Pizza porcului

Publicat în Dilema Veche nr. 411 din 29 decembrie 2011
Branduirea optimismului jpeg

De cînd am început să public la Dilema, de fiecare Crăciun am scris, după cum se cade, cîte o pilulă „sărbătorească“. Dar ideea că şi anul acesta trebuie să trec prin acest ritual m-a cam indispus. Iar? Despre ce să mai scriu, astfel încît să nu repet la nesfîrşit aceleaşi lucruri şi, mai ales, să nu sune a răspuns la întrebarea jurnalistică agasantă – Dumneavoastră, ca specialist, ce părere aveţi despre porc?. În impas de inspiraţie şi chef, am început aşadar să răsfoiesc pilulele anterioare. Mi-am dat seama astfel că, aliniate cronologic, sarma după sarma, aceste texte oferă a inedită imagine a tranziţiei noastre profunde. Căci, credeţi sau nu credeţi, nici sarmaua nu mai e ce-a fost iar povestea ei este şi povestea noastră!

La începuturi, toate pilulele mele erau variaţiuni pe tema „miroase a sarmale peste Munţii Carpaţi!“. Simţeam sarmalic, deci eram un bun român, totdeauna împăcat cu mine şi cu viaţa, în timpul suspendat al sărbătorilor. De fapt, mă bucuram necondiţionat de sărbători şi încercam – fără să insist prea mult însă... – să le găsesc o condiţionare culturală mai finuţă.

Primul element meta-sarmalic l-au constituit artificiile. În anul respectiv, la Buşteni, am asistat timp de ore în şir la un dezmăţ vizual nemaivăzut: ploua cu curcubee peste Munţii Carpaţi! În anul următor, eram deja obişnuit cu acest spectacol; după doi, trei ani acesta slăbise în intensitate – sau nu-l mai percepeam eu ca pe ceva aparte.

Către sfîrşitul anilor ’90, m-a izbit o primă transformare, de-acum socială: printre citadini, Crăciunul nu mai era sfînta sărbătoare a familiei, rudele fiind tot mai mult dublate (sau chiar înlocuite) de prieteni, iar prietenii erau tot mai frecvent colegi. Al cui eşti aluneca încet-încet spre unde lucrezi.

Cred că prin 1999 s-a produs o ruptură care, la acea vreme, m-a lăsat perplex: un fost student, convertit vreo cîţiva ani prin India, ne-a gătit de Crăciun cîteva excelente mîncăruri în cel mai curat stil vegetarian. Eu, de Crăciun, să mănînc ierburi! Am simţit nevoia să merg la biserică şi să aprind o lumînare pentru toţi moşii şi strămoşii mei, care sigur şi-au petrecut sărbătorile răsucindu-se în mormînt, revoltaţi de trădarea urmaşului nedemn. Anul următor însă am simţit nevoia să prospectez mai de aproape practicile alimentare ale conaţionalilor mei şi le-am dat ca temă studenţilor să facă o descriere etnografică „densă“, cum se spune în jargonul profesional, a mesei (meselor) de sărbători. Am aflat atunci că porcul deja nu mai era rege, ci doar un soi de preşedinte constituţional, cu anvergură şi prerogative mult restrînse. Curcanul îşi făcuse deja apariţia, cateringul era practicat în unele familii „corporatiste“, ba chiar am descoperit, printre părinţii studenţilor, şi două cazuri care comandaseră de Crăciun mîncare chinezească (porc Gong Bao, de pildă). Eram, clar, pe cale să ne vindem ţara, sarmalele şi neamul...

Şi a venit ora integrării porcului. A fost, poate, primul moment după Revoluţie cînd românii au simţit că lumea lor se clatină din temelii şi cînd s-a născut fiorul euro-scepticismului. „Dacă UE înseamnă să nu mai cresc porci, eu nu mai vreau în Europa!“ – a declarat scurt, pentru mass-media, un ţăran asomat de vestea asomării porcului. Dar totuşi, „nu-i mai elegant, nu-i mai frumos?“ – a încercat să pledeze ministrul Agriculturii. Poporul a murmurat un nu hotărît. Am dedicat deci urgent, împreună cu prietenii de la Caţavencu, un porkshop acestei drame naţionale şi am urmărit întreg parcursul semantic al porcului, de la cosmogonie la bio-etică. Ne-am speriat şi noi cîte putem afla despre noi înşine dacă ne mutăm privirea de la porcul bun de mîncat la porcul „bun de gîndit“, cum ar fi spus Lévi-Strauss!

În paralel, Crăciunul devenea tot mai mult un soi de pretext, de dezlegare la cumpărături şi entertainment diluat în „luna cadourilor“, tot mai lungă şi mai marketizată. Vreo doi, trei ani la rînd am scris deci despre vitrine, vînzări, consumerism şi alţi înlocuitori ai sărbătorii. Întrebările jurnaliştilor au început să alunece şi ele tot mai mult de la „spuneţi-ne cum se sărbătoreşte Crăciunul la români“ spre „Dumneavoastră, ca specialist, ce părere aveţi, a mai rămas ceva din sărbătorile româneşti?“.

Şi în prezent? Care mai e povestea porcului şi ce ne mai spune el despre noi şi lumea noastră?    

Păi, în primul rînd, aflăm din statistici că pentru adolescenţii de astăzi sarmaua a dispărut, practic, din mîncărurile preferate iar porcul nu face bine la sănătate. Aflăm (dacă vrem...) că pig business e big business şi înţelegem (dacă putem...) de ce agricultura şi ţăranul arată aşa cum arată. Iar dacă am vedea şi cum sînt crescuţi porcii în aceste megacombinate apărute şi la noi, am risca să devenim cu toţii o naţie de vegetarieni. Ca să nu mai spun despre poveştile de care am avut parte nu de mult, de la un specialist de top în industrie alimentară, care mi-a explicat cu lux de amănunte cam în ce măsură se întîlnesc mezelurile noastre cu carnea. Dar mai bine nu vă spun...

Cum însă orice piere trebuie şi să renască, aşa şi cu porcul. Dacă trebuie să renunţăm la crescutul porcului în gospodării, s-au umplut tîrgurile „tradiţionale“ de porcării „ca la mama acasă“. Dacă ţăranii noştri au plecat să lucreze în străinătate, porcăriile le-au luat urma şi se plimbă cu tirurile prin Europa. Dacă porcul românesc a cam dispărut, s-au găsit unii care să readucă la viaţă simpatica Mangaliţa, blondă şi creaţă. Şi ca toată lumea să fie mulţumită, dat fiind că pizza a înlocuit sarmaua, atunci a apărut şi pizza cu pomana porcului. Orice s-ar zice, sîntem un neam rezistent şi ingenios! 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner titi aur jpg
Titi Aur, despre greşelile pe care le fac șoferii, după ce şapte mașini au ars în Capitală în ultimele zile. „Cum te poți păzi?”
Pilotul Titi Aur, expert în conducerea defensivă, atrage atenția asupra câtorva greşeli pe care le fac proprietarii de maşini, după incendiul din 25 martie 2025, de pe Calea Moșilor din București, în care șapte automobile au ars complet.
Donald Trump Groenlanda, foto X jpg
Putin despre dorința lui Trump de a prelua Groenlanda: „Planurile SUA sunt serioase și au rădăcini istorice”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi, 27 martie, că Moscova ia în serios declarațiile președintelui american Donald Trump despre posibilitatea anexării Groenlandei.
Alexis Kohler Macron foto x jpg
„Al doilea creier” al lui Macron pleacă de la Palatul Élysée. Șeful de cabinet și-a anunțat demisia
Alexis Kohler, șeful de cabinet al președintelui francez Emmanuel Macron, își va părăsi postul la jumătatea lunii aprilie, urmând să fie înlocuit de Emmanuel Moulin, un înalt funcționar public.
casa1 jpeg
Motivul pentru care nimeni nu vrea să cumpere o casă de o frumusețe rară! A fost renovată recent și are o priveliște incredibilă
La prima vedere, această proprietate din Scoția pare a fi un loc de-a dreptul idilic, unde cei mai mulți dintre noi ne-am dori să ne mutăm. Însă, în ciuda frumuseții din jur și a faptului că proprietatea a fost recent renovată, există un detaliu care îngrijorează toți potențialii cumpărători!
Rămășițele unor mamuți, descoperite în Austria (© ÖAW-ÖAI/Marc Händel)
Rămășițele unor mamuți vânați de oameni în urmă cu 25.000 de ani, descoperite în Austria
O echipă de paleontologi a descoperit, în Austria, rămășițele a cinci mamuți lânoși, animale enorme care se pare că au fost vânate și apoi tranșate de oameni, relatează Live Science.
La Autoliv
Motivul real pentru care tot mai multe companii din România încearcă programul de patru zile de lucru pe săptămână. „Vrei să ai o echipă solidă”
Tot mai multe companii mari din România au început să experimenteze un program de lucru de patru zile pe săptămână, o decizie care, deși are avantaje, aduce și dezavantaje.
Depunere candidatură Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / George Călin 2025 03 07 2050 jpg
Ce părere are Nicușor Dan despre parteneriatul civil în condițiile în care nu este căsătorit cu femeia cu care are doi copii
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că, dacă ajunge pe scaunul de la Cotroceni va fi un președinte care va comunica cu presa și va organiza conferințe, lăudându-se că asta a făcut și în fruntea Primăriei Capitalei.
tren jpg
Cine își poate cumpăra online bilete CFR cu reducere de 90%
Biletele sau abonamentele cu reducere de 90% pot fi, din nou, achiziționate online, după ce platforma a fost sistată. Studenții pot să-și cumpere direct biletul, prin aplicația disponibilă pe site-ul CFR Călători.
Compania Huawei FOTO EPA-EFE
Percheziții la birouri din Parlamentul European de la Strasbourg. Gigantul chinez Huawei, suspectat de plăți ilegale pentru influențarea eurodeputaților
Procurorii belgieni investighează dacă gigantul chinez Huawei a efectuat plăți ilegale pentru redactarea unei scrisori deschise care avantaja compania, semnată de opt eurodeputați, printre care și trei parlamentari români.