Rîs, rizil şi anecdoturi

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Politie şi ipolipsis jpeg

„Rîde om de om
Şi dracu’ de toţi“ – Anton Pann

Printre foamete şi calamităţi naturale, printre morţi şi boli, m-am întrebat adesea dacă oamenii trecutului aveau poftă de rîs. Rîsul apare de-a lungul arhivelor, doar că îmbracă sensuri atît de normative, că nu pare a fi rîsul acela din toată inima, rîsul ca sursă a plăcerii, rîsul care desfată şi veseleşte. „Să nu se facă de rizil“ – sună îndemnul folosit de mai toată lumea. Teama de rîsul public este una destul de evidentă. Acest rîs public reglementează şi controlează comportamente. Or, acesta se metamorfozează în rîs ordonator, rîs defăimător, rîsul ironic, rîs tăios, rîs maliţios.

Biserica opreşte şi interzice rîsul fără a insista prea mult asupra formei, anatemizînd orice joc public provocator de veselie. Mitropolitul Antim Ivireanul scrie: „Şi de glume să te fereşti, să nu faci pre oameni să rîză, că acéstea nu sînt creştineşti, ci cu dreptate şi cu curăţenie şi cu smerenie să-ţi petreci viaţa.“ Această frază ar trebui adresată de fiecare preot creştinului venit la spovedanie, îndemnîndu-l la modesta umilinţă. În predicile sale, mitropolitul revine asupra veseliei, asupra rîsului care împiedică binecuvîntata pocăinţă de fiecare zi a creştinului. „Noi vorbim şi rîdem şi facem cu ochiul, unul altuia, mai rău decît pe la cîrciume“ – tună mitropolitul în predica sa din Duminica Vameşului. Rîsul, rîsul ăla voios şi sănătos din vremuri bune, rîsul inocent al copilăriei, rîsul maliţios al adolescenţei, acestea nu sînt iertate, intrînd în haina păcătosului, căci voioşia, veselia nu este o stare iubită divinităţii. Prima vamă pe care creştinul trebuie să o treacă în căutarea Paradisului este vama „Vorbirii în deşert“ – acolo, creştinului i se etalează toate acele vorbe de glumă, toate acele rîsete ale trecutului, toate acele hohote care „nu sînt plăcute lui Dumnezeu“.

Rizilul se regăseşte în vama a treia, „A osîndirii, a clevetirii şi a judecării aproapelui“, cînd sufletul este chestionat asupra clevetirii cu defăimarea, hulirea, batjocorirea, amuzarea pe seama altora. Or, aceste Vămi ale Văzduhului, trepte importante spre Porţile Cerului, sînt copiate şi recopiate alături de vieţi de sfinţi şi alte scrieri religioase. 

Şi totuşi, la sat sau la oraş, prin tîrguri şi iarmaroace, norodul se amuză privind la cei care oferă spectacol. Gesturi şi priviri compun scenete de haz, transgresînd cuvintele diferitelor graiuri. Acest amestec al limbilor devine parte integrantă a scenetelor în care perdelele se „scriu“ pe loc şi în funcţie de public: se rîde în turceşte, greceşte, româneşte, sîrbeşte, bulgăreşte, ruseşte, mai apoi în idiş, franceză, germană, italiană, maghiară. Păpuşarii mînuiesc cu dibăcie păpuşile de lemn, limbajul, trivialităţile, muzica, gesturile, astfel încît să stîrnească rîsul mulţimii. De altminteri, trupa de păpuşari întreabă, înainte de a începe jocul, cum să fie – „cu perdea sau fără perdea“.

Cuvînt turcesc, perdeaua desemnează actul unei piese de teatru, dar şi cortina în spatele căreia se joacă  – sau nu – trivialitatea. Norodul este mare doritor de astfel de jocuri păpuşăreşti. Civilizaţia veacului al XIX-lea le va interzice tocmai din cauza acestui aspect al imoralităţii, printr-o circulară din 25 noiembrie 1864: „datinile naţionale nu constau în giocuri nemorale scandaloase şi necalificabile, care se comit prin cîntări şi acţiuni de către păpuşari prin casele particularilor şi pe străzile publice“, încît „părinţii cu copii, fiice, tinerime şi orice individ înroşeşte la auzul lor“. Sub acelaşi pretext al obscenităţii limbajului şi gesturilor se interzisese, cinci zile mai devreme, şi jocul Irozilor din preajma Anului Nou.

Păpuşarii coboară şi pe la casele boiereşti. Aceste perdele turceşti, jucate la lumina lumînării, sînt foarte gustate de boierime. Preluate pe filieră turcească, astfel de distracţii amuză tocmai prin trivialitatea excesivă. Caraghiozul, bufonul căruia îi este permis orice, este adus să facă caraghizlîcuri şi mucalitlîc pentru a-i amuza pe boierii aşezaţi la siestă. Mucalitul de astăzi nu este decît un caraghiz obraznic din trecut.

Mai sînt şi anecdoturile, cum le numeşte Teodor Vîrnav în memoriile sale, dar şi Manolache Drăghici, în Istoria Moldovei. Boieri, ţărani, negustori, ţigani, cu toţii ascultă şi spun poveşti hazlii, oferindu-le rîsul de care au nevoie pentru digestie sau doar voioşii. Chiar ei, cei iubitori de anecdoturi, sînt şi personaje principale în aceste povestiri, după cum zice şi Anton Pann cu „Rîde om de om/ Şi dracu’ de toţi“. Deseori, aceste anecdoturi depăşesc graniţele bunei-cuviinţe, transformîndu-se în defăimare în toată regula, tulburînd ordinea din comunitate prin rizilul defăimător.

(fragment din Zăbava fandacsiei: Despre lucrurile mărunte ale cotidianităţii la început de epocă modernă, 1750-1860 – în pregătire la editura Humanitas)

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.