Poetic trece ursul

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
Poetic trece ursul jpeg

După ce am fost deconspirat ca agent dublu, deopotrivă cripto-usl-ist şi intelectual băsescian ipocrit, am spus piua la Dilema şi am cerut azil politic în pădurile patriei. Ajunsesem (pentru a cîta oară?) la vorba lui Kundera: la vie est ailleurs, viaţa e puţintel în altă parte. Aşa că am pornit să (mi-)o caut...

Şi cum importantă e doar căutarea, am plecat spre Parîng şi am ajuns în Secuime (parcă nicăieri nu se mănîncă mai bine!), am trecut printre ruinele unor vechi staţiuni balneare, dar am luat şi o cafea pe esplanada superbului cazinou din Slănic Moldova, renovat şi strălucind mîndru în soare, m-am oprit din cinci în cinci minute în faţa unor case de ţară fermecătoare de pe valea Uzului, bine întreţinute sau frumos renovate, am petrecut cîteva ore în parcul superbului palat Ghika de lîngă Comăneşti, bine semnalat acum, dar la fel de părăsit, am trecut pe lîngă cartiere întregi de vile făloase de parveniţi cu pretenţii şi m-am oprit, visător, în faţa unor colţuri de rai, retrase de la drumul mare, unde mirosea a acasă de ţi se umezeau ochii, am trecut, Dumnezeu ştie cum, prin Merghindeal şi Mărişel, rămase fidele tihnei ardeleneşti din denumirea lor, am tras pe la nişte pensiuni răsărite pe unde nu te aşteptai şi unde am fost omenit de parcă aceşti oameni nu m-ar fi aşteptat de cînd se ştiau ei decît pe mine, am ajuns şi prin orăşele de provincie unde nişte edili locali ciudaţi făceau mai multă cultură într-o săptămînă decît unele dintre marile oraşe în cîteva luni, am nimerit din greşeală şi într-o vilă în cel mai curat stil Ludovic al XVII-lea (ca să spun aşa...), unde amenajările interioare de un kitsch aristocratic fastuos erau menite să-i întîmpine pe baronii locului cu minunatele lor fetiţe zburătoare, şi nu pe mine, şi am sfîrşit prin a mă aciua la coada unui lac de munte dincolo de care se mai aventura doar un drum forestier părăsit. Nu existau nici semnal de mobil, nici antene de televizor, doar un cioban falnic pe ATV şi un fel de falanster de pensionari, oameni activi la viaţa lor, care îşi construiseră împreună cîteva căsuţe de lemn, gospodărindu-se în devălmăşie cu ce aveau la îndemînă şi bucurîndu-se de viaţă într-un mod la care cred că Adam şi Eva mai visează încă şi astăzi. Locuri şi locuri, oameni şi oameni, locuri pe care le sfinţeşte – sau, dimpotrivă, le spurcă – omul. Oameni care au puterea şi un soi de autonomie locală mai mare decît pot visa toţi secuii la un loc şi care, uneori, sfinţesc locul peste care stăpînesc. Oameni pe care puterea nu-i ajută în nici un fel, dar care nici nu se luptă cu puterea, ci îşi văd de treaba lor şi îşi trăiesc viaţa în ciuda a tot şi toate. Total general, mult mai multă viaţă decît ţi-ai putea imagina stînd în Bucureşti şi ascultînd ştirile cum trec...

La un moment dat, m-a dus gîndul, pe căi mai degrabă biografice decît bibliografice, la vremurile comunismului, cînd şi eu am practicat, precum un soi de Monsieur Jourdain, ceea ce aveam să aflu mai tîrziu că se cheamă „rezistenţa prin cultură“, adăpostindu-mă adică de ploaia de afară într-un acasă naiv şi hedonist al lucrului bine făcut – atît şi cum putea el fi de bine făcut. Am avut – şi mai am – reţineri faţă de acest termen, nu pentru că aş nega sau aş bagateliza în vreun fel această „rezistenţă“, ci în primul rînd deoarece termenul ca atare mi se pare că păcătuieşte printr-un fel de monopol ţîfnos, rezervînd această insularitate umană doar unei categorii de aleşi. Or, atunci ca şi acum, dincolo de natura (profund) diferită a contextelor depresive, oameni de toate categoriile şi toate speţele (nu mulţi, ce-i drept) şi-au văzut – şi îşi văd – de treaba lor, ieşind pe cît posibil de sub vremi, fideli unei religii a lucrului bine făcut – indiferent dacă acesta se cheamă cultură sau agricultură – şi unei bucurii a vieţii pur şi simplu umane – indiferent dacă aceasta era una modestă sau avea ştaif axiologic. Este trist, ce-i drept, să recurgi şi acum la o astfel de strategie existenţială, dar este totuşi bine că, orice am spune, posibilităţile actuale sînt incomparabil mai mari.

Cu aceste gînduri pro-active, cum se spune în noul limbaj de lemn, m-am întors la „civilizaţie“ şi am luat-o înapoi spre căsuţa mea de la Buşteni. Cînd am ajuns, pe înserat, am găsit ursul în curte. Sărise graţios (presupun) gardul jos de lemn (i-am găsit a doua zi dimineaţă urmele de gheare) şi îşi vedea nestingherit de drum spre grădina vecinului. Nici n-a tresărit cînd m-a văzut agitîndu-mă şi făcînd tărăboi ca să-l alung, confirmînd astfel întru totul proverbul care circulă pe seama sa. Poetic trece ursul! – mi-a trecut mie prin minte (heideggerienii ştiu de ce).

A doua zi m-am hotărît să-i urmez exemplul şi m-am întors în Capitală.

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?