Poetic trece ursul

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
Poetic trece ursul jpeg

După ce am fost deconspirat ca agent dublu, deopotrivă cripto-usl-ist şi intelectual băsescian ipocrit, am spus piua la Dilema şi am cerut azil politic în pădurile patriei. Ajunsesem (pentru a cîta oară?) la vorba lui Kundera: la vie est ailleurs, viaţa e puţintel în altă parte. Aşa că am pornit să (mi-)o caut...

Şi cum importantă e doar căutarea, am plecat spre Parîng şi am ajuns în Secuime (parcă nicăieri nu se mănîncă mai bine!), am trecut printre ruinele unor vechi staţiuni balneare, dar am luat şi o cafea pe esplanada superbului cazinou din Slănic Moldova, renovat şi strălucind mîndru în soare, m-am oprit din cinci în cinci minute în faţa unor case de ţară fermecătoare de pe valea Uzului, bine întreţinute sau frumos renovate, am petrecut cîteva ore în parcul superbului palat Ghika de lîngă Comăneşti, bine semnalat acum, dar la fel de părăsit, am trecut pe lîngă cartiere întregi de vile făloase de parveniţi cu pretenţii şi m-am oprit, visător, în faţa unor colţuri de rai, retrase de la drumul mare, unde mirosea a acasă de ţi se umezeau ochii, am trecut, Dumnezeu ştie cum, prin Merghindeal şi Mărişel, rămase fidele tihnei ardeleneşti din denumirea lor, am tras pe la nişte pensiuni răsărite pe unde nu te aşteptai şi unde am fost omenit de parcă aceşti oameni nu m-ar fi aşteptat de cînd se ştiau ei decît pe mine, am ajuns şi prin orăşele de provincie unde nişte edili locali ciudaţi făceau mai multă cultură într-o săptămînă decît unele dintre marile oraşe în cîteva luni, am nimerit din greşeală şi într-o vilă în cel mai curat stil Ludovic al XVII-lea (ca să spun aşa...), unde amenajările interioare de un kitsch aristocratic fastuos erau menite să-i întîmpine pe baronii locului cu minunatele lor fetiţe zburătoare, şi nu pe mine, şi am sfîrşit prin a mă aciua la coada unui lac de munte dincolo de care se mai aventura doar un drum forestier părăsit. Nu existau nici semnal de mobil, nici antene de televizor, doar un cioban falnic pe ATV şi un fel de falanster de pensionari, oameni activi la viaţa lor, care îşi construiseră împreună cîteva căsuţe de lemn, gospodărindu-se în devălmăşie cu ce aveau la îndemînă şi bucurîndu-se de viaţă într-un mod la care cred că Adam şi Eva mai visează încă şi astăzi. Locuri şi locuri, oameni şi oameni, locuri pe care le sfinţeşte – sau, dimpotrivă, le spurcă – omul. Oameni care au puterea şi un soi de autonomie locală mai mare decît pot visa toţi secuii la un loc şi care, uneori, sfinţesc locul peste care stăpînesc. Oameni pe care puterea nu-i ajută în nici un fel, dar care nici nu se luptă cu puterea, ci îşi văd de treaba lor şi îşi trăiesc viaţa în ciuda a tot şi toate. Total general, mult mai multă viaţă decît ţi-ai putea imagina stînd în Bucureşti şi ascultînd ştirile cum trec...

La un moment dat, m-a dus gîndul, pe căi mai degrabă biografice decît bibliografice, la vremurile comunismului, cînd şi eu am practicat, precum un soi de Monsieur Jourdain, ceea ce aveam să aflu mai tîrziu că se cheamă „rezistenţa prin cultură“, adăpostindu-mă adică de ploaia de afară într-un acasă naiv şi hedonist al lucrului bine făcut – atît şi cum putea el fi de bine făcut. Am avut – şi mai am – reţineri faţă de acest termen, nu pentru că aş nega sau aş bagateliza în vreun fel această „rezistenţă“, ci în primul rînd deoarece termenul ca atare mi se pare că păcătuieşte printr-un fel de monopol ţîfnos, rezervînd această insularitate umană doar unei categorii de aleşi. Or, atunci ca şi acum, dincolo de natura (profund) diferită a contextelor depresive, oameni de toate categoriile şi toate speţele (nu mulţi, ce-i drept) şi-au văzut – şi îşi văd – de treaba lor, ieşind pe cît posibil de sub vremi, fideli unei religii a lucrului bine făcut – indiferent dacă acesta se cheamă cultură sau agricultură – şi unei bucurii a vieţii pur şi simplu umane – indiferent dacă aceasta era una modestă sau avea ştaif axiologic. Este trist, ce-i drept, să recurgi şi acum la o astfel de strategie existenţială, dar este totuşi bine că, orice am spune, posibilităţile actuale sînt incomparabil mai mari.

Cu aceste gînduri pro-active, cum se spune în noul limbaj de lemn, m-am întors la „civilizaţie“ şi am luat-o înapoi spre căsuţa mea de la Buşteni. Cînd am ajuns, pe înserat, am găsit ursul în curte. Sărise graţios (presupun) gardul jos de lemn (i-am găsit a doua zi dimineaţă urmele de gheare) şi îşi vedea nestingherit de drum spre grădina vecinului. Nici n-a tresărit cînd m-a văzut agitîndu-mă şi făcînd tărăboi ca să-l alung, confirmînd astfel întru totul proverbul care circulă pe seama sa. Poetic trece ursul! – mi-a trecut mie prin minte (heideggerienii ştiu de ce).

A doua zi m-am hotărît să-i urmez exemplul şi m-am întors în Capitală.

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bentrinity jpg
Ben Shelton intră în familia unui „băiat rău”. Tatăl fetei este prieten cu Kim Jong-Un
Jucătorul de tenis Ben Shelton și-a anunțat logodna cu fotbalista Trinity Rodman.
banner sweet kiss jpg
Cine este noul coleg al fetelor din trupa Sweet Kiss?! Irina Pavlenco: „Eu și TaiK ne-am cunoscut pe Olx”
Irina Pavlenco, Nicoleta Aneni și TaiK au lansat piesa „Mare petrecere”.
Securitate retea 5G FOTO Shutterstock
17 țări din UE nu sunt pregătite să reducă dependența de tehnologia 5G din China
17 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv economii majore din blocul comunitar, nu au luat măsuri concrete pentru a limita utilizarea tehnologiei 5G furnizate de companiile chineze Huawei și ZTE, considerate „cu risc ridicat”.
 Catrinel Sandu a prezentat primul festival românesc din Florida
Catrinel Sandu a prezentat primul festival românesc din Florida. Mama vedetei a vândut ștrudele cu mere
Catrinel Sandu (48 de ani) nu își vede capul de treabă în America. Celebra coregrafă a prezentat pe 15 Martie primul festival românesc care s-a desfășurat în Sarasota – Florida, acolo unde ea locuiește de ani de zile.
KANYE WEST GETTY jpg
Kanye West vrea să se mute în România? S-a supărat pe americani
Kanye West (47 de ani), cunoscut și după numele de scenă Ye, ia în considerare să părăsească Statele Unite și să se mute în Europa, conform unor surse apropiate.
Crin Antonescu FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu, depre contracandidatul Victor Ponta: „Eu nu sunt un trădător. Orice vot pentru Ponta este un vot pentru Nicuşor Dan”
Crin Antonescu, candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, a afirmat în cadrul unei vizite în județul Dâmbovița că el și primarul Capitalei vor fi în cursa finală pentru Cotroceni. Candidatul l-a criticat pe fostul social-democrat Victor Ponta.
caini surf australia profimedia (1) jpg
Câini pe valuri! Au pus cele patru lăbuțe pe placa de surf și s-au distrat alături de stăpânii lor
În weekendul trecut, pe 15 martie 2025, la Noosa, Queensland, a avut loc cea de-a 14-a ediție a Campionatelor de Surf pentru Câini, evenimentul de vârf al Festivalului de Surf Noosa.
shutterstock 2372115213 jpg
Administraţia Trump a suspendat programul de căutare a copiilor ucraineni răpiţi de Rusia. Se șterg probe ale unor crime de război, avertizează aleși democrați
Administraţia preşedintelui Trump a pus capăt unei iniţiative finanţate de guvern şi condusă de Laboratorul de Cercetare Umanitară al Universităţii Yale (Yale HRL) care monitoriza deportarea în masă a copiilor din Ucraina.
rca asigurare acte sofer
Plafonarea RCA ar putea fi prelungită cu încă trei luni
Plafonarea polițelor RCA, care expiră la 31 martie 2025, ar putea fi prelungită pentru încă trei luni, surse guvernamentale declarând că aceasta va fi ultima perioadă de plafonare a prețurilor.