Prin Oltenia europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
Politie şi ipolipsis jpeg

Am votat spre seară, într-un sat din Oltenia profundă. Domn’ vice, într-o cămaşă roşie, de păliseră macii de pe marginea drumului, ne-a îndemnat să „votăm pe stînga“, că pe „dreapta“ era doar pentru ai „lor“. Satul s-a mobilizat destul de greu şi n-a ieşit din case decît la lăsarea serii, cînd, îmbrăcat de sărbătoare, s-a dus să vadă ce mai e pe la Primărie. De altminteri, nimic nu-i prea îndemna la vot. Două afişe, unul roşu, altul albastru-galben, în Piaţa Sfatului, vorbeau vag de Europa... Pentru acest sat, Europa este atît de departe... Sătenii au reţinut doar că vor pleca cîţiva români, cu salarii mari, undeva, nu se ştie unde, iar ei nu vor primi nimic. Ideea de reprezentare nu prea are nici o căutare. „Păi, mie ce-mi iese dacă mă duc să votez? Ăla de-l votez eu pleacă acolo în străinătate, iar io rămîn tot pe acilea“, îmi zise ţaica Lica. „De ce nu veni, maică, cu ceva acilea la noi? Cum făcură pînă acu’. C-o găleată, c-o brichetă, cu ceva...“ Mai tîrziu, ţaica Lica îşi puse ţol festiv şi porni către şcoală, la vot... să mai vadă lumea... În satul ăsta, primarul e un fel de factotum... Unii spun că a făcut de toate pentru sat... Cîrcotaşii, destul de puţini, acuză că a risipit banii aiurea... „A reparat şcoala şi Primăria, a pus flori şi becuri... E frumos satul nostru... Alţii n-a făcut nici atît“, spun apărătorii domnului primar. Acum, eu ce să zic, satul are două sensuri giratorii, inutile şi chiar periculoase, pe o rază de 50 de metri. Dacă nu eşti atent, poţi interacţiona cu o căruţă fără să clipeşti... Că domn’ primar a îngustat şoseaua cu răsaduri de flori... Adică a avut dumnealui nişte bani şi s-a gîndit la binele obştei, a tăiat şoseaua comunală pe mijloc, înghesuind răsaduri de flori şi felinare. Nu tot satu’ – Doamne-ajută! – că nu-i mai ajunseră banii, ci doar aşa, pe primul kilometru, la intrare... Seara se aprind felinarele mai ceva ca în Las Vegas... Cît despre flori... Prin satul ăsta, am uitat să vă spun, sînt şi vaci, care se întorc seara de la păscut şi atentează la buna creştere a florilor de prin straturile şoselei...

Europa asta nu înseamnă mare lucru nici pentru restul Olteniei. Pînă la Bucureşti faci cam trei ore de drum întins. Şoselele naţionale şi europene sînt bombardate de ineficienţă. Găuri şi cratere, lucrări de asfaltare lăsate neterminate, grămezi de gunoaie aruncate la voia întîmplării. Pînă intri în ţara lu’ nea Liviu Dragnea faci adevărat slalom pe drumurile lăsate de izbelişte... Europa pare însă să se ivească atunci cînd Oltul pică şi Teleormanul se ridică... Aici, nea Liviu Dragnea a muncit din greu să ridice şosele pentru oltenii din Teleorman, fraţii vitregi ai oltenilor din Romanaţi. Acu’, dacă tot se umplu ţara de roşu, poate nea Liviu Dragnea se duce cu şoseaua aia pînă la Craiova, că l-or mai vota şi alţii la celelalte alegeri... Dar nici Teleormanul nu-i cu totul prin Europa... La Bragadiru, aci, lîngă Bucureşti – lume multă, ca la circ... şosea blocată, trafic infernal, Jandarmeria, Poliţia privesc prosteşte de pe margine... Claxoane, nervi, fierbinţeala unei zile de vară, circ... Măreţ se plimbă pe şoseaua europeană moartea... Gigi Făinaru’, din clanu’ lu’ Făină, dăduse ortu’ popii... Aşa scrie pe poza afişată pe toate gardurile... Şi, cum fusese cineva în viaţa cetăţii, trebuie, fără doar şi poate, să fie îngropat cu onoruri... Cinci cai albi, frumoşi, deschid cortegiul... Călăreţii poartă steaguri şi sînt urmaţi de cîteva maşini tari, dintre cele mai bune, mai apoi fanfara, improvizată într-o maşină de teren, cu boxele pe geam, ce intonează o manea compusă ad-hoc. Aflarăm cu toţii, prinşi în ritmul morţii, despre faptele de vitejie ale lui nea Gigi, apoi lume, lume, lume multă... ca la mort... Şi alte maşini cu claxoanele lor, intonînd în ritm de manele „frumoasa“ moarte a lui dom’ Gigi... Cum vă spusesem, Poliţia şi Jandarmeria privesc şi se minunează de atîta lume „bună“, strînsă de un domn Gigi... Dacă i-ar dirija pe ăştia, pe toţi, spre urne... ce-ar mai ieşi...

Şi trecurăm lent şi împăcaţi cu noi, cu România noastră, mulţumind lui Dumnezeu că, pînă la urmă, nu fu decît nea Gigi, care se duse într-o lume mai bună...

Acu’, Europa cu ale ei, noi cu ale noastre...

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.