Situația și instalația în tenisul mondial

Publicat în Dilema Veche nr. 387 din 14 - 20 iulie 2011
După 40 de ani jpeg

După „bătălia“ de la Wimbledon, situaţia în tenisul mondial continuă să fie dominată de patru mari puteri europene: un sîrb – Djokovici, un spaniol –Nadal, un elveţian – Federer, şi un britanic – Murray. Americanii şi australienii nu se mai văd. Pentru prima oară de la Ilie Năstase încoace, să fie patruzeci şi ceva de ani, un balcanic este number one în lume. La cîte am auzit despre noi, balcanicii, de ce am face mofturi? Djokovici, în 2011, l-a detronat pe Nadal şi, după victoria de pe insulă, nu sînt foarte multe de discutat: într-un meci în care nici unul nu a fost imperial, „unul dintre ei a fost mai bun“ – după o expresie a lui Nadal, în final. E a cincea oară cînd Nole îl învinge pe Rafa, de data asta şi pe iarbă. Nu e nimeni în lume care să-l fi bătut pe spaniol de cinci ori la rînd. Fiindcă în revista Dilema veche (şi nici în redacţia ei) nu se palpită mult pentru tenis (doar cu Andrei Manolescu se poate discuta cu oarecare competenţă mai mult de zece minute), nu voi cădea în probleme tehnice, ci voi încerca să pun în pagină dilema – veche cerinţă, clasică, a directorului nostru fondator: „întotdeauna, care e dilema?“. 

Ea e de ajuns de ludică şi nu mai puţin serioasă, dacă se mai acceptă, pentru o clipă, o asemenea frivolitate, bine şi uşor înţeleasă între noi doar de Leo Şerban. S-o enunţ, deci: clasamentul la zi conţine un paradox dpdv al judecăţii pe termen lung. Cel care e punctual pe locul 3, Federer, continuă a fi socotit de specialişti, de foşti campioni, de competenţe indiscutabile, plus zeci de mii de admiratori mai puţin obiectivi, drept „cel mai bun tenisman din toate timpurile“. Mă grăbesc să scriu că eu nu susţin o asemenea apreciere fiindcă pur şi simplu nu am teletrăit în toate timpurile; îl aşez pe Federer drept cel mai bun din lume în ultimii mei 15 teleani – după domnia lui Sampras. Totuşi, la zi, „cel mai bun din toate timpurilor“ e în iulie 2011 al treilea din lume, după doi campioni, şi ei extraordinari, care, logic, nu-s deocamdată decît cei mai buni ai momentului. Ai unor momente întinse între doi-trei ani pentru Nadal, nu se ştie cîte pentru Djokovici. Acesta-i „inconvenientul“ cînd judecăm numai după clasamentele la zi. Fireşte, nu se poate trece peste adevărul strict al scorurilor: la Roland Garros, Federer e cel care-i administrează lui Djokovici prima înfrîngere, după un şir impozant de 46 de victorii, dar în finală, Nadal îl învinge din nou pe helvet, după ce acesta are, în setul 1, 5-2... Mai mult, la Wimbledon, în sfert de finală, Federer îl conduce pe Tsonga cu 2-0 la seturi, şi francezul revine, luîndu-i trei seturi consecutive, ceea ce nu s-a mai văzut: ca Federer să piardă într-un turneu de mare şlem o partidă în care avea două seturi la zero. Se poate conveni, pe româneşte: „asta e situaţia, n-are apă staţia!“. „Celui mai bun din toate timpurilor“ i se goleşte încet-încet instalaţia. La 29 de ani, după 285 de săptămîni pe locul 1 (Sampras, 286!) devine „o problemă“ să joace cinci seturi cu Djokovici (24 de ani), cu Nadal (25 de ani) sau chiar Tsonga (26). În tenisul năprasnic de azi, ar fi inuman să nu conteze cum se aşază anii pe muşchi, pe artere, pe creier. O fană Federer – printre fanii lui Federer în România Radu Beligan e number one – mă întreabă insistent la fiecare eşec al idolului: „De ce nu se retrage, acum, în glorie?“. Nu-i pot răspunde convingător pentru că sînt presat de întrebarea unui savant cu studii înalte în tenis, ca Ion Ţiriac: „Aveţi vreun dubiu că Federer e cel mai bun din toate timpurile?“. Chiar şi după eşecul în faţa lui Tsonga, „Ţiri“ susţine că Federer mai are doi-trei ani buni în care mai poate cuceri trofee; nici MacEnroe (numărul 1 acum 30 de ani) nu-l vede sfîrşit. Cel mai tare mi s-a părut Borg (cel cu 5 victorii la Wimbledon): deşi „l-a văzut pentru prima oară puţin obosit mental“, suedezul crede că Federer mai poate izbîndi într-un mare şlem „dacă va munci mai mult!“. De cînd s-a încheiat Wimbledon-ul, îmi repet această cvasienormitate: „Federer, să muncească mai mult“... 

Între toate aceste opinii, Federer – inegalabil în decenţă şi discreţie – tace precum o casă regală supusă controverselor la zi.

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.