Prin Oltenia europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
Politie şi ipolipsis jpeg

Am votat spre seară, într-un sat din Oltenia profundă. Domn’ vice, într-o cămaşă roşie, de păliseră macii de pe marginea drumului, ne-a îndemnat să „votăm pe stînga“, că pe „dreapta“ era doar pentru ai „lor“. Satul s-a mobilizat destul de greu şi n-a ieşit din case decît la lăsarea serii, cînd, îmbrăcat de sărbătoare, s-a dus să vadă ce mai e pe la Primărie. De altminteri, nimic nu-i prea îndemna la vot. Două afişe, unul roşu, altul albastru-galben, în Piaţa Sfatului, vorbeau vag de Europa... Pentru acest sat, Europa este atît de departe... Sătenii au reţinut doar că vor pleca cîţiva români, cu salarii mari, undeva, nu se ştie unde, iar ei nu vor primi nimic. Ideea de reprezentare nu prea are nici o căutare. „Păi, mie ce-mi iese dacă mă duc să votez? Ăla de-l votez eu pleacă acolo în străinătate, iar io rămîn tot pe acilea“, îmi zise ţaica Lica. „De ce nu veni, maică, cu ceva acilea la noi? Cum făcură pînă acu’. C-o găleată, c-o brichetă, cu ceva...“ Mai tîrziu, ţaica Lica îşi puse ţol festiv şi porni către şcoală, la vot... să mai vadă lumea... În satul ăsta, primarul e un fel de factotum... Unii spun că a făcut de toate pentru sat... Cîrcotaşii, destul de puţini, acuză că a risipit banii aiurea... „A reparat şcoala şi Primăria, a pus flori şi becuri... E frumos satul nostru... Alţii n-a făcut nici atît“, spun apărătorii domnului primar. Acum, eu ce să zic, satul are două sensuri giratorii, inutile şi chiar periculoase, pe o rază de 50 de metri. Dacă nu eşti atent, poţi interacţiona cu o căruţă fără să clipeşti... Că domn’ primar a îngustat şoseaua cu răsaduri de flori... Adică a avut dumnealui nişte bani şi s-a gîndit la binele obştei, a tăiat şoseaua comunală pe mijloc, înghesuind răsaduri de flori şi felinare. Nu tot satu’ – Doamne-ajută! – că nu-i mai ajunseră banii, ci doar aşa, pe primul kilometru, la intrare... Seara se aprind felinarele mai ceva ca în Las Vegas... Cît despre flori... Prin satul ăsta, am uitat să vă spun, sînt şi vaci, care se întorc seara de la păscut şi atentează la buna creştere a florilor de prin straturile şoselei...

Europa asta nu înseamnă mare lucru nici pentru restul Olteniei. Pînă la Bucureşti faci cam trei ore de drum întins. Şoselele naţionale şi europene sînt bombardate de ineficienţă. Găuri şi cratere, lucrări de asfaltare lăsate neterminate, grămezi de gunoaie aruncate la voia întîmplării. Pînă intri în ţara lu’ nea Liviu Dragnea faci adevărat slalom pe drumurile lăsate de izbelişte... Europa pare însă să se ivească atunci cînd Oltul pică şi Teleormanul se ridică... Aici, nea Liviu Dragnea a muncit din greu să ridice şosele pentru oltenii din Teleorman, fraţii vitregi ai oltenilor din Romanaţi. Acu’, dacă tot se umplu ţara de roşu, poate nea Liviu Dragnea se duce cu şoseaua aia pînă la Craiova, că l-or mai vota şi alţii la celelalte alegeri... Dar nici Teleormanul nu-i cu totul prin Europa... La Bragadiru, aci, lîngă Bucureşti – lume multă, ca la circ... şosea blocată, trafic infernal, Jandarmeria, Poliţia privesc prosteşte de pe margine... Claxoane, nervi, fierbinţeala unei zile de vară, circ... Măreţ se plimbă pe şoseaua europeană moartea... Gigi Făinaru’, din clanu’ lu’ Făină, dăduse ortu’ popii... Aşa scrie pe poza afişată pe toate gardurile... Şi, cum fusese cineva în viaţa cetăţii, trebuie, fără doar şi poate, să fie îngropat cu onoruri... Cinci cai albi, frumoşi, deschid cortegiul... Călăreţii poartă steaguri şi sînt urmaţi de cîteva maşini tari, dintre cele mai bune, mai apoi fanfara, improvizată într-o maşină de teren, cu boxele pe geam, ce intonează o manea compusă ad-hoc. Aflarăm cu toţii, prinşi în ritmul morţii, despre faptele de vitejie ale lui nea Gigi, apoi lume, lume, lume multă... ca la mort... Şi alte maşini cu claxoanele lor, intonînd în ritm de manele „frumoasa“ moarte a lui dom’ Gigi... Cum vă spusesem, Poliţia şi Jandarmeria privesc şi se minunează de atîta lume „bună“, strînsă de un domn Gigi... Dacă i-ar dirija pe ăştia, pe toţi, spre urne... ce-ar mai ieşi...

Şi trecurăm lent şi împăcaţi cu noi, cu România noastră, mulţumind lui Dumnezeu că, pînă la urmă, nu fu decît nea Gigi, care se duse într-o lume mai bună...

Acu’, Europa cu ale ei, noi cu ale noastre...

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.