Sociologia de întîmpinare

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Branduirea optimismului jpeg

- sau despre dialogul surdului cu mutul -

În ultima vreme, mi se întîmplă tot mai des să fiu solicitat de către diverse mari corporaţii să povestesc (după o grilă de „figuri impuse“ stabilită de cîte un top manager) cum e cu această „cultură română“ pe care o respectă foarte mult, bineînţeles, dar care îi cam încurcă. Nimic nou în asta, este o practică de „consulting“ răspîndită, născută din nevoia de ajustare a tacticilor (nu a strategiilor) multinaţionalelor la un context naţional sau altul. Relativ nou este doar faptul că au început să recurgă şi la experţi aborigeni, adică să aibă o (relativă) încredere şi în expertiza autohtonă. Relativă, căci de fiecare dată, după reverenţele de rigoare cum că doar eu le pot explica aceste „mentalităţi“ misterioase, am fost verificat de cîte cel puţin trei ori pentru a asigura conducerea că nu voi spune lucruri prea diferite de ceea ce doreau să audă şefii ăi mari. De fiecare dată lucrurile au mers însă bine, „clientul“ a fost mulţumit iar eu, ca să fiu onest, am descoperit abordări şi conexiuni la care nu mă gîndisem niciodată. O relaţie win-win, s-ar putea spune...

Există o veste bună şi una proastă în această mică poveste. Vestea bună este că există, se pare, o cerere tot mai coerentă de expertiză sociologică din partea pieţei „mari“, dincolo de studiile de piaţă curente (cele care au constituit de fapt, totdeauna, sursa reală de venit a instituţiilor de sondare a opiniei publice). Vestea proastă este că, în afară de aceste sondaje mistice, nu există practic în continuare nici o cerere consistentă pe piaţa internă, începînd cu statul şi instituţiile sale şi încheind cu mass-media.

Dincolo de „veşti“, rămîne însă problema de fond: la ce bun o sociologie care nu interesează pe nimeni?

Trăind într-o societate de piaţă, în sensul cel mai larg al termenului, poate că nu ar fi impropriu să privim această chestiune în termeni de cerere şi ofertă. Din acest punct de vedere, sociologia a (re)născut la noi graţie cererii Occidentului de a afla cît mai rapid – şi interesat – care sînt realităţile sociale dincolo de proaspăt ridicata Cortină de fier. A fost vremea anilor ’90, a granturilor generoase de cercetare de la Soros & Co şi a anchetelor de tot soiul. Aceasta a creat o primă cohortă de sociologi, mulţi tineri, dintre care unii au devenit excelenţi realizatori de anchete. Dar cam atît, căci de multe ori şi în multe cazuri, comanditarul străin îşi rezerva dreptul interpretării datelor, deci al analizei sociologice propriu-zise. După ce s-au lămurit şi s-au instalat, cît de cît, pe piaţa internă, a apărut comanditarul corporatist, cu nevoile sale specifice de studii de piaţă. Pe partea internă, comanditarul a vrut însă un singur lucru: sondaje electorale. Iar unii le-au vrut nu ca să ştie cît mai bine cam cum stau, ci ca să sugereze public că stau mai bine decît adversarul. Lăsînd deoparte posibilitatea de manipulare a acestor sondaje (nu sociologia şi nu românii au inventat manipularea!), acest gen de cerere a creat un număr important de buni tehnicieni (nu neapărat specialişti!) şi o cantitate considerabilă de cunoaştere, dar practic fără vizibilitate publică. Şi azi, majoritatea sociologilor „acreditaţi“ răspund (aproape) doar la comenzi. Nu pot fi condamnaţi: cine plăteşte muzica conduce şi hora...

În ultima vreme însă, s-au format mulţi tineri sociologi competenţi, adevăraţi specialişti pe cîte un domeniu sau altul şi care au devenit relativ recent o masă critică. Nu este deci adevărat că nu există o producţie sociologică autohtonă şi autentică, doar că aceasta este total necunoscută public. Imensa majoritate a tezelor de doctorat a acestei generaţii, de pildă, multe susţinute la mari universităţi din lume, este nepublicată în ţară. Mai mult, aceste titluri de nobleţe pot constitui şi un handicap: asta e cînd ţi-ai dat doctoratul la Stanford în loc de Standford!

Care este însă situaţia în prezent?

O parte a răspunsului se află într-o bine temperată analiză a lui Ştefan Guga în CriticAtac. Reformulînd şi dramatizînd puţin, am putea spune că oferta sociologilor e mută iar cererea publicului/pieţei – surdă. Să mă explic.

Oferta este „mută“ în sensul simplu că nu ştie să se facă auzită. Este vina specialiştilor, care nu ştiu – şi adesea nu vor – să vorbească în/pentru public. Este vina lor mai ales pentru că au doar propria agendă şi nu o urmăresc şi pe cea publică, pentru că nu există la noi practica unei sociologii publice aşa cum există în literatură o critică de întîmpinare, comentînd, evaluînd şi explicînd actualităţile domeniului. (Guga are perfectă dreptate, în acest sens, cînd evocă muţenia răsunătoare a breslei sociologilor în ceea ce priveşte revoltele din primăvară.) Este vina lor pentru că şi ei îşi doresc asociaţii doar pentru a putea deveni liderii acestora. Dar este mută şi pentru că i se pune un căluş în gură cînd vine vorba de orice formă de comunicare mediatică: asta nu interesează publicul, e prea sofisticat!

Cererea este deci surdă pentru că nu vrea să audă nimic altceva decît ceea ce (crede) că ştie deja. Pentru că nimeni nu e dispus să citească măcar dincolo de vîrful de iceberg al procentelor din sondaje. Pentru că mediile au înlocuit ideea de specialist (nu în sensul mitului specialistului-tehnocrat-salvator-de-ţară, ci în cel curent de profesionist) cu aceea de expert-în-toate. Pentru că persistă meteahna veche a eseismului cultural, care confundă societatea cu cultura, considerînd apoi că aceasta se petrece doar in mente – deci singurul lucru care mai interesează cu adevărat este mentalitatea românului, căci ea le explică pe toate.

În aceste condiţii, nu se poate vorbi decît despre un cerc vicios. Cine şi cum îl va rupe este greu de spus. Pînă atunci însă, evoluăm în lumi paralele...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
Elevii români învață mult, dar degeaba. Cum i-a transformat școala în analfabeți funcțional. Un profesor explică greșelile făcute de sistem
Deși învață foarte mult în timpul școlii, fiind bombardați cu volume impresionante de informații, concepte și teorii, elevii români termină cei 12 ani de studii fără să fi aprofundat mare lucru.
Klaus Iohannis la Consiliul European 13 decembrie 2023 FOTO Presidency jpeg
ANALIZĂ Klaus Iohannis, de zece ani președintele României. Cu ce s-au ales românii după cele două mandate ale sale
De zece ani președinte al României, Klaus Iohannis a fost mai degrabă apreciat pe plan extern, pentru că a reușit să onoreze angajamentele euro-atlantice ale României, însă modul său de comunicare cu românii nu a excelat, ba din contră, consideră specialiștii în politică.
miscarea 4 b jpg
Fără sex, fără întâlniri, fără copii, fără căsătorie: Cum ar putea Mișcarea 4B să schimbe America
Diviziunea de gen a sfâșiat societatea sud-coreeană – și acum aceasta se răspândește și în Statele Unite, scrie Politico.com.
 Louis Jacques Mandé Daguerre foto Wikipedia png
18 noiembrie: Se naște părintele fotografiei, Louis Daguerre și se stinge din viață marea actriță Draga Olteanu-Matei
În ziua de 18 noiembrie s-a născut Louis Jacques Mandé Daguerre, părintele fotografiei, iar mult apreciata actriță Draga Olteanu-Matei s-a stins din viață.
soldati nord coreeni/ FOTO:Facebook
Coreea de Nord, un nou actor în războiul din Ucraina. Kim Jong Un ar putea trimite 100.000 de soldați lui Putin
Coreea de Nord ar putea trimite până la 100.000 de militari pentru a ajuta Rusia dacă alianța dintre Phenian și Moscova continuă să se consolideze, relatează Bloomberg citnd surse familiare cu evaluările țărilor G20.
shutterstock 2257563879 jpg
Planul lui Trump de a deporta 20 de milioane de migranți, dezvăluit de un apropiat
Expulzarea imigranților ilegali a fost un element central al campaniei electorale a lui Donald Trump, însă detaliile cu privire la modalitatea în care intenționează să-și atingă obiectivul de a deporta până la 20 de milioane de oameni de pe teritoriul SUA au rămas în mare parte necunoscute.
Tăul Țapului Foto Atilla Dobai (4) jpg
Cel mai frumos lac glaciar din Retezat a înghețat. Imagini spectaculoase cu Tăul Țapului, aflat la peste 2.000 de metri
Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Tăul Țapului din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Lacul este în această perioadă acoperit cu un strat de gheață, care îi sporește farmecul.
tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.