„Schimbarea o să vină prin copii“ – dialog cu Valeriu NICOLAE

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Cai frumoşi jpeg

E activist, scrie despre problemele romilor (şi nu numai), a creat organizaţii neguvernamentale, face parte dintr-un board al ONU pentru drepturile omului. De ani buni, s-a implicat direct în lucrul cu copiii din Ferentari. Dar, înainte de toate, Valeriu Nicolae e un om extraordinar de firesc. Dialogul cu el îţi lasă senzaţia unui cîştig – uman, moral, intelectual.

Ai fost de curînd în Georgia şi în Israel. De ce ai fost acolo? 

Am fost ca director regional la World Vision şi ca activist, pentru că sînt foarte interesat de ghetouri. Georgia are probleme cu imigranţii kurzi din Azerbaidjan şi cu romii care provin din Moldova. Iar Wet Bank e o nenorocire. Ce se întîmplă acolo e dincolo de tragic şi există o tăcere îngrozitoare în jurul acelei zone. Pe de o parte sînt politicile Israelului, pe de altă parte corupţia administraţiei palestiniene: între ele sînt prinşi nişte oameni care nu au nici o vină. Cînd te întorci din astfel de zone, îţi dai seama că România e o ţară funcţională, în care ai cît de cît idee ce se va întîmpla mîine. În Georgia sînt două oraşe mari, care sînt excepţii. În rest, ţara e extrem de săracă, corupţia e mult mai mare decît la noi, există tensiuni la graniţa cu Rusia. Georgia e prinsă între ţări foarte dificile, dar potenţialul economic e fabulos.  

Cum ai ajuns activist? 

M-am plictisit de computere. Eu sînt de formaţie inginer, am făcut programare. A fost o meserie foarte bună – m-a scos din sărăcie, mi-a dat posibilitatea să lucrez în SUA şi Canada. La un moment dat, am simţit că e total inutil şi am decis să fac altceva. Am făcut un master în diplomaţie. Între timp, scriam despre problemele romilor. Mă simţeam vinovat că începusem să am bani, să am de toate. Crescusem foarte sărac şi mă gîndeam că e necinstit ca nişte copii care cresc în aceleaşi condiţii pe care le-am avut eu în copilărie să nu aibă nici o şansă. Eu am avut o şansă şi am încercat să-i ajut şi pe alţii. Cînd m-am apucat de activism, am făcut-o într-un mod arogant: aveam bani şi am venit cu o idee foarte puristă. Au trecut mulţi ani pînă cînd mi-am dat seama că e vorba de un compromis între afacere şi activism, că nu poţi să ceri oricui care face activism să fie purist.  

Ai nevoie de anumite însuşiri ca să devii activist? 

Sectorul ONG e foarte interesant. Sînt trei tipuri diferite de oameni care lucrează în ONG-uri. Mai întîi, sociopaţii: de obicei au mare succes, ajung în poziţii foarte înalte, îi vedem la televizor, discută despre orice, au capacitatea fabuloasă să ţină în cap în acelaşi timp cinci-şase idei care se contrazic. Apoi, sînt oameni dedicaţi – din fericire, o mare parte – care chiar vor să facă ceva, se chinuie să aibă rezultate. Ei au nevoie de un grup de sprijin – căci, din păcate, în România ne cam însingurăm. Ei sînt cei care împing societatea civilă înainte. A treia categorie o reprezintă oportuniştii: dacă sînt îndeajuns de mulţi bani şi îndeajuns de multă onoare în ceea ce fac, devin dedicaţi, dacă nu, pleacă în altă parte. 

În alte ţări europene, după cum arată statisticile, o mare parte a cetăţenilor activează într-un ONG ori fac voluntariat. România stă prost la acest capitol. De ce? 

Nu avem tradiţie. În timpul comunismului, societatea civilă era inamicul numărul unu. Pînă prin 1995-1996, cei care activau în societatea civilă erau consideraţi „trădătorii neamului“. Apoi a intervenit scandalul cu maşinile: se făceau fundaţii pentru a cumpăra maşini fără taxe. Nu avem nici o cultură a ajutorului: noi avem tot felul de proverbe stupide care ne arată că a face bine înseamnă, de fapt, ceva rău. Dar încet-încet, lucrurile se schimbă. Eu sîmbăta şi duminica îmi petrec timpul cu puştii din Ferentari: sînt tot mai mulţi oameni care vin şi ne ajută. Lucrează cu copii care sînt plini de păduchi. Sînt cîteva doamne care chiar au o poziţie socială în România, sînt bogate şi de foarte mare succes, şi au decis să-şi petreacă sîmbăta cîteva ore avînd grijă de nişte copii amărîţi, făcînd lecţiile cu ei... Cred că e important să încercăm să facem noi nişte lucruri, nu să aşteptăm să le facă alţii. Eu sînt foarte optimist, de fapt.  

Ce faci, de fapt, în Ferentari? De ce te-ai implicat acolo? 

Am fost sătul de blabla. Eram un „blablagiu“: vorbeam despre lucrurile care trebuie să schimbe, despre ce ar trebui făcut, dar eu nu făceam nimic. Am simţit un fel de vină şi de ruşine faţă de mine: mi-am zis că trebuie să fac eu ceva înainte de a le cere altora să facă. Cînd am ajuns în ghetoul din Ferentari, toată lumea mi-a spus că sînt nebun, căci acolo nu se poate schimba nimic. A durat vreo doi ani. E o lume interesantă acolo, trebuie să înţelegi cum funcţionează. Eu am încercat să-mi impun o rutină: să-mi petrec weekend-urile acolo şi să încerc să fac ceva împreună cu copiii. Am început cu fotbalul: am încercat să mă gîndesc ce îi atrage. Şi mă folosesc de fotbal pentru a face cu ei tot felul de lucruri: să-i înscriu la şcoală, să-i învăţ să citească... În fiecare săptămînă, cîţiva puşti vin la mine acasă şi gătim, facem teme împreună, ceea ce îi încurajează foarte mult. Am rezultate: sînt puşti care, în loc să sfîrşească în puşcărie, deocamdată sînt încă în şcoală.  

Cum se măsoară succesul în astfel de activităţi în care schimbările au loc cu picătura? 

Se schimbă mentalităţile, treptat. Copiii au speranţe, devin mai disciplinaţi. Pentru asta, sportul e foarte important, căci te învaţă disciplina şi regulile, iar odată ce ai dobîndit disciplina, poţi face o grămadă de lucruri. La început, era imposibil să lucrez cu 10-15 copii – alergau, ţipau, se duceau în toate părţile... Acum am 60 de copii în fiecare sîmbătă; sînt foarte disciplinaţi. Vin mulţi oameni să mă ajute, implicarea lor mă face să mă simt bine: sînt oameni cu care stai de vorbă şi simţi că e bine ce faci şi e bine să trăieşti în România. Sînt oameni foarte buni acolo. 

Despre Ferentari se spune că e o zonă periculoasă, plină de traficanţi de tot felul, în care e mai bine să nu intri. Ce înseamnă că „sînt oameni foarte buni acolo“? 

Persoanele generoase cu care am lucrat le-am văzut în ghetou. Dacă părinţii unui copil intră în puşcărie, în comunitate se ştie că, ajunşi în centrele pentru copii, aceştia sînt practic distruşi. Aşa că sînt familii care preiau copilul, deşi nici ele nu au mai nimic: îi dau de mîncare, îl spală, îi dau haine, îl trimit la şcoală. E un fel de solidaritate care a dispărut în societatea mai bogată. Sigur, sînt şi probleme – violenţă, droguri şi altele. Pariul meu este că dacă vrem să avem o societate bună, atunci trebuie să fim în stare să facem o societate bună şi acolo. Bineînţeles că o să ne ia foarte mult timp, bineînţeles că nu se va rezolva de pe un an pe altul. Dar vreau să fiu constant, să fac lucrurile pe termen lung. 

Ai plecat din ONG-uri pentru că – ai scris de mai multe ori – nu mai voiai să participi la conferinţe organizate în hoteluri scumpe, la care oamenii discutau foarte mult, dar nu făceau nimic. Totuşi, e nevoie şi de conferinţe... 

Problema este că în momentul de faţă cam 90% din fonduri se duc pe asemenea chestii şi nici 2% nu ajung la firul ierbii. Dacă inversăm procentul, astfel încît 80% să ajungă în comunităţi şi 20% să se ducă la conferinţe, ar fi senzaţional. Nu conferinţele în sine sînt problema, ci faptul că uneori sînt folosite pentru a justifica cheltuielile într-un mod aberant. O conferinţă europeană despre romi a fost făcută la Bucureşti cu 500.000 de euro. Cu aceşti bani am calculat că am putea întreţine, timp de zece ani, 3000 de copii ca să scape de cercul vicios care înseamnă sărăcie abjectă, cerşetorie, prostituţie, puşcărie ş.a.m.d. Asta e problema. Noi ne-am oferit să găzduim conferinţe într-o sală de clasă de la Şcoala nr. 136. La cea mai recentă conferinţă despre romi a Comisiei Europene s-au cheltuit peste 800.000 de euro; organizatorii se aşteptau să vină experţii romi să spună care sînt problemele. Bineînţeles că n-au fost experţi romi. Şi s-au dat cadou eşarfe Emanuel Ungaro vorbitorilor – care erau tot din Comisia Europeană. O asemenea eşarfă costă mai mult decît salariul pe o lună al romilor care lucrează pe undeva. Din păcate, în acest fel, distrugem proiectul european, reuşim să facem Uniunea Europeană să pară ridicolă. Şi asta e vina birocraţilor de la Bruxelles.  

Nu e o perspectivă prea radicală? Dacă ditamai funcţionarii europeni ar veni la o conferinţă într-o şcoală dintr-un cartier sărac, s-ar spune că e populism, că s-au dus acolo doar ca să-i vadă lumea la televizor... 

Din nou, e o problemă de proporţii, de balans în cheltuirea fondurilor. Sigur că poziţiile mele sînt din cînd în cînd radicale, dar acesta e rolul activistului, să fie un baros în capul politicianului. Eu trebuie să pun presiune pe oamenii sus-puşi să facă lucruri. Din păcate, sînt din ce în ce mai puţini oameni în societatea civilă dispuşi să intre în conflict cu Comisia Europeană ori cu politicienii.  

Pe teme precum integrarea romilor, incluziunea socială ori combaterea sărăciei se spune uneori că n-avem strategii, alteori că n-avem bani... Ce contează mai mult?

Oamenii. Dacă am face o investiţie în oameni, totul ar deveni funcţional. Oamenii sînt cei care schimbă sistemele şi realităţile. Aş investi pe termen lung în oameni, în oameni pasionaţi. Foarte buni şi pasionaţi. 

Cum e, de fapt, viaţa de toate zilele pentru oamenii cu care lucrezi? 

Mi-am petrecut ultimii ani printr-o mulţime de ghetouri. Am fost în multe locuri considerate periculoase – din Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru, pînă în Finlanda şi Italia. Problemele sînt aceleaşi peste tot, e acelaşi ciclu prin care nenorocim copiii. Te naşti, apoi în primii trei ani eşti folosit în cerşetorie, eşti foarte productiv. Apoi trebuie să-ţi ajuţi familia, să munceşti, în general la adunat gunoi. Sînt puşti care la 5 ani lucrează în groapa de gunoi. Apoi, pînă la 14 ani, la furat de fier. Familiile sînt dependente de munca copiilor: sînt atît de sărace, încît e aberant să-şi trimită copii la şcoală. Dacă toţi copiii ar merge la şcoală, familiile n-ar mai avea din ce trăi. Sau adulţii ar trebui să meargă la furat fier şi ar ajunge în puşcărie, iar copiii în instituţiile de stat. Pe la 12-13 ani, copiii îşi dau seama că nu au nici o şansă, devin violenţi, fetele se orientează către lucrurile cele mai uşoare – femeie de serviciu sau prostituţie. Cam acestea sînt opţiunile, iar exemplele din jur sînt de acelaşi tip. Şi intri în acest cerc vicios. Intri în puşcărie, acolo te conectezi cu alţii, iar la 50 de ani eşti o epavă. Aşa că revii la groapa de gunoi, cercul se închide. Ăsta e blestemul ghetoului. Eu îmi doresc foarte tare să conving Comisia Europeană şi politicienii că avem nevoie de idei ca să spargem acest cerc. Pierderile economice sînt enorme: costă mai mult să ţii oamenii în puşcărie ori pe tratamente împotriva drogurilor sau SIDA decît să previi.  Schimbarea o să vină prin copii. Avem nevoie să investim masiv în copii. 

Foto: M. Iliescu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.