Propunere de monitorizare

Publicat în Dilema Veche nr. 442 din 2-8 august 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Către Serviciul Mondial de Organizare a Coincidenţelor (SMOC) 
Bucureşti, 27 iulie 2012 

De-a lungul lunii iulie 2012, fiinţa noastră audio-vizuală a fost supusă unor grele încercări:

Ni s-a spus că, deşi Satana e de stînga, ea lucrează acum şi la dreapta; ni s-a spus că preşedintele suspendat a fost un „mahalagiu cu viziune“; ni s-a spus că prim-ministrul nu a plagiat, ci a transcris cu plăcere tot ce-a citit cu plăcere la alţii; ni s-a spus că a face declaraţii grave nu e totuna cu a comite fapte grave; ni s-a spus că a plagia e un furt intelectual, incomparabil mai mic decît un furt din bugetul statului, fiind presant să nuanţăm delictele; ni s-a spus că recunoaşterea, de către un preşedinte, că a avut ieşiri xenofobe nu are nici o importanţă şi nu constituie o problemă din care nu putem ieşi; ni s-a spus că iniţiatorul unei mişcări de dreapta poartă, vara, sub cămaşă, un maieu, ceea ce este inadmisibil la un om din elită; ni s-a spus că la noi au loc procese staliniste, fără a se lua în seamă că, într-un proces stalinist, condamnaţii îşi recunoşteau vinovăţia şi, în nici un caz, nu apăreau seara, la televizor, să-şi înfiereze judecătorii; ni s-a spus că tot ce ne zbuciumă zi şi noapte provine din reacţia Rusiei la instalarea unui scut american antirachetă, în localitatea Deveselu din Oltenia; ni s-a spus că, în situaţii murdare, nu se poate lucra cu mănuşi albe etc.

Mai presus de toate acestea, două idei au circulat insistent şi frenetic: 1) preşedintele suspendat a fost şi este un dictator; 2) referendumul, prin care Parlamentul întreabă, constituţional, dacă preşedintele ţării trebuie sau nu demis, constituie apogeul unei lovituri de stat.

Amîndouă ideile sînt la fel de false şi pun în valoare cel mai sigur diagnostic, acela al unui înalt funcţionar german: în România lipseşte cultura politică. Nimeni nu s-a arătat indignat, nimănui nu i-a venit în minte posibilitatea unui referendum pe această problemă: sînteţi sau nu de acord că în România lipseşte cultura politică?

În acest context, de balamuc, de sminteală şi de mare neglijenţă verbală (termeni introduşi, după 1989, în limbajul de fiecare zi, de către directorul Dilemei vechi, cu toată autoritatea sa stilistică),

pe ziua de 20 iulie, la ora amiezii,

m-am dus la Oficiul Poştal din Bulevardul Ion Mihalache

şi am ridicat, cf. avizului poştal, cîteva colete trimise din Franţa (1, rue du Village, Villelongue d’Aude).

Ele conţineau un număr de exemplare ale unui volum intitulat Nouvelles de Roumanie, apărut în colecţia „Brèves“, specializată în antologii ale nuvelelor din toată lumea. Acesta, consacrat României, publicat cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Centrului Naţional Francez al Cărţii, conţinea zece nuvele ale unor scriitori români contemporani, traduse de Fanny Chartres.

Acasă, imediat, am citit, în introducerea traducătoarei, următoarele rînduri, care m-au extras rapid din contingent:

„România – ţară (îndepărtată) din est, despre care se vorbeşte din cînd în cînd, pe subiecte, de obicei, ultrasensibile (pe ici, pe colo). România a intrat în Uniunea Europeană, dar nu şi în zona euro sau spaţiul Schengen. Ea este confruntată cu o criză care pare bine instalată. Măsurile de austeritate (salariu mediu menţinut la 330 de euro, creşterea TVA-ului, scăderea pensiilor) se înmulţesc şi apasă greu pe viaţa românilor: sistemul social şi sanitar e într-o degradare constantă; intelectualii şi cercetătorii părăsesc ţara, în timp ce alţii, porecliţi «căpşunari», pleacă să muncească în Italia şi Spania. Corupţia continuă să se infiltreze la toate nivelele – în spitale, unde pacientul strecoară deseori un plic chirurgului, în şcoli, unde profesorii primesc cadouri din partea părinţilor grijulii cu soarta copiilor lor, fără să mai vorbim de unii oameni de afaceri şi politicieni, care trăiesc regeşte, mulţumită aceloraşi procedee. Dar România este o ţară care merită să fie vizitată, văzută, ascultată, citită, căci e o ţară a ambivalenţei, a extremelor, a pasiunilor, a puterii de îndurare – o ţară pe care unii o urăsc, iar alţii o adoră. În ce mă priveşte, iubesc Bucureştii, capitala «la mal aimée», iubesc acest popor generos şi curajos, iubesc arhitectura, viaţa culturală eclectică, iubesc nebunia lui («j’aime sa folie»)“.

Nu mai citisem – în această perioadă fixată mai sus – un text aflat, în exactitatea şi patetismul lui, într-un contrast mai straniu cu violenţa limbajului cotidian. Am văzut în el un mesaj din partea dumneavoastră, a SMOC-ului*, şi m-am gîndit că ar trebui monitorizat lîngă toate documentele scrise şi orale, interne şi externe, oficiale şi civile, care ne-au tulburat zilele şi nopţile. De ce nu am monitoriza ideile unei traducătoare franceze, competentă în problemele României cît editorialiştii de la Le Monde-ul de care nu mă pot despărţi de peste 40 de ani? Ştiu de ce – nu sînt retoric. Vă lipseşte un serviciu de monitorizare a tuturor contradicţiilor apărute din tot ce e coincidenţă. E şi ceea ce mă îndeamnă să vă propun – cu tot realismul de care dispun – să înfiinţaţi un asemenea serviciu, în care m-aş autopropune ca să lucrez, simplu funcţionar, lăsîndu-mi deoparte orice alte dileme, vechi şi tot mai noi. Dacă vă hotărîţi, sînt gata pentru probele pe care mi le-aţi cere. Vă aştept răspunsul, avînd drept cod parola de trecere peste Styx-ul nostru de fiecare zi: „Bucuroşi le-om duce toate, dacă ne ies bine analizele“. 

* Vă felicit pentru ultima dvs. performanţă: coincidenţa dintre Olimpiada de la Londra şi topirea, în proporţie de 97%, a calotei glaciare groenlandeze. 

Nota redacţiei

Întrebat, într-o împrejurare, ce crede că a ratat de-a lungul vieţii sale, Radu Cosaşu a răspuns: „Am ratat pentru totdeauna descrierea unui amor îndelungat.“ După 1000 de dileme, proaspăt împlinite (cf. „Serviciului Mondial de Organizare a Coincidenţelor“ atîtea se împlinesc în iulie 2012 de la primul număr al Dilemei) trebuie să-l contrazicem. Rubrica sa „Din vieaţa unui extremist de centru“ a fost chiar cronica – autoironică, luînd „totul în tragic şi nimic în serios“ – unei mari şi îndelungate iubiri: cu hauts et bas, cu patos şi năbădăi, cu depresii ipohondre, dar mai ales supravieţuiri incredibile. La episodul 1001, ca-n poveste, Radu Cosaşu a hotărît să se retragă. Să patetizăm, povestindu-vă cît de mult ne vor lipsi tableta sa săptămînală, dar şi buna sa dispoziţie, afabilitatea, autoironia („Ce faceţi? Mulţumesc, interbelic“), măsura sa natural dilematică, adevărurile întotdeauna literare şi integrale? Sau, totodată (vorba preferată a lui Radu Cosaşu), pînă cînd apare următorul volum din Supravieţuiri, să-l mai aşteptăm cîteodată, vinerea, la 11 fix, la şedinţa săptămînală?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

online banking 3559760 1280 jpg
Veste proastă pentru românii care-și țin banii în această bancă! Dispar 2 aplicații importante
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, cu peste 3,2 milioane de clienți și o capitalizare de 22 de miliarde de lei, a început să-și informeze clienții despre o schimbare semnificativă: aplicațiile BT24 și NeoBT vor fi închise începând cu data de 18 martie 2025.
ion creanga jpg
Care era mâncarea preferată a lui Ion Creangă. Mulți români o consideră banală, dar el o adora
Ion Creangă, unul dintre cei mai iubiți scriitori români, este cunoscut nu doar pentru talentul său literar, ci și pentru spiritul său vesel, iubirea de viață și legătura profundă cu tradițiile și obiceiurile satului moldovenesc.
Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (4) jpg
„Feministele, împotriva fasciştilor”. Mii de persoane protestează în capitala SUA, înainte de învestiriea lui Donald Trump
Mii de persoane, majoritatea femei, s-au reunit sâmbătă la Washington pentru a protesta față de învestirii preşedintelui ales american Donald Trump, unele purtând pălării roz, la fel ca în cursul protestului dinaintea primei învestituri a miliardarului în 2017.
phone 5509611 1280 jpg
Ce efecte ar putea avea în România interzicerea TikTok din SUA. Psiholog: „Este momentul pentru o reacție de mare eficiență”
Interzicerea TikTok în SUA ar putea fi un bun prilej pentru a analiza efectele folosirii celei mai populare platforme în rândul adolescenților, tinerilor, dar și a vârstnicilor în România. Îmbunătățirea sănătății mintale ar fi doar unul dintre efectele benefice ale eliminării platformei.
Daniil Medvedev FOTO Profimedia
meteorit casa Canada, captura video jpg
Imagini uimitoare cu o bucată de meteorit care se prăbuşeşte în faţa unei case din Canada
O familie din Canada şi-a găsit aleea din faţa casei plină de praf şi uşor avariată, dar supriza a venit abia atunci când cei doi soţi au vizionat imaginile surprinse de camera de supraveghere şi au văzut un obiect care vine cu viteză din cer şi se prăbuşeşte în curtea lor.
Dacia Duster TCe 130 4x4  Foto Adevărul Foto jpg
TEST DRIVE Dacia Duster. A fi sau a nu fi 4x4? FOTO
Dacia este în prim plan la acest început de an. Se luptă cu dunele în clasicul rally-raid Dakar, se pregătește să aducă în scenă Bigster, iar dacă vei avea curiozitatea să întrebi Google care este cel mai vândut model din Europa în 2024, acesta îți va spune Dacia Sandero.
dubai oras   foto pixabay jpg
Excursii și tabere școlare în Dubai și New York, moda care îi revoltă pe părinți. „Săptămâna verde la cazinou?”
O tabără de vară în SUA care poate ajunge la 6.000 dolari sau o excursie în Dubai care depășește 2.000 dolari sunt realități din școlile românești. Zeno Sustac, inițiatorul grupului „Părinții elevilor din România”, atrage atenția că moda excursiilor peste hotare aduce cu sine riscul de segregare.
image png
Cu ce se ocupă în prezent Rareș Prisăcariu și ce spune despre câștigarea „Românii au talent”: „Nu aveam nicio așteptare”
Rareș Prisăcariu s-a făcut remarcat în fața întregii țării în anul 2023, când a câștigat „Românii au talent”. La vârsta de 9 ani a impresionat multă lume și a plecat acasă cu premiul în valoare de 120.000 de euro. Ce face în present și cu ce se ocupă, aflați din continuarea articolului.