...Şi, în fond, de ce să piară lumea?

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Iulian Trocaru şi cu mine nu ne cunoaştem la faţă, ne ştim doar din scris, citit şi telefoane, e de cîţiva ani buni aşezat în Canada, cu familia, „funcţionar de stat, răspund la telefon persoanelor cu întrebări legate de legile canadiene, ştiu, nu are legătură în nici un fel cu mine, dar este un loc de muncă (şi nu rău). Printre picături, pot visa şi mă pot scufunda în cu totul altă lume... Mă preumblu dintr-o carte în alta, încercînd să mă scufund cu adevărat şi definitiv (măcar un pic definitiv) în lumea fiecăreia şi simt o dorinţă enormă să o rescriu, nu pentru a «îmbunătăţi» povestea, ci doar pentru a fi parte, trăind-o cu adevărat“. Îl fascinează „rescrierea“ care-l obseda pe Emil Brumaru şi I.T. nu ezită să mi-o reamintească, precum o formula Brumaru în iulie 2011: „Am ras Stendhal, Balzac, moraliştii francezi, Cehov, Dostoievski, Tolstoi, Turgheniev, sistematic, cu sîrguinţă, în amănunţime. Obiceiul de a interveni în text, scriind pe margini sau între rînduri îl am de cîţiva ani buni. De asta nu pot împrumuta cărţi, sînt doldora cu scene intercalate, îndeosebi în cheia Sade! Nu vă puteţi închipui cum arată Adela mea! E faza cititului (recititului mai exact) postmodernist? O, ce delicios e să dai indicaţii noi de scenă (intră, iese, apare din fund etc.) şi să adaugi replici stupefiante la Shakespeare! Sau să rescrii cu aplomb pasaje din Madame Bovary, din Hortensia Papadat-Bengescu sau, mai ales, din Duiliu Zamfirescu... Am rezolvat astfel veşnica problemă ce mă măcina din adolescenţă: cînd scriam, doream să citesc, cînd citeam, doream să scriu, o duceam într-un cumplit chin al neîmplinirii în ambele situaţii. Cu Proust, buchisit ani de-a rîndul, nu mi-am permis nici o măgărie. Rugaţi-vă pentru sufletul meu!“

După care, canadianul meu îşi dă drumul într-un torent livresc, căci vis al vieţii eterne e cartea lumii întregi:

„Cu toată umilinţa, pot să spun că-l înţeleg în această dorinţă. De multe ori, mereu în ultimul timp, cînd citesc nuvele, romane şi mai ales biografii, mă şi văd intrînd în acea lume, interacţionînd cu personajele, parcă întrezărind alt curs al acţiunii şi mai ales o continuare; viaţa lor după ce ajungem la ultima pagină nu se poate să se sfîrşească acolo, cu acel sec Sfîrşit. Cel mai mult parcă aş vrea să văd ce-au mai făcut personajele lui Cehov, ştiind că peste ele au venit vremurile revoluţiei, comunismul, epoca sovietică... Ce-au făcut cele trei surori în această nouă viaţă? Au devenit proletare? Au fost exterminate ca elemente burgheze? Sau unchiul Vanea... nici moşioară nu o să mai aibă... O să fie colectivizată? Cu ce o să trăiască? Dar Sonia? Mă gîndesc uneori că personajele lui Cehov le vom fi întîlnit prin nuvelele lui Bulgakov, poate chiar în Maestrul şi Margareta... sau mai degrabă în Groapa lui Platonov? Dar mă tem că din păcate multe dintre ele s-au pierdut în Arhipelag... Arhipelagul Gulag; spun asta, dar parcă este vorba de o nouă rasă de ruşi, atît de mare e diferenţa între epoca lui Cehov şi cea a lui Ivan Denisovici, deşi Tvardovski (am fost curios să văd şi o fotografie a lui, după tot ce-am citit despre el în Stejarul şi viţelul, arată exact cum mă aşteptam) ar putea fi un personaj, un urmaş al cuiva din Gogol... Da! Acum îmi dau seama că parcă mai degrabă unele personaje din Gogol au supravieţuit destul de bine în noua lume, lumea sovietică... A arătat-o de altfel atît de bine şi Lucian Pintilie în montarea aceea interzisă a Revizorului, ce păcat că nu există nici o înregistrare cu acel Revizor, cu Toma Caragiu.

Apoi tare aş vrea să văd ce-a mai făcut Cicikov... Gogol arzîndu-şi volumul II din Suflete moarte, ne-a privat de această continuare a poveştii. Trăsurica lui poate l-a ajutat în timpul revoluţiei să se refugieze în sud, în Crimeea. Şi de acolo să se îmbarce pe un vas de ruşi albi, într-un fel alte suflete moarte, în acel fel ca al oricărui exilat, luînd cu el şi cîteva personaje care au reuşit să se salveze din Armata de cavalerie a lui Babel; poate unele s-au salvat, nu ca el, amărîtul autor împuşcat într-o zi rece de februarie. De curînd, am citit că au fost găsite în Arhivele KGB-ului două cărticele scrise de Isaac Babel şi Mihal Bulgakov, la cererea unui şef din CEKA, pe la începuturile lumii sovietice; de fapt, cekistul voia să îşi scrie memoriile aventuroase din timpul revoluţiei şi al pionieratului la şcoala lui Djerzinski... Şi le-a cerut celor doi să-l ajute: e un episod cu Lenin jefuit de un bandit pe nume Portofel, episod absolut delirant – Lenin jefuit de maşină şi de bani în strada mare, în plină noapte şi iarna, încă nu luase controlul total asupra Petersburgului, dar asta e o altă istorie. Şi e adevărată: Babel şi Bulgakov stilizînd memoriile unui cekist...“ 

Stop, stop-cadru! E doar o pagină din cele multe în care acest necunoscut şi prea bine cunoscut I.T. ajunge din podul copilăriei sale de pe lîngă Teleajen la Dolhasca lui Brumaru, la Mugur şi la Lucian Raicu, la Bruno Schultz, Cioran şi Ştefan Baciu, la Alex. Leo Şerban şi percuţionistul Jaki Liebezeit, dar nu vreau să pierd acest stop-cadru pe Babel şi Bulgakov, stilizînd un cekist. Nu am avut parte de o veste mai bulversantă în 2012, an în care ar urma să – vorba aceea – piară lumea. Omul din subterană al lui Dosto strigă: „dărîmă-se lumea, dar eu să-mi pot bea ceaiul întotdeauna!“. Ba nu, să nu piară, dacă doi oameni, unul la Montréal şi altul la Bucureşti, pot să comunice prin Babel, Bulgakov şi Brumaru. Rugaţi-vă pentru sufletele noastre!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Cu ce se ocupă în prezent Rareș Prisăcariu și ce spune despre câștigarea „Românii au talent”: „Nu aveam nicio așteptare”
Rareș Prisăcariu s-a făcut remarcat în fața întregii țării în anul 2023, când a câștigat „Românii au talent”. La vârsta de 9 ani a impresionat multă lume și a plecat acasă cu premiul în valoare de 120.000 de euro. Ce face în present și cu ce se ocupă, aflați din continuarea articolului.
femeie gasita moarta jpeg
Egipteanul care a anunțat poliția despre cadavrul în putrefacție din Bragadiru a fost arestat. Anchetatorii l-au acuzat de omor
Egipteanul de 39 de ani bănuit că ar fi ucis o prostituată în vârstă de 35 de ani, din Bacău, și i-ar fi abandonat trupul în comuna Bragadiru a fost arestat preventiv.
delcea cornel (st) si Liviu iulian balan, disparuti olt 18 ian 2025   foto ipj olt jpeg
Doi bărbați din Olt, căutați cu poliția. Unul dintre ei a dispărut în drum spre Scoția. Autocarul ar fi plecat dintr-o benzinărie fără el
Poliția a fost sesizată sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de două familii din județul Olt cu privire la dispariția a doi bărbați, unul de 57 ani, altul de 37 ani. Unul dinyre aceștia a dispărut în drum spre Scoția, unde trebuia să ajungă la lucru.
rosii tomate istock jpg
Roşiile româneşti timpurii ar putea ajunge la 50 lei/kg la început de sezon. Explicaţiile cultivatorilor
Dacă anul trecut, la început de sezon, un kilogram de roşii româneşti din soiurile timpurii costa 35 de lei, anul acesta preţul ar putea ajunge până la 50 de lei, iar o salată, aproximativ 5 lei la intermediari.
explozii liban afp jpg
Statele Unite deblochează o sumă importantă pentru forţele libaneze
Suma este destinată să susţină forţele de ordine şi armata din Liban, la capătul unei reuniuni a donatorilor internaţionali.
banner irina loghin png
Irina Loghin tună și fulgeră după ce a apărut o imagine cu ea în scaun cu rotile: „Mă batjocoresc”
Inteligența Artificială (AI) face noi victime în rândul vedetelor. Cunoscuta interpretă de muzică populară Irina Loghin se declară șocată după ce a văzut un clip video cu ea în scaun cu rotile. Artista a făcut primele demersuri legale în acest sens.
zodii jpg
Horoscop duminică, 19 ianuarie. Taurii sunt obligați să ia o decizie importantă
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru ziua de duminică, 19 ianuarie, pentru toate cele 12 semne zodiacale.
Magen David Adom FB Magen David Adom jpg
Atac cu armă albă la Tel Aviv: Un bărbat e rănit. Atacatorul a fost împușcat de un civil
Un atacator a rănit cu un cuţit un bărbat sâmbătă după-amiază în centrul Tel Avivului, fiind, ulterior, „neutralizat" cu focuri de armă de un civil înarmat.