Să trăiţi, să ne conduceţi

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
Să trăiţi, să ne conduceţi jpeg

Titlul de mai sus a ap─ârut cu aproape un deceniu ├«n urm─â, pe prima pagin─â a unui cotidian de sport. Dedesubt, un fotograf iute de m├«n─â surprinsese un instantaneu spumos. Doi oameni care preg─âtiser─â ├«n culise trucarea unui meci tocmai ├«┼či str├«ngeau m├«inile. Unul venea din Bucure┼čti, avea trabucul ancorat cu neglijen┼ú─â ├«n col┼úul gurii, privea lumea din spatele ochelarilor de soare ┼či nutrea un dezgust sub┼úire fa┼ú─â de ambientul provincial. Cel─âlalt era din One┼čti (chit c─â nu cinstea era ├«nsu┼čirea lui fundamental─â), ├«ncremenise ├«ntr-un z├«mbet slugarnic, adoptase pozi┼úia ÔÇ×pentru salut, ├«n echerÔÇť ┼či degaja o miero┼čenie care l-ar fi f─âcut invidios pe Uriah Heep. Ori de c├«te ori vine vorba despre ┼čefi, fotografia cu pricina ├«mi cere voie s─â ias─â din magazia cu amintiri ┼či s─â se scuture de praf. Numele personajelor de atunci ÔÇô unul evacuat ├«ntre timp din peisaj, cel─âlalt activ ┼či persiflant ÔÇô nu conteaz─â. ├Än fond, atitudinea fa┼ú─â de ┼čefi e aceea┼či, indiferent dac─â vorbim de politic─â, finan┼úe, fotbal, ├«nv─â┼ú─âm├«nt sau zootehnie. Exist─â c├«teva repere ale acestei atitudini, iar ele s-au p─âstrat ├«n ciuda transform─ârilor de context. Chiar dac─â tovar─â┼čul director de ieri a devenit ├«ntre timp manager ┼či chiar dac─â eticheta contemporan─â presupune englezisme acronimice (CEO) sau familiare (boss), raportarea la v├«rful ierarhiei se face ├«n general la fel. Tovar─â┼čului director ├«i trimiteai o ilustrat─â cu ÔÇ×salut─âri de pe ├«nsoritul litoralÔÇť, boss-ului ├«i expediezi un mail tivit de emoticoane vesele. Schimbarea e de tehnologie, nu de con┼úinut. La forme noi, acela┼či fond. Scopul unui asemenea demers? Catifelarea raporturilor cu un om pe care trebuie s─â ┼úi-l preschimbi ├«n complice al propriei cariere. Iat─â alibiul perfect pentru concesiile de caracter ┼či de discurs. Iat─â paravanul ├«n spatele c─âruia ne putem exersa aplecarea pentru sportul obligatoriu al calendarului profesional, numit ÔÇô la alegere ÔÇô periere, lingu┼čire sau pupat ├«n fund. (Chiar acum pe Eurosport se difuzeaz─â o ├«ntrecere de curling.)

Reflexul subaltern este, probabil, cel mai durabil reper al atitudinii fa┼ú─â de ┼čef. Asta ├«nseamn─â mai multe lucruri. De exemplu, c├«nd ┼čeful spune o glum─â, inferiorul ierarhic st─âp├«nit de acest reflex ├«ncepe s─â r├«d─â ├«nainte de poant─â, uneori chiar acoperind-o. El vrea s─â fie astfel cu un pas ├«naintea celorlal┼úi, dovedind c─â are ├«n bagaj tot ceea ce-i trebuie ling─âului f─âr─â fisuri: reac┼úie rapid─â ┼či ne┼čov─âielnic─â, exces de zel, capacitatea de a-┼či face spinarea pre┼č, t─âm├«iere f─âr─â condi┼úii, slug─ârnicie inepuizabil─â. Poate cel mai bun mod de-a recunoa┼čte firile iremediabil subalterne este felul cum r├«d la glumele ┼čefilor. E un r├«s de o onctuozitate admirativ─â, ├«n care se ghice┼čte imediat extazul ipocritului. Un prieten ├«mi povestea de aplombul cu care un personaj r├«dea la bancurile cuiva care ├«i era ┼čef la serviciu ┼či totodat─â na┼č de cununie. Ei bine, ori de c├«te ori ┼čeful glumea, finul subaltern r├«dea sonor, b─ât├«ndu-se cu m├«inile pe coapse ┼či neuit├«nd s─â precizeze direc┼úia hohotului: ÔÇ×H─â, h─â, h─â, h─â, na┼čule!ÔÇť

(apărut în Dilema veche, nr. 210, 23 februarie 2008)

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.