Postfolclorul

Publicat în Dilema Veche nr. 370 din 17-23 martie 2011
Branduirea optimismului jpeg

O blondă cu ie strînsă pe trup îi cîntă, cît se poate de popular, poliţistului care se face că o controlează:

D─â-o-ncolo de lege,
Că poate ne-om înţelege!

Dec─âderea folclorului? Da, se poate spune ┼či a┼ča, cu un z├«mbet ├«n col┼úul gurii sau o lacrim─â ├«n col┼úul ochiului, dup─â firea omului. Dar lucrurile pot fi privite ┼či altfel: folclorul a r─âmas un fenomen viu, ancorat ├«n via┼úa real─â a maselor anonime. Ce vre┼úi expresie mai sintetic─â a vie┼úii curente din ┼ú─âri┼čoara noastr─â dec├«t versurile de mai sus? Dar s├«nt triviale! ÔÇô ve┼úi spune. Nu pot dec├«t s─â fiu de acord. ┼×tiin┼úific, asta se cheam─â ├«ns─â anomie, iar sociologii vorbesc de mult despre starea alarmant─â de anomie a societ─â┼úii rom├óne┼čti. Iar folclorul este expresia popular─â a unei societ─â┼úi, nu-i a┼ča? 

Înainte de a merge mai departe, haideţi să mai aruncăm însă o privire asupra altor producţii de folclor recent, ca de pildă:

P─âdure de cetin─â
Te-a┼č face o sc├«ndur─â
S─â te v├«nd lunea la t├«rg  
┼×i bani peste bani s─â str├«ng
................
Bine-i s─â fii p─âdurar,  
Că mai tai cîte-un stejar,
S─â dai la ┼čeful de post,
Ca s─â-┼úi faci ├«n via┼ú─â rost! 

Domnul Paraschivescu, c─âruia nu avea cum s─â-i scape un asemenea fenomen suculent, comenta aceste versuri, ├«n urm─â cu cinci ani, astfel: ÔÇ×N-am ┼čtiut c─â muzica popular─â poate pune ├«n circula┼úie ├«ndrum─âri pentru cei care vor s─â izb├«ndeasc─â ├«n via┼ú─â. C─â ├«n spatele c├«nt─âre┼úilor se ascund consilieri pentru carier─â. Etno TV m-a f─âcut s─â pricep c─â, ├«ntr-o lume relativ─â p├«n─â la dezagregare, folclorul nu are cum s─â se sustrag─â tenta┼úiilor clipei. Esen┼úa lui s-a alterat profund, iar ceea ce trece ast─âzi drept muzic─â popular─â e un hibrid caraghios, pe ritmuri str─âineÔÇť.

Eu, care nu m-am uitat niciodat─â (spre ru┼činea mea, recunosc) la Etno TV, am aflat de aceste versuri ┼či alte asemenea de-abia acum, de la un coleg din T├«rgu Mure┼č, care a f─âcut ┼či o emisiune TV inspirat─â pe aceast─â tem─â. ┼×i am fost extaziat. Extaziat cum numai un chirurg poate fi ├«n fa┼úa unui cancer ÔÇ×perfectÔÇť, clar ┼či precis, ca la carte, studiu de caz paradigmatic pentru ├«nv─â┼ú─âceii lui Hipocrat. C─âci asta s├«nt aceste c├«teva versuri. Au tot ce le trebuie: tema codrului (codrul, frate cu rom├ónul, care ├«ns─â, uneori, fur─â ca ├«n codru), stejarul mitizat ├«n imaginarul popular, Manea slutul ┼či ur├«tul devenit ┼čef de post, noul haiduc care a ├«nlocuit pistoalele cu ┼čpaga ┼či, ├«n final, apoteotic, acest mare concept poporan, rostul! Hidos? Nu am pretins c─â e frumos! Constatam doar c─â folclorul a r─âmas viu, oferindu-ne o oglind─â a societ─â┼úii ├«n care tr─âim ┼či a preocup─ârilor sale sincere, exprimate ├«ntr-un mod ingenuu. Ca de pild─â: 

Ui, ce bucurie!
ui, ce fericire!
M─â ┼čtie tot ora┼čuÔÇÖ
C─â eu merg cu na┼čuÔÇÖ!

Sau:
Nu m─â laud, dar v─â spun:
EuÔÇÖs ┼čoferul cel mai bun,
┼×i de vin ┼či de m─â duc,
M─â lipesc de vreun ciubuc. 

Fa┼ú─â de folclorul nou al comunismului, impus de la centru ┼či tr─âindu-┼či via┼úa doar pe scena C├«nt─ârii Rom├óniei, acest folclor recent, versiune c├«t se poate de rom├óneasc─â a manelelor, tr─âie┼čte liber ┼či democratic la nun┼úi ┼či pe YouTube ┼či este marketizat pe canale de televiziune. Spre bucuria multora, ├«mi pare r─âu s─â v-o spun... 

V-am sup─ârat? P─âi, pupa-te-a┼č pe epolet, Ce s─â-┼úi dau c─â n-am carnet?.  

Vintil─â Mih─âilescu este antropolog, profesor la ┼×coala Na┼úional─â de ┼×tiin┼úe Politice ┼či Administrative. Cea mai recent─â carte a sa este Sf├«r┼čitul jocului. Rom├ónia celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.