O bagatelă înainte de masacru

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Masacrul de pe stadionul din Port Said, unde, la capătul unui meci de fotbal, s-au numărat zeci de morţi şi peste o mie de răniţi, mă presează să aduc la suprafaţă un text pe care, în urmă cu două săptămîni, hotărîsem să nu-l comentez şi să-l ţin, pueril, doar pentru mine. În sinistroza actuală, el suna ca o bagatelă care, comentată în Dilema veche – cu totul altceva decît revista lui Camil Petrescu, Fotbal, din 1937... – ar fi fost, probabil, o inadecvare suspectă de frivolitate sau de un subiectivism pro domo. Azi, după nenorocirea de la Port Said, apare ca o bagatelă înainte de un masacru, imposibil însă de a o bagateliza.

Concret: António Lobo Antunes (unul dintre romancierii mei preferaţi şi pentru cum ştie să facă o publicistică personală) a acordat prestigiosului ziar spaniol El País un interviu în finalul căruia dezvăluia că „pentru mine sînt patru lucruri importante în viaţă: cărţile, prietenii, femeile şi Messi“. Cine? Messi, fotbalistul Barcelonei? Exact. Asta nu era de ajuns. Antunes mergea pînă acolo încît putea emite, odată cu un oftat: „Ah, dacă aş putea scrie aşa cum joacă Messi!...“

Am decupat din Gazeta Sporturilor de marţi 17 ianuarie 2012 această relatare şi am pus-o în colecţia mea de declaraţii capitale, decis, repet, să n-o comentez, să-i păstrez, pudic, extravaganţa. Căci, dintre toţi scriitorii pasionaţi de fotbal, parcă nici unul nu a dus „nebunia“ pînă aici; să fac o listă?

Nici Camus, cel care a avut insolenţa, rizibilă azi, de a afirma că tot ce ştie despre morală a dobîndit pe un stadion, în poarta unei echipe de fotbal, cel al cărui microbism îl scădea în ochii intelectualilor eminenţi,

nici Llosa, care, într-o pledoarie pentru fotbal, să fie 30 de ani de atunci, mărturisea fără jenă că, la Mondialul din Spania, luat de vîrtejul evenimentelor, îşi pierduse manuscrisul unui roman,

nici Montherlant, care ştia de tînăr ce-i un şut sănătos, nici Sábato, nici Saramago, topiţi după pramatia asta numită plat „balon rotund“,

nici Sebastian, ca să venim acasă, cel care îşi permitea să polemizeze cu Nicolae Iorga, explicîndu-i frumuseţea acestui joc de neînţeles pentru savantul oripilat de bărbaţii aceia care apăreau, neruşinaţi, în chiloţi,

nici, mai aproape, Mazilu, Mirodan, Fănuş, oricît de zurlii şi zurbagii în rubricile lor fixe (îi adaug pe Nicolae Manolescu şi D.R. Popescu, supercompetenţi oral),

nici unuia nu i-a venit să spună şi să semneze că ar vrea să scrie precum jucau Di Stefano, Kopa, Maradona, Ozon, Dobrin, sau cine mai vreţi...

Ce-o fi fost în mintea lui Antunes? Excentricitate? Frivolitate? Neseriozitate?

Pauză de gîndire. 

„...Astea-s întrebări după Port Said?“ (îi aud pe toţi amicii care, de o viaţă, să fie 45 de ani, mă compătimesc, amabili de n-au încotro, pentru că-mi consum pixurile şi ideile în cronică sportivă). „Fotbalul a ajuns nenorocirea lumii şi dumneata vrei să acceptăm că Messi face parte dintre valorile vieţii? Pentru ultima oară, te somăm să fii serios şi să ne laşi în pace cu Antunes al dumitale!“

Îi aud, mă supun şi, chiar în numele seriozităţii, al adecvării la obiect, mă declar gata să-i expun portughezului punctul meu de vedere, oarecum polemic: Messi al nostru e formidabil fiindcă îi are lîngă el pe Xavi şi Iniesta. Fără ei, ai văzut ce se întîmplă, Barcelona pierde titlul.

Mai serios nu pot fi; rămîn marcat pe viaţă de ingratitudinea unui destin care s-a opus să fiu redactor la „Fotbal, săptămînal pentru deprinderea jocului curat în sport, artă şi literatură“. 

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Şoferii nu vor mai putea parca gratis în centrul Bucureştiului
Începând cu luna august şoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate în centrul Capitalei sau pe trotuar, a anunţat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre şi bariere automate, iar cei care parchează pe trotuar vor fi sancţionaţi.
image
Un apropiat al lui Kadîrov susţine că cecenii „vor merge înainte până la Berlin” dacă „Putin nu îi va opri” VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov, Magomed Daudov, preşedintele parlamentului cecen, afirmă că unităţile cecene care luptă în Ucraina „vor merge înainte până la Berlin” dacă „Putin nu le va opri”.
image
Firmă IT din Cluj implicată în eşecul unuia dintre cele mai aşteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la eşecul lansării unuia dintre cele mai aşteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firmă IT din Cluj, arată Forbes în ediţia internaţională. Articolul a declanşat o serie de mărturii de la angajaţi ai companiei, dar şi o reacţie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.