Surse de 2-3 fraze pentru eventuale nuvele

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

„Ăştia nu pot trăi fără fraze“ 
(Moaşa din Demonii) 

„E o mare belea să ai sufletul larg şi să nu fi genial“ (sursa – Svidrigailov, din Crimă şi pedeapsă).

Nu am avut minte, dar am avut caracter (sursa – un proaspăt divorţat).

Limba noastră este, probabil, singura în care inimaginabilul porneşte din toată inima (sursa – un filolog liric).

Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi, dar, dacă nu poţi, măcar nu-l sîcîi (sursă autorizată).

La cîte evidenţe ne mănîncă pe săturate viaţa, ar trebui să cerem o permisiune înainte de a-l mai folosi pe „iată“ (sursa – cel mai tenace suprarealist român din secolul nostru).

Cred că de 48 de ani nu am mai scris nici o porcărie (sursa – un fost proletcultist român).

Fac parte dintr-un neam pentru care orice evoluţie, politică sau nu, este suspectă fie de arivism, fie de oportunism (sursă obscură).

Am cumpărat de la un anticariat Anti-Dühring-ul lui Engels, cu un leu, şi, crede-mă, l-am citit! (sursa – un tînăr cercetător în istoria religiilor).

„Intifada din corpul ei“ (sursa – un roman de dragoste israelian).

Ai văzut că în Piaţă nu s-a strigat nici o clipă „Jos comunismul!“ şi nici „Jos capitalismul!“? Asta nu-ţi spune nimic? (sursa – un bun amic monarhist, care „a făcut Piaţa“ şi în 1990).

Înaintează încet, drăguţul... (sursa – un pensionar clar octogenar, discutînd despre cancerul său, la o cafea nonstop de pe Bdul Titulescu).

Am crescut 50 de ani între două porunci: „Să nu fi original cu orice chip“ şi „Să nu generalizăm pripit (sursă – nu numai cu chip, dar şi obsesivă).

Îl implor tot timpul: nu-ţi mai începe frazele cu „spre diferenţă de tine...“ (sursa – un foarte bun prieten, exasperat de un alt foarte bun prieten).

...Şi dacă vom scrie că elitele româneşti – fie fanatice, fie oportuniste – sînt şi ele, ca în Coşbuc, „suflet din sufletul neamului meu“? (sursă insistentă, după lectura cărţii lui Lucian Boia).

Nu am simţul tragicului, dar cei care îl au îmi sînt mult mai suspecţi (sursa – un impertinent).

Exact, sînt un ludic şi nu mă jenez să ies pe stradă (acelaşi). Mi-a fost atît de drag că nu i-am putut zice niciodată „Eşti un drăguţ“ (sursa – o văduvă deloc veselă).

Am cunoscut o escroacă, nu doar sentimentală, care, foarte pudică, nu ştia pe unde să scoată cămaşa (sursa – un procuror antipatic din cauza calambururilor sale).

„Bem împreună, facem sex, dar nu ne îndrăgostim“ (sursa – o replică din filmul lui Claude Berri, Ensemble, c’est tout, tradus la noi sec Împreună).

Noica are dreptate, mai mult ca sigur, literatura e inferioară fiindcă nu se poate ridica la concept, ca filozofia, dar eu îi fac dificultăţi, opunîndu-i detalii, care sfidează şi surîd la concepte, ca Don Quijote, Mîşkin, madame Bovary, Ivan Ilici... (sursa – un pisălog, căruia nu-i pot închide telefonul, fiindcă sînt, precum Noica, de o amabilitate extremă).

„Piotr Stepanovici, dacă a spus despre un om că e ticălos, atunci, în afară de ticălos, nu mai ştie nimic despre el. Dacă a zis prost, atunci, în afară de prost nu-i mai zice altfel omului ăluia. Iar eu poate că sînt prost numai marţi şi miercuri, dar joi sînt mai deştept ca el“ (sursa – Fedka ocnaşul, din Demonii).

Nu poţi fi inteligent 24 de ore din 24. (sursa – nu mai ştiu cine a spus-o şi unde, parcă John Steinbeck, parcă Alexandru Paleologu...)

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Avertizări de caniculă şi vijelii pentru toată ţara. Unde se vor înregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertizări de Cod Portocaliu şi Cod Galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină au fost emise marţi, 5 iulie, pentru mai multe judeţe din ţară.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei românce ucise în Marea Roşie a Egiptului
Periodic, rechinii atacă turiştii în Marea Roşie. Ultima victimă este o româncă de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio şansă în faţa Marelui Alb care la doar 600 de metri distanţă mai ucisese o turistă din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele şi care este baza de calcul pentru contribuţiile la pensii şi sănătate
Modificările Codului Fiscal prevăd, printre altele, şi modificări ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar şi a bazei de calcul pentru contribuţiile la sănătate şi pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.