Nu vă mai obsedează 2002?

Publicat în Dilema Veche nr. 430 din 10-16 mai 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Stimate domnule cercetător O.R. – mi-aţi scris să încetez cu ideea aceea: toate deceniile sînt obsedante. Vă supun atenţiei, sabotîndu-mi discreţia, aceste file nu de poveste, ci din însemnările mele înfăptuite în urmă cu exact 10 ani. Dacă vă reconsideraţi poziţia, comunicaţi-mi; dacă nu – nu.
 
15-30 aprilie 2002

Un dativ etic: nu mi te demoraliza!

Oameni la care inteligenţa ţine loc de remuşcare (chiar eu!).

Un cuvînt nou ţîşnit deodată cu care se face ceva: plictisism. România e o zonă liberă de plictisism.

Walter Benjamin, înainte de a se sinucide în Pirineii dintre Franţa şi Spania, i-ar fi dat o servietă bătrînului anti-franchist Laurensu Mahojo, s-o ducă lui Adorno în State: „E cel mai important lucru din lume, mai important ca viaţa mea“. După ultimele cercetări, nu s-ar fi sinucis, ci l-ar fi ucis KGB-ul, fiindcă era un marxist disident. „Nu am fost decît un invitat în propria mea viaţă.“

Excelentă idee în Caţavencu: nu ne putem despărţi de trecut, arestînd!

Mahmur, fără idei, m-am culcat la 1,45, să văd Barcelona – Celta Vigo, cu un gol al lui Ronaldo, cu capul, în minutul 90,

ca în pauză să apară un Envoyé spécial la Jenin: nu sînt atîţia morţi cîţi anunţă palestinienii, dar cîţi?, 70-80, zic israelienii, care nu au lăsat pe nimeni, timp de zece zile, să pătrundă în Jenin.

Telefon Tiei Ş., primul la cîte ne-au despărţit după ’89, să-i spun cît mi-a plăcut Femeia din fotografie; sîntem în ’87-’89, recunoaşte că nu vrea „atitudine“, „curaj“, disidenţă, a scris la pagina culturală a lui Paler şi punct; nici un sentiment faţă de o orînduire căreia nu-i datora nimic, mătuşa aceea care îi făcea elogiul vieţii sub tiranie... o tristeţe inflexibilă, cu o ureche muzicală ca a lui Preda sau Paul Georgescu.

Viaţa = regimul politic! Asta e tot ce ştie telectualu’ român!?

Las Valencia – Deportivo pentru primul tur al alegerilor franceze. Le Pen îl învinge pe Jospin – acesta, palid, cu Lang şi Strauss-Kahn carbonizaţi. Formula lui Le Pen: sînt social la stînga, economic la dreapta şi, peste toate, francez. Le Pen – la peine capitale?

„Verdi, la 80 de ani, progresează enorm...“ – observaţie, la 1893, a lui Ceaikovski, îngrozit că se „usucă“, înainte de a scrie A şasea.

Înţelepciunea iudaică „nu lua avans pe necazuri“ a fost sfidată de toată literatura mare a lumii, inclusiv de scriitorii evrei importanţi.

Poem grecesc de la Theba, citat de Malraux într-o „radioscopie“ cu Jacques Chancel: „Cînd vei întîlni moartea / cu zumzetul ei de albine / şi vei surîde / nu fi uimit / aşa este întotdeauna“.

Mai (zi cu zi)

1 Pentru turul doi, replica stîngii franceze învinse: Votaţi escrocul (Chirac), nu fascistul!

Cine ar ieşi azi la noi, pe stradă, ca să-l bareze pe Le Pen-ul nostru?

Pe TV5, două zile consacrate României: Pinţi, Liiceanu, Caramitru, Gabi Adameşteanu cer un travail de mémoire, deplîng „conştiinţa moale“ a poporului român, dar nu includ în lucrarea asta erorile anticomunismului lor.

În 22, senzaţional interviul lui Alain Paruit – evreu, fiu de comunist franco-român, secretar de UTM la Caragiale, emigrînd în Franţa în ’60, ajungînd glasul de la Europa Liberă pentru toate citatele din textele Monicăi Lovinescu şi Virgil Ierunca. Nu ne cunoaştem – dacă l-aş felicita, telefonic, ar putea crede că vreau să mă traducă, desigur. Ar fi oribil; o felicit pe Gabi, îi las pe repondeur mesajul, nu-mi răspunde, fac o notă entuziastă la „3,14“.

2 Montajul zilei: Barenboim – Variaţiunile Goldberg; la Betleem, pro-palestinienii trec de barajul israelian; A.B., singură acasă, povestindu-mi că i-au mai apărut „trei probleme“ pe coaste; Tita: „Noi, la Dilema, sîntem ca orchestra de pe Titanic“; căldură 28-30 de grade, imposibil pardesiul; vremea unui reînviat, Niţă Pitpalac: mitocanul fudul că e mitocan, deştept punctual, patriot prin refuzul lumii, cu drept la un mit – mareşalul Antonescu; amiază de Sîmbătă Mare: bulevardul pustiu, doar în faţa marochinăriei de lîngă Irish Pub, un bărbat în adidaşi albi vorbeşte la celular, ţinîndu-l pe umăr, ca să-şi lege şireturile.

3 De zece zile, mă storc să scriu zece rînduri – cîte m-a rugat – pentru Sorin Stoica şi cartea lui, Dincolo de frontiere; nu ştiu cum să fiu concis – să scriu de-a dreptul că e formidabilă? El a inventat snobul satului, rebelul la ţărănie, la ştampila de ţăran, la toate ştampilele de ţăran semănătorist, păşunist şi chiar moromeţian; descoperire de entomolog literar, precum coana Vica în Dimineaţa pierdută.

4-5 Montajul zilei: Gelu Negrea mă sună la redacţie să-mi comunice că „Repaus duminical“ se petrece joi; Ben Laden către Arafat: „De ce pe mine mă urăşte toată lumea şi pe tine te iubeşte?“. „Fiindcă eu omor numai evrei.“; amica N., care se mărită cu un sătean francez ca să aibă 50 la sută şanse să-l îmbrăţişeze pe Adamo şi reuşeşte, la Nantes, să urce pe scenă, lîngă el; Inter pierzînd campionatul la Roma, cu Lazio, 2-4 după ce a avut 1-0 şi 2-1, tăcere pe Olimpico; pe Mezzo, documentar Beethoven, socotit interminabil în opere, subversiv – pam pam pam-ul a cincei e o declaraţie politică; seara, Chirac – 82 %, Le Pen – 18 % se interferează cu Cîntînd în ploaie, şi iar mă biruie un plîns la „Good Morning“, pe care-l birui cu un Jerry Lewis.

6 Mulţumit că am scris prefaţa la Sorin Stoica – nu chiar zece rînduri – ca şi cum am terminat o nuvelă.

Cherubimul contesei: „a te retrage trist şi confuz“

Spinoza: „Dumnezeu, interzicîndu-i lui Adam să muşte din măr, i-a relevat că va muri“

În Le Monde – articol despre dreapta şi stînga pe vremea faraonilor.

Fănuş, la un patibar de pe 1 Mai, întrebîndu-mă, cu Gorzo şi Matei Florian de faţă: „Cum mai poţi, la 72 de ani, să mai scrii despre fotbal?“.

7 Telefon de la Sorin Stoica: „Nici în 30 de ani n-o să vă pot mulţumi pentru textul ăsta“.

Dintr-un ferpar în Adevărul, semnat Constantin Vinţe Dinu: pe 30 aprilie s-a stins din viaţă doamna Constanţa Crăciun Vinţe, care, „neacceptînd compromisurile atunci cînd s-au accentuat totalitarismul şi dispreţul faţă de om şi de valorile umane şi naţionale, a demisionat din Partidul Comunist, şi s-a retras din viaţa politică (1968)“. Nu ştiam că a demisionat – ştiu doar că îi spunea Titei: „Voi, de la Dilema, sînteţi curaţi... rămîneţi aşa“.

Patologie: un megaloman bolnav de seriozitate cronică, are obiecţii foarte generoase la adresa lui însuşi.

9 Ziua Victoriei; telefoanele anuale către cei doi antifascişti rămaşi în viaţă, dar şi în convingeri. Catastrofic vorbind, mă simt bine.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.
padure tropicala jpg
Cel mai mortal animal din lume nu este cel la care te gândești
Este considerat, pe bună dreptate, cel mai mare prădător al lumii. Și dacă v-ați dus imediat cu gândul la un rechin alb, un urs grizzly sau o altă bestie similară, este de înțeles, doar că numărul victimelor umane