Nu vă mai obsedează 2002?

Publicat în Dilema Veche nr. 430 din 10-16 mai 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Stimate domnule cercetător O.R. – mi-aţi scris să încetez cu ideea aceea: toate deceniile sînt obsedante. Vă supun atenţiei, sabotîndu-mi discreţia, aceste file nu de poveste, ci din însemnările mele înfăptuite în urmă cu exact 10 ani. Dacă vă reconsideraţi poziţia, comunicaţi-mi; dacă nu – nu.
 
15-30 aprilie 2002

Un dativ etic: nu mi te demoraliza!

Oameni la care inteligenţa ţine loc de remuşcare (chiar eu!).

Un cuvînt nou ţîşnit deodată cu care se face ceva: plictisism. România e o zonă liberă de plictisism.

Walter Benjamin, înainte de a se sinucide în Pirineii dintre Franţa şi Spania, i-ar fi dat o servietă bătrînului anti-franchist Laurensu Mahojo, s-o ducă lui Adorno în State: „E cel mai important lucru din lume, mai important ca viaţa mea“. După ultimele cercetări, nu s-ar fi sinucis, ci l-ar fi ucis KGB-ul, fiindcă era un marxist disident. „Nu am fost decît un invitat în propria mea viaţă.“

Excelentă idee în Caţavencu: nu ne putem despărţi de trecut, arestînd!

Mahmur, fără idei, m-am culcat la 1,45, să văd Barcelona – Celta Vigo, cu un gol al lui Ronaldo, cu capul, în minutul 90,

ca în pauză să apară un Envoyé spécial la Jenin: nu sînt atîţia morţi cîţi anunţă palestinienii, dar cîţi?, 70-80, zic israelienii, care nu au lăsat pe nimeni, timp de zece zile, să pătrundă în Jenin.

Telefon Tiei Ş., primul la cîte ne-au despărţit după ’89, să-i spun cît mi-a plăcut Femeia din fotografie; sîntem în ’87-’89, recunoaşte că nu vrea „atitudine“, „curaj“, disidenţă, a scris la pagina culturală a lui Paler şi punct; nici un sentiment faţă de o orînduire căreia nu-i datora nimic, mătuşa aceea care îi făcea elogiul vieţii sub tiranie... o tristeţe inflexibilă, cu o ureche muzicală ca a lui Preda sau Paul Georgescu.

Viaţa = regimul politic! Asta e tot ce ştie telectualu’ român!?

Las Valencia – Deportivo pentru primul tur al alegerilor franceze. Le Pen îl învinge pe Jospin – acesta, palid, cu Lang şi Strauss-Kahn carbonizaţi. Formula lui Le Pen: sînt social la stînga, economic la dreapta şi, peste toate, francez. Le Pen – la peine capitale?

„Verdi, la 80 de ani, progresează enorm...“ – observaţie, la 1893, a lui Ceaikovski, îngrozit că se „usucă“, înainte de a scrie A şasea.

Înţelepciunea iudaică „nu lua avans pe necazuri“ a fost sfidată de toată literatura mare a lumii, inclusiv de scriitorii evrei importanţi.

Poem grecesc de la Theba, citat de Malraux într-o „radioscopie“ cu Jacques Chancel: „Cînd vei întîlni moartea / cu zumzetul ei de albine / şi vei surîde / nu fi uimit / aşa este întotdeauna“.

Mai (zi cu zi)

1 Pentru turul doi, replica stîngii franceze învinse: Votaţi escrocul (Chirac), nu fascistul!

Cine ar ieşi azi la noi, pe stradă, ca să-l bareze pe Le Pen-ul nostru?

Pe TV5, două zile consacrate României: Pinţi, Liiceanu, Caramitru, Gabi Adameşteanu cer un travail de mémoire, deplîng „conştiinţa moale“ a poporului român, dar nu includ în lucrarea asta erorile anticomunismului lor.

În 22, senzaţional interviul lui Alain Paruit – evreu, fiu de comunist franco-român, secretar de UTM la Caragiale, emigrînd în Franţa în ’60, ajungînd glasul de la Europa Liberă pentru toate citatele din textele Monicăi Lovinescu şi Virgil Ierunca. Nu ne cunoaştem – dacă l-aş felicita, telefonic, ar putea crede că vreau să mă traducă, desigur. Ar fi oribil; o felicit pe Gabi, îi las pe repondeur mesajul, nu-mi răspunde, fac o notă entuziastă la „3,14“.

2 Montajul zilei: Barenboim – Variaţiunile Goldberg; la Betleem, pro-palestinienii trec de barajul israelian; A.B., singură acasă, povestindu-mi că i-au mai apărut „trei probleme“ pe coaste; Tita: „Noi, la Dilema, sîntem ca orchestra de pe Titanic“; căldură 28-30 de grade, imposibil pardesiul; vremea unui reînviat, Niţă Pitpalac: mitocanul fudul că e mitocan, deştept punctual, patriot prin refuzul lumii, cu drept la un mit – mareşalul Antonescu; amiază de Sîmbătă Mare: bulevardul pustiu, doar în faţa marochinăriei de lîngă Irish Pub, un bărbat în adidaşi albi vorbeşte la celular, ţinîndu-l pe umăr, ca să-şi lege şireturile.

3 De zece zile, mă storc să scriu zece rînduri – cîte m-a rugat – pentru Sorin Stoica şi cartea lui, Dincolo de frontiere; nu ştiu cum să fiu concis – să scriu de-a dreptul că e formidabilă? El a inventat snobul satului, rebelul la ţărănie, la ştampila de ţăran, la toate ştampilele de ţăran semănătorist, păşunist şi chiar moromeţian; descoperire de entomolog literar, precum coana Vica în Dimineaţa pierdută.

4-5 Montajul zilei: Gelu Negrea mă sună la redacţie să-mi comunice că „Repaus duminical“ se petrece joi; Ben Laden către Arafat: „De ce pe mine mă urăşte toată lumea şi pe tine te iubeşte?“. „Fiindcă eu omor numai evrei.“; amica N., care se mărită cu un sătean francez ca să aibă 50 la sută şanse să-l îmbrăţişeze pe Adamo şi reuşeşte, la Nantes, să urce pe scenă, lîngă el; Inter pierzînd campionatul la Roma, cu Lazio, 2-4 după ce a avut 1-0 şi 2-1, tăcere pe Olimpico; pe Mezzo, documentar Beethoven, socotit interminabil în opere, subversiv – pam pam pam-ul a cincei e o declaraţie politică; seara, Chirac – 82 %, Le Pen – 18 % se interferează cu Cîntînd în ploaie, şi iar mă biruie un plîns la „Good Morning“, pe care-l birui cu un Jerry Lewis.

6 Mulţumit că am scris prefaţa la Sorin Stoica – nu chiar zece rînduri – ca şi cum am terminat o nuvelă.

Cherubimul contesei: „a te retrage trist şi confuz“

Spinoza: „Dumnezeu, interzicîndu-i lui Adam să muşte din măr, i-a relevat că va muri“

În Le Monde – articol despre dreapta şi stînga pe vremea faraonilor.

Fănuş, la un patibar de pe 1 Mai, întrebîndu-mă, cu Gorzo şi Matei Florian de faţă: „Cum mai poţi, la 72 de ani, să mai scrii despre fotbal?“.

7 Telefon de la Sorin Stoica: „Nici în 30 de ani n-o să vă pot mulţumi pentru textul ăsta“.

Dintr-un ferpar în Adevărul, semnat Constantin Vinţe Dinu: pe 30 aprilie s-a stins din viaţă doamna Constanţa Crăciun Vinţe, care, „neacceptînd compromisurile atunci cînd s-au accentuat totalitarismul şi dispreţul faţă de om şi de valorile umane şi naţionale, a demisionat din Partidul Comunist, şi s-a retras din viaţa politică (1968)“. Nu ştiam că a demisionat – ştiu doar că îi spunea Titei: „Voi, de la Dilema, sînteţi curaţi... rămîneţi aşa“.

Patologie: un megaloman bolnav de seriozitate cronică, are obiecţii foarte generoase la adresa lui însuşi.

9 Ziua Victoriei; telefoanele anuale către cei doi antifascişti rămaşi în viaţă, dar şi în convingeri. Catastrofic vorbind, mă simt bine.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.