Sentimentul caragialian al fiinţei

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Fiindcă, pentru mine, Caragiale este întru totul viu şi cu adevărat nemuritor, socotesc că azi – cînd unii numără 100 de ani de la iluzoria lui dispariţie – nu voi scandaliza republicînd articolul prin care, în urmă cu aproape 20 de ani, sărbătoream, aici, în Dilema, 100 de ani de la apariţia Moftului român (seria nouă, 1893). Contez pe o mulţime de cititori care, la vremea lui, nu au cunoscut acest text şi sper că nu vor face mofturi. 

La o sută de ani de cînd s-a sudat în limba mea turcismul „moft“ cu cuvîntul ăl mai bun şi mai străbun: „român“ – una din cele mai rezistente suduri din cîte au înfruntat veacul, la fel de revoluţionară ca rima lui Eminescu: „blond“ cu „fond“ – va trebui să rostim, calmi, un „A se slăbi!“

A se slăbi, deci,
a se slăbi – celebra poruncă a tatălui, a 11-a poruncă din Teleorman pînă dincolo de Vadu lui Traian – amorul acestui neam al nostru pentru cel pe care Eugen Ionesco îl socoteşte cel mai important dramaturg necunoscut al lumii. A se slăbi, nu-i nici un amor, doar un hohot mecanic de rîs, poate o statuie inutil de serioasă, doar cîte un strigăt „Caragiale e cu noi!“ stingîndu-se repede prin chefurile legate de Ipingescu pe care, halucinaţi, le luăm drept revoluţii;
prin cele 10 decenii de la Moftul român (seria nouă de la 1893) aud un scrîşnet de măsele, al miilor şi miilor de moftangii siliţi să studieze pentru bacalaureat pe unul care „ne-a făcut de rîs ţara“, „a introdus zeflemeaua în cultură“, „n-a avut nici un personaj onest în opera sa“, aşa cum i-au învăţat mii şi mii de dascăli care nu puteau să le zică nici că I.L. Caragiale e un moft.

O, nici aşa!

Pînă şi azi, oameni inteligenţi – care văd în Conu Leonida „un blînd vodevil“, cînd acolo, sincron cu Bouvard şi Pecuchet, e prima şi cea mai atroce insisificare a vocabularului prin informaţia universală – ne sfătuiesc „să ieşim din Caragiale“, să scăpăm de el dacă vrem să fim luaţi în seamă, dacă vrem să fim abisali, mofturi, mofturi, mofturi, sîntem abisali de la 1883 fix, din Actul 1, cînd prefectul pleacă la telegraf să deschidă telegramele opoziţiei către Comitetul Central, cerînd în final: „Muzica! Muzica!“ pentru a acoperi cel mai turmentat strigăt al secolului: „Eu cu cine votez?“

E ca şi cum ni s-ar cere să scăpăm de Eminescu, cealaltă sursă de iradiaţii a sistemului nostru nervos, energetic şi naţional, deşi prea puţini fac faţă la această dublă iradiaţie, cînd alternativă, cînd simultană, niciodată paralizantă, niciodată anacronică, totdeauna sucită, de nu mai vrem azi nici comunism, nici capitalism, nici dictatură, dar nici democraţie, nici revoluţie, dar nici vodevil, ci ceva foarte straniu care s-ar putea numi, după voluptatea cu care cuvintele se îmbrăţişează şi se insisifică în limba moftului român: Revodeviluţia. (... sau, şi mai fericit, după o expresie a senatorului V. Gabrielescu: „o loviluţie“!)

În ţara formelor fără fond, Caragiale e un fond inalterabil a cărui formă se găseşte în toate incoerenţele şi inadecvările, fiind absolut sigur că dacă un sentiment românesc al fiinţei poate trezi sarcasmul filozofului, sentimentul caragialian al aceleiaşi fiinţe va intimida de-a pururi prin forţa adevărului său.

Drept codă a odei: trebuie să spunem, calmi, că nu sînt încă o sută de români care să fie de acord cu ideea bătută în piatră, a lui Camil Petrescu, la 1927, cînd s-a reluat Scrisoarea pierdută la Teatrul Naţional: „Capacitatea de a-l pricepe pe Caragiale dă măsura puterii de înţelegere a intelectualului român“. 

Rubrica Extremistului de centru va fi reluată pe 15 martie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mormant papa (2) jpg
Primele imagini ale mormântului Papei Francisc
Au fost publicate primele imagini cu mormântul Papei Francisc de la biserica Santa Maria Maggiore din Roma.
Carlo Ancelotti (EPA) jpg
Copil abuzat FOTO Pixabay
Copil bolnav de cancer expulzat din Statele Unite. Este al treilea caz în ultimele zile
Trei copii americani, în vârstă de doi, patru şi şapte ani, dintre care unul are cancer, au fost expulzaţi din Statele Unite împreună cu mamele lor.
man 4799906 1280 jpg
Cum a reușit un danez să călătorească în toate cele 203 țări de pe glob în 10 ani, fără să zboare cu avionul. Povestea incredibilă a bărbatului care a explorat lumea
Torbjørn Thor Pedersen, un danez de 46 de ani, a devenit primul om din lume care a reușit să viziteze toate cele 203 țări de pe glob fără să urce vreodată într-un avion. Călătoria sa, începută în 2013 și încheiată un deceniu mai târziu, s-a desfășurat exclusiv pe uscat și pe apă.
Cea mai norocoasă zi a lunii, foto Shutterstock jpg
Cea mai norocoasă zi din luna mai pentru fiecare zodie. Când apar șanse noi în carieră, proiecte și relații?
Fiecare zodie va avea o zi norocoasă în luna mai. Ai planuri pe care dorești să le materializezi sau dorințe ascunse? Este bine să ții cont de energia zilei tale norocoase, pentru că atunci astrele te vor sprijini!
image png
Circa o sută de gospodării din Caraș Severin, grav afectate în urma unei viituri de scurtă durată
Aproximativ o sută de gospodării din localitatea Dalboşeţ, judeţul Caraş-Severin, au fost afectate în urma unei viituri de scurtă durată care s-a produs, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
pesta porcina
Focar de pestă porcină africană în județul Timiș. Mai multe localități au fost plasate în zona de protecție și supraveghere
Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o fermă într-o localitate din Timiș. Mai multe localități au fost plasate în zona de protecție și se află sub supravegherea autorităților.
Loto. Sursa foto: Impact.ro
Noi trageri Loto duminică, 27 aprilie. Report la Joker de peste 3,4 milioane de euro
Duminică, 27 aprilie 2025, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. La Loto 6/49, la categoria I, se înregistrează un report de peste 1,2 milioane de euro.
image png
Un câine șoricar a fost salvat când nimeni nu mai credea. A stat 529 de zile în sălbăticie, în Australia
Un câine din rasa teckel pitic a fost găsit în viaţă şi în stare bună, pe Insula Kangaroo din largul coastei Australiei, la peste 500 de zile după ce a dispărut, relatează BBC.