Şocuri şi tresăriri

Publicat în Dilema Veche nr. 344 din 16 - 22 septembrie 2010
După 40 de ani jpeg

Spre a vă înlesni munca de cunoaştere şi informare, vă comunic că am avut în aceste zile următoarele şocuri şi tresăriri: 

Şocul verii. În Orizont-ul timişorean (Nr. 7/2010), într-un articol pe două pagini: „Sadoveanu şi francmasoneria“, minuţios documentat, dl Radu Cernătescu susţine că în anii 1945-1946 „agentul NKVD responsabil cu mediile intelectualităţii româneşti era Mihail Ralea“: „...se spune că Ralea i-ar fi cerut prozatorului (mare maestru al unei loji masonice incompatibile cu comunismul sovietic – n.m.) să-i dezvăluie tot secretul masonic, în schimbul recomandării prozatorului la Moscova. Cert este că această recomandare a fost obţinută, de vreme ce Sadoveanu a călătorit la Moscova în anul următor iar numele său apare pe lista Blocului Partidelor Democratice prosovietice în alegerile din 1946“. Adevărat sau nu, ceea ce şochează permanent în viaţa intelectualităţii noastre este că între „se spune“ şi acest „este cert“ se cască un spaţiu larg pentru „e verosimil“. 

5 septembrie. Pe TV5, la emisiunea Kiosque, rubrica „A fost odată“... e consacrată împlinirii a 75 de ani (31 august 1935) de la lansarea în URSS a mişcării stahanoviste; cei cîţiva corespondenţi ai presei străine la Paris au discutat despre acel „minier de tip nou“ care a spart atunci toate normele productivităţii muncii, lăsînd în limbile lumii un substantiv comun – stahanovismul – pentru tot ce este trudă suspectă de gigantism. Toţi – începînd cu trimisul Izvestiei în Franţa – discutau cu un surîs duios, abia ascuns, ca despre o năzbîtie care a trecut, cîndva, prin mintea şi istoria omenirii. 

6 septembrie. Acum 21 de ani, eram la Casa Scriitorilor din Neptun, citeam în dactilogramă Cevengur-ul lui Platonov tradus de George Bălăiţă şi Janina Ianoşi, convins că niciodată nu va apărea în România, îl auzeam pe preşedintele Uniunii, D.R. Popescu, discutînd vehement la telefon cu Bucureştii pentru deblocarea pensiilor noastre, jucam table cu Alex Călinescu şi-mi rezervasem o lectură scrupuloasă a celor mai recente numere din L’Equipe, aduse în valiză, cu ultimele etape ale Turului Franţei. Laurent Fignon pierduse Turul pentru opt secunde, învins de americanul LeMond chiar pe Champs Elysées, exact în sprintul finişului. Nu s-a mai pierdut de atunci Turul Franţei în ultima etapă, la sosirea în Paris. Săptămîna trecută s-a prăpădit Laurent Fignon. 

7 septembrie. L-am teleascultat pe cel mai pesimist sociolog român anunţîndu-ne în detalii ce catastrofe ne aşteaptă. Nu părea lipsit de inteligenţă, dar ceea ce-i compromitea apocalipsa era cursivitatea frazelor, rapiditatea debitului, fluenţa fluxului de nenorociri înşirate fără nici un efort. După zece minute, dicţia lui de tocilar cu lecţia ştiută pe dinafară m-a făcut să rîd. 

8 septembrie. S-a prăpădit Suso Cecchi d’Amico, la 96 de ani, scenarista clasică a lui Luchino Visconti; îmi amintesc cum am ieşit de la Rocco şi fraţii lui, plîngînd – cum ar fi spus Ralea după ce văzusem Luminile oraşului – „ca un viţel“. 

9 septembrie. Într-atît de frumoasă, de bravă, de falnică era fiica unui gondolier veneţian, Georgia o chema, Georgia Biscotti, gondolieră şi ea, încît o clipă, văzînd-o vîslind, m-am gîndit cu o oarecare impertinenţă dacă mai e valabilă eminesciana melodie: „S-a dus fala falnicei Veneţii“. 10 septembrie. Citesc că „fotbalul e de dreapta“, iar „dictaturile sînt toate de stînga“; mai aflu că a spune „o conştiinţă de dreapta“ este „un inadmisibil pleonasm“ fiindcă „riguros vorbind, stînga nu poate naşte decît timorări şi mediocrităţi“. Sînt foarte pornit pe mine că reţin asemenea idei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.