Şoc şi contraşoc - notă informativă

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Stimaţi lucrători şi lucrătoare din Serviciile Multilateral-Dezvoltate,

stimaţi lucrători şi lucrătoare din Serviciul Mondial de Organizare a Coincidenţelor,

mi-aş fi suspect dacă aş duce modestia pînă la a vă ascunde ce şoc s-a abătut asupra mea în ultimele zile ale lunii martie 2012.

Mai întîi a fost modificarea unei fraze de bază în maturizarea mea politică şi sentimentală, o frază importată de mine în publicistica noastră la începutul acestui secol 21; eu am importat-o – asta e sigur – tipărind-o pentru prima oară în „Mătuşile din Tel Aviv“. Nu pot să formulez unde am citit-o, în ce ziar, în ce loc, înainte de ’89 sau după – cert este că am adus-o la lumina tiparului după ’89, veţi înţelege lesne de ce. Ştiu însă precis că imediat m-a străpuns temeinic şi mi-a fost imposibil să o uit pînă la ora cînd vă scriu, pentru a nu merge, excesiv, mai departe.

E vorba de o afirmaţie, la 1969, a lui Chu-En-Lai, într-o convorbire cu Henry Kissinger, în care aprecia că „e prea devreme“ să ne pronunţăm asupra Revoluţiei franceze de la 1789; nădăjduiesc că vă e cunoscut cine a fost Chu-En-Lai, fie şi în linii mari, al doilea lider comunist chinez după Mao Tze Dun, om în tinereţe cu studii la Sorbona etc.; de asemenea, sper să vă daţi seama ce impact putea avea o asemenea rezervă ideologică faţă de Revoluţia franceză de la care s-au revendicat, chiar fetişizînd-o, comuniştii din lumea întreagă: cum să fie prea devreme, după aproape 200 de ani, să emiţi ca revoluţionar comunist o opinie decisivă despre Căderea Bastiliei?. La noi, după ’89, cîţiva publicişti citiţi s-au folosit – pentru a se defini la dreapta, Revoluţia franceză fiind clar de stînga – de echivocul lui Chu-En-Lai (uneori punîndu-l chiar pe seama lui Deng Xiao Ping, reformistul post-Mao). Ca să nu prelungesc suspansul, vă comunic că, de săptămîna trecută, problema nu se mai pune. Un prieten din Franţa – cu care împărtăşesc, ca o garanţie a gustului nostru, acelaşi entuziasm faţă de Philip Roth şi Thomas Bernhardt – m-a informat că la o radio-emisiune a ziarului Le Monde, celebra afirmaţie a lui Chu-En-Lai a fost pusă în adevăratul ei context, şi anume: Kissinger l-a întrebat atunci, în 1969, ce părere are despre recenta revoluţie pariziană din 1968 şi Chu la ea s-a referit, socotind, pe bună dreptate, că e prematur a se pronunţa asupra ei. Un îndelung malentendu, al traducerii, al contextului referenţial, poate chiar al veşnicului senzaţionalism publicistic au stat la baza confuziei dintre Revoluţia de la 1789 cu aceea din 1968, mult mai puţin decisivă. Din cîte constat, această clarificare nu a făcut înconjurul lumii. Pentru mine, însă, e suficient de importantă ca să mă silească să vă scriu cu o sinceritate de care nu mă jenez: înregistrînd şocul „corecturii“, eu continui să cred – fireşte, cu maximă prudenţă în generalizări, cu suspiciune faţă de relativismele facile – că, la 2012 ani după Hristos, e bine să nu tragi concluzii decisive, ţepene, asupra evenimentelor istorice la care ai avut „norocul“ să nu participi. Încît nu numai că nu am renunţat la idee, dar am şi înregistrat-o, în jurnalul meu dedicat lui Sei Şonagon, la capitolul sobru numit: „Ceea ce e prea devreme“.

Mă simt dator să vă explic şi de ce, pentru prima oară, mă adresez ambelor dvs. servicii non-guvernamentale, care-mi guvernează pixul: a avut loc şi un contraşoc pe care nu-l pot pune decît pe seama forţei SMOC-ului. Pe 28 martie 2012, la cîteva ore după ce am înţeles că Chu-En-Lai nu a pus în discuţie Revoluţia de la 1789, mi-a apărut, poate pentru a echilibra jocul citatelor, Mao Tze Dun însuşi. Într-un articol din Adevărul, pe două pagini, se relatau discuţiile, din martie 1963, dintre Mao şi o delegaţie a Partidului Comunist Român, condusă de I.G. Maurer, avîndu-i lîngă el pe Emil Bodnăraş, Nicolae Ceauşescu şi Chivu Stoica. În centrul convorbirii au fost relaţiile tensionate la ora aceea dintre China şi URSS, pe care Mao le-a abordat într-un stil impenetrabil, care abroga politicul, ideologia şi chiar humorul:

„Polemica aceasta nu va avea o mare influenţă asupra situaţiei din China.
În primul rînd, nimeni nu a murit şi nu va muri.
În al doilea rînd, cerul nu va cădea.
În al treilea rînd, iarba şi copacii de pe munţi vor continua să crească.
În al patrulea rînd, peştii vor continua să înoate.
În al cincilea rînd, tovarăşele femei vor continua să nască.“

Mi-am tratat contraşocul, clasificînd documentul în acelaşi jurnal şonagonian de care nu mă despart de peste 50 de ani, la rubrica: „Informaţii sensibile“.

Nu e prea tîrziu să-mi comunicaţi dacă am făptuit, contraşocat, o gravă greşeală ideologică subordonînd o politică „la zi“ unui poem al eternelor externe. Vă mulţumesc.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mihaela alexa soprană jpg
De ce să mergem mai des la spectacole? Sfatul genial oferit de soprana Mihaela Alexa
De ce să mergem mai des la spectacole? Sfatul genial oferit de soprana Mihaela Alexa
anamaria gavrila captura youtube
Anamaria Gavrilă, afirmații controversate. Lidera partidului POT îi cere lui Nicușor Dan să declare public că nu suferă de nicio afecțiune psihică
Anamaria Gavrilă, lidera partidului POT, revine în atenție cu o declarație controversată, cerându-i public candidatului independent Nicușor Dan să prezinte o evaluare medicală care să ateste că nu suferă de nicio afecțiune psihică. Solicitarea vine în contextul unor afirmații recente făcute de lider
Secție de vot - alegeri - stampila FOTO Reuters
STS anunță că toate sistemele informatice pentru alegerile din 18 mai sunt funcționale și securizate
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat vineri, 16 mai, că a finalizat implementarea tuturor cerințelor operaționale stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) și Institutul Național de Statistică (INS).
armona jpg
Insula superbă pe care trebuie să o vizităm în această vară! Nu mulți turiști cunosc acest loc
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja am ajuns la jumătatea lunii mai, iar vacanța de vară deja se apropie cu pași repezi.
Budapesta FOTO Shutterstock
Budapesta reconfirmă statutul de lider regional în turism și evenimente sportive
Capitala Ungariei atrage tot mai mulți turiști români cu un mix de relaxare urbană și adrenalină
okmagazine ro (2) jpg
Ce trebuie să știi despre fondul de ten Catrice și fondul de ten MUP înainte de cumpărare
Pe piața românească, două mărci au câștigat popularitate datorită raportului calitate-preț: fondul de ten Catrice și fondul de ten MUP. Dacă te întrebi care dintre aceste două opțiuni se potrivește mai bine nevoilor tale, acest articol îți va oferi toate informațiile necesare pentru a lua o decizie
Depresie sursa neoroaxis.ro
Suplimentul care ar putea reduce în doar două săptămâni simptomele depresiei și anxietății
Un nou studiu sugerează că un supliment adăugat în rutina zilnică ar putea reduce simptomele de stres, anxietate și depresie.
joe don baker captura video jpg
Doliu în lumea filmului. Un celebru actor, cunoscut din seria de filme cu James Bond, a murit la 89 de ani
Joe Don Baker, actorul american cunoscut pentru rolurile sale memorabile în filme de acțiune, westernuri și în seria „James Bond”, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Familia sa a confirmat decesul survenit pe 7 mai, fără a preciza cauza exactă.
Pacient de Covid Sursa Freepik com jpg
Oamenii de știință spun că au descoperit în sfârșit cauza long Covid. Legătura înspăimântătoare cu demența
Oamenii de știință susțin că persoanele care suferă de COVID pentru o lungă perioadă de timp prezintă unele modificări la nivelul creierului, care le îngreunează gândirea și vorbirea.