Papuwah

Publicat în Dilema Veche nr. 312 din 4-10 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Un prieten al meu cu mult mai tînăr, anume Dan [J.] Ungureanu, mi-a trimis, deunăzi, un e-mail cu următorul conţinut: „Ghiciţi de pe lista de mai jos! Există vreo limbă papuaşă pe această listă? Care?“ Urma lista: Amara, Are, Au, Ay, Awar, Baroc, Beli, Bine, Bun, Buna, Care, Duna, Djambarrpuyngu, Foi, Gaina, Hula, Huli, Label, Labu, Lala, Lele, Mape, Mari, Molima, Mongol, Mutu, Nai, Nuc, Pare, Sera, Telefol, Umeda, Iau, Iele. – I-am răspuns cum m-am priceput: „Pare-se că există un grai papuaş pe listă, dar se cheamă, parcă, bunak, iar nu buna“. Replica lui D. [J.] U.: „Papuaşe-s toate, exceptat fiind cel australienesc.“ Replica mea: „Dragă Dan, cum de nu m-am gîndit că toate astea-s limbi?! O limbă e amară, o alta face au. A treia-i nisipoasă cum e duna (şi aspru – glasu-i, ca un glaspapir). Ay, ay cîntă a patra, dacă nu eşti awar (sic!) cu tangourile Argentinei, cărora, baroc prin educaţie, le preferi Baletul Florei de Lully. În rest, o lingua poate fi bel(l)issima. Depinde de cît o ştii de bine, de cît de bun sau bună eşti la limbi. Care limbi? Limbile străine (dar şi-a ta). Apoi, cu limba, deguşti foi de dafin, ba chiar cîte-o găină-ntreagă... Olala, la belle langue! (Oh, beautiful tongue!) Lelele, ielele pot să o aibă lungă. «Lele Lala, n-ai un nai de nuc?» Lelea scoate dinăuntrul unei mape mari naiul; cînt, şi de-atîta cîntat la nai, îmi pare că mă doare limba taninată. «De molii m-a ferit Sfîntu», zice lelea. Nu înţeleg aluzia, şi rămîn, iată, telefol ca un mongol. Acum, de umedă ce mi-este limba, gura-mi aduce cu o seră. «Hula, huli, labu», îi îngaim, ca să mă aflu-n treabă, lelei Lala. «Ce limbă-i asta?» zice ea. Eu: «Limba Djambarrpuyngu.» Ea: «Ei, aş, Djambarrpuyngu!? Asta să i-o spui lu mutu!»“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pinguin cauzeaza accident jpg
Un pinguin provoacă prăbușirea unui elicopter în Africa de Sud. „Trump avea dreptate 100%. Sunt o problemă pentru securitatea mondială”
Un incident curios a avut loc în Africa de Sud, când un pinguin transportat într-o cutie de carton nelegată a dus la prăbușirea unui elicopter, fără a provoca victime.
horoscop webp
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie. Nativii unei zodii vor fi copleșiți de emoții
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de sâmbătă, 12 aprilie.
bebelus jpg
Schimbat accidental la naștere în urmă cu 60 de ani. Un bărbat acuză spitalul că i-a distrus viața
Un bărbat din New York, Kevin McMahon, în vârstă de 64 de ani, a aflat după șase decenii că a fost naștere la naștere cu un alt copil. El afirmă că întreaga lui existență a fost afectată de greșeala spitalului și acum cere despăgubiri în justiție pentru suferința îndurată.
inundatii ministerul apararii
Totul despre inundațiile care i-au compromis campania lui Ponta. 2014, anul în care apele au măturat case, poduri, drumuri și au luat zece vieți
Peste zece morți, din aprilie și până în decembrie, zeci de drumuri distruse, mii de case măturate de ape și un efort financiar pentru care autoritățile au cerut sprijin european, este bilanțul anului 2014, marcat de calamități naturale.
George Simion și Claudiu Târziu FOTO Mediafax
Claudiu Târziu, critici pentru George Simion. „A fost învățat să comande și să controleze totul de unul singur”
Claudiu Târziu l-a criticat pe Simion și a subliniat că președintele AUR a fost învățat să comande și să controleze totul de unul singur, ceea ce îl face inadecvat ca lider pentru partid și pentru țară.
București. Calea Moșilor, la începutul secolului XX (© iMAGO Romaniae)
Câte brutării existau în București, la 1910?
În anul 1910, în București existau peste 100 de brutării și franzelării. Conform unui articol publicat de revista „Minerva”, la 15 iunie 1910, fabricarea pâinii se făcea în condiții de igienă, ca urmare deselor inspecții și controlului riguros.
andrei kozirev/ FOTO:imrussia.org
Un fost ministru rus din perioada lui Boris Elțîn, declarat „agent străin” de autoritățile de la Moscova
Andrei Kozîrev, fost ministru de Externe al Rusiei și actual rezident în SUA, a fost adăugat pe lista „agenților străini” de Ministerul rus al Justiției.
profimedia 0942027617 jpg
Ambasadoarea SUA în Ucraina se retrage din funcție
Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, numită de fosta administraţie a preşedintelui Joe Biden, va renunţa la funcţie, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, o decizie care introduce un nou element de incertitudine în relaţia dintre Washington şi Kiev, relatează Reuters.
Friedrich Merz (©  x.com / Friedrich Merz)
Friedrich Merz urmează să fie ales cancelar al Germaniei pe 6 mai. Cine este noul lider de la Berlin
Friedrich Merz, liderul partidului conservator german CDU, urmează să fie ales cancelar pe 6 mai, au declarat vineri, 11 aprilie, mai multe surse din partid.