trei ani! îmi scapă mie. 

– Ia mai dă-i dracu’, la cîţi bani le dăm, să facă şi ei ceva, că tot taie frunze la cîini la şcolile astea doctorale! se înfurie dolofanul. 

Un cercetător foarte experimentat scrie un articol ISI în aproximativ un an şi mai aşteaptă încă aproape un an ca să fie evaluat şi acceptat. Ca să nu mai spunem că ISI este doar o bază internaţională de date, printre altele, dar este fetişul parvenitului român în managementul ştiinţei. Ce importanţă are, doctoranzii, mai hoţi prin definiţie decît restul românilor, trebuie să aducă şi ei „piese justificative“ care să „ateste“ că nu au tăiat frunze la cîini! 

Alte domenii, alte cerinţe. Acum o lună primesc o adresă prin care sînt somat să plătesc „restanţele“ din 2006 pentru o asociaţie profesională care nu mai funcţionează din 2005. În caz că acestea au fost achitate, vă rugăm să aduceţi dovada şi prezenta somaţie va fi anulată – mă mai anunţă inspectorul financiar. Deci nu controlul financiar trebuie să constate că nu am plătit, ci eu trebuie să dovedesc că n-am furat statul. Şi toate au culminat cu o citaţie de acum cîteva zile din care am aflat că s-a deschis procedura de urmărire pe numele meu... N-am apucat să citesc pînă la capăt, că mi s-a făcut rău. Mi-am luat totuşi inima în dinţi şi am sunat la numărul din josul paginii. – A, staţi liniştit, probabil că nu aţi trimis declaraţia cutare. – Ba am trimis-o, acum un an! răspund eu cu infarctul în gît. – Probabil că a întîrziat şi s-a declanşat automat procedura, o să verific, îmi explică funcţionara de la telefon. – Şi atunci cum rămîne cu procedura de urmărire? mă mai interesez eu de soarta mea. – Nu vă faceţi griji, nu contează, este o formalitate – mă linişteşte doamna cu pricina. Nu m-am liniştit nici pînă în ziua de astăzi. 

În ultimele zile am început să vorbesc deci cu avocaţi. S-a schimbat Constituţia, s-a schimbat vreo lege fundamentală şi nu ştiu eu? Nu, nu s-a schimbat. Au dreptul să ceară toate chestiile astea? Unele da, sînt doar abuzive; altele însă nu, sînt chiar ilegale. Pot deci să mă revolt, să-i dau eventual în judecată? Da.  

Păi, atunci aşa să fie! Îmi pare rău, dar dacă statul a ajuns să fie în război cu propriii săi cetăţeni, cred că este nu numai prudent, ci şi necesar ca şi cetăţenii să se înarmeze la rîndul lor... 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte a sa este Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rezultate alegeri locale și europarlamentare 2024. Cum s-a colorat harta României, în funcție de voturi
Peste 9 milioane de români au votat duminică, 9 iunie, iar la prima impresie harta țării, în funcție de felul în care au ales aceștia, a suferit puține schimbări față de 2020. Profesorul Valentin Naumescu remarcă faptul că mare câștigătoare e coaliția PSD-PNL, iar USR este marele perdant.
image
Aproximativ 35% din muncitorii străini aflați în România au fugit după intrarea țării noastre în Schengen
Odată cu accesul țării noastre la zona Schengen au fost implementate o serie de modificări legislative și procedurale, însă întregul proces al aderării a atras după sine și consecințe negative.
image
Dezvăluire incendiară: Avionul minune al lui Putin, doborât de ucraineni cu un sistem american Patriot. SUA au confirmat
SUA a confirmat că Ucraina a folosit unul dintre sistemele sale de rachete sol-aer Patriot, de fabricație americană, pentru a doborî o aeronavă rusă Beriev A-50 cu sistem de avertizare timpurie și control aerian (AWACS), în ianuarie 2024.

HIstoria.ro

image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.
image
Câți bucureșteni aveau drept de vot la alegerile locale din 1878?
Pe baza recensământului făcut de Primăria Capitalei în 1878, în listele electorale au fost înscriși 11.908 de alegători.
image
D-Day, cum arată Europa după 80 de ani
Cine merge pe drumurile din Normandia în aceste zile, cu mașina, pe biciclete sau pe jos, are parte de o călătorie în timp. Peste tot întâlnești soldați americani, jeepurile umplu toate șoselele, dar și alte autovehicule ale armatei americane.