Substanţa jocului

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Ierarhia fotbalului şi a fericirii jpeg

Astăzi, mîinile care preiau eprubetele lui Mesi şi Nadal sînt mai curate decît erau pe vremea lui Maradona şi Agassi?

Da, poate fi şi aceasta o explicaţie a fotbalului de vis jucat de Barcelona, echipa care atinge periculoasa unanimitate a aprecierii. Aşa ceva nu s-a mai pomenit în fotbalul mai viu decît Camera Lorzilor, în fotbalul unde consensul este interzis şi unde vom lăsa copiilor nerezolvată fibonacianna dilemă „Cine a fost mai mare: Pelé sau Maradona?“. Nu s-a mai văzut, aşadar, o părere respectată cap, coadă, din Pipera şi pînă pe Copacabana, da, domnilor şi doamnelor, Barcelona lui Guardiola e cea mai bună echipă a istoriei fotbalului.

Şi uite că vine Dilema veche ca să întrebe un jurnalist sportiv dacă nu cumva tiki-taka e produsul de sinteză al dopingului. Sincer? Nu cred. Nu cred că Barça stă mai bine la sensibilul subiect „refacerea jucătorilor“ decît Real Madrid sau Juventus Torino. Ceva îmi spune că Messi nu are nevoie de nici o substanţă care să-i accelereze reacţiile, pentru simplul motiv că, atunci, nu s-ar mai înţelege nici el pe el, la cît de iute şi imprevizibil e în mod natural în teren. Stimulare îi mai trebuie lui! Permiteţi-mi să rămîn naiv şi ignorant în miezul celui mai frumos fotbal jucat de la Dinamo Kiev încoace. Fiecare cu reperele şi anabolizantele memoriei lui.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1 KV RetuRO Simbol L 2 jpg
SGR: de la un sistem local, la un model de bună practică în Europa
La aproape un an de la lansarea sa, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), unul dintre cele mai ample și complexe proiecte de circularitate din România și din regiune, poate fi considerat un instrument practic de educație pentru mediu pe care românii îl au la dispoziție.
WhatsApp Image 2024 11 19 at 15 26 56 jpeg
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Elena Lasconi este neconvingătoare pe plan internațional, George Simion timid și fără lovituri decisive, iar Marcel Ciolacu are o tactică de evitare a confruntării. Așa îi vede pe principalii candidați la alegerile prezidențiale analistul politic Cristian Pîrvulescu după dezbaterea de luni seara.
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
Un neurochirug avertizează că un popular tratament de înfrumusețare ar putea declanșa un AVC. Persoanele cele mai expuse
Un medic neurochirurg și-a avertizat clienții că un popular tratament de înfrumusețare ar putea declanșa un accident vascular cerebral care le pune viața în pericol.
Putin si Zelenski FOTO Shutterstock
Dilema lui Putin la împlinirea a o mie de zile de război în Ucraina. Ce își dorește dictatorul rus
Preşedintele rus Vladimir Putin este prins într-o dilemă - război vs pace - în contextul în care marţi se împlinesc o mie de zile de lupte în Ucraina, unde armata sa avansează cu marşuri forţate pe front.
Maia Sandu Foto Facebook jpg
Ce mesaj a transmis lidera de la Chișinău ucrainenilor care luptă de o mie de zile cu armata rusă
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a afirmat că ucrainenii își apără nu doar propriul pământ, ci și pacea moldovenilor și a întregului continent european, reiterând că țara sa rămâne alături de Ucraina, într-un mesaj transmis cu ocazia celor o mie de zile de război.
Andreea Coca Pluxee 3 jpg
Pluxee România își consolidează poziția de lider global în beneficii extrasalariale și câștigă recunoaștere pentru digitalizarea și automatizarea proceselor de customer experience
În ultimii ani, schimbările din mediul economic și avansul tehnologiei au determinat companiile să se adapteze rapid la noile așteptări ale clienților.
proteste fermieri francezi jpeg
Fermierii francezi au blocat frontiera cu Spania: Vrem să provocăm haos şi o penurie alimentară
Fermierii francezi au făcut un baraj pe Autostrada A9, în apropierea frontierei franco-spaniole, pentru a bloca camioanele cu marfă care vin din Spania, dar au lăsat să treacă autoturismele.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Discuții „constructive” în privința dosarului Schengen. Cătălin Predoiu: „Am făcut progrese”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat, marți, că a purtat discuții „utile și constructive” cu omologii austriac și bulgar, Gerhard Karner și Atanas Ilkov, în perspectiva dosarului Schengen și că, deși s-au înregistrat progrese, dosarul este încă în lucru.
shutterstock 2050732577 jpg
Ce este acidul hialuronic și cum funcționează?
Acidul hialuronic este unul dintre cele mai populare ingrediente în îngrijirea pielii, renumit pentru capacitatea sa de hidratare intensă. Totuși, dacă nu îl aplici corect, efectele sale pot fi limitate sau chiar inverse.