Note informative despre ce trăiesc citind

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

● 10 februarie – 20 februarie 2012. Citit, pentru a patra oară, Demonii, în întîmpinarea – cum s-ar fi spus odinioară – alegerilor din Rusia. Nimic nu se poate înţelege din ce se întîmplă acolo, nimic din ce mi s-a întîmplat în ultimii 50 de ani nu pot înţelege fără demonii aceştia, apăruţi în 1871, la doar doi ani după Educaţia sentimentală (1869). Sîntem cîţiva care, fără Flaubert şi Dostoievski, nu putem discuta educaţia noastră sentimentală.

● 16 februarie. Cîndva, greva din ’33, de la Atelierele CFR Griviţa. Se rîde şi azi de sirena lui Roaită. Ea a existat: în Întoarcerea din rai a lui Eliade, sirena de la Ateliere îl însoţeşte pe Emilian, violîndu-şi servitoarea, „un strigăt de panică, neîntrerupt, metalic, dîrz, ca un ţipăt de moarte, ca o chemare în ajutor... Sînt închişi acolo, probabil se luptă, şi eu... o scîrbă cumplită de sine... violul acesta fără nici un sens, sadismul acesta de nevropat slav sau ibsenian, de ce-am făcut toate acestea?... Nu era comunist. De fapt, nici acum nu se simte comunist, nu citeşte doctrină comunistă şi nu se interesează de cele ce se petrec sau s-ar putea petrece în Rusia. Îi e complet indiferent cine face revoluţia: comuniştii, socialiştii sau naţionaliştii... Singurul sens pe care îl mai poate da vieţii este acesta, al revoltei şi responsabilităţii, al împotrivirii contra ticăloşiilor şi murdăriilor din jurul lui... Ura care creşte neîncetat, împotriva oricărui parvenit, sau simplu bogat, sau şef politic.“ Niciodată nu mi-am ascuns că, în adolescenţă, am devenit de stînga, mulţumită şi revoltei antiburgheze din romanele lui Eliade.

● 17 februarie. Din Demonii, despre micii fanatici: „Ei nu pot înţelege deloc slujirea ideii altfel decît identificînd-o cu propria persoană care, după părerea lor, exprimă această idee. Erkel, cel sensibil şi bun, putea fi cel mai insensibil dintre criminalii care se năpusteau asupra lui Şatov, şi fără nici un fel de ură personală, fără să clipească din ochi, ar fi fost prezent la uciderea lui.“ Numai cei care au trecut – şi mai sînt în viaţă – prin fanatismele de dreapta şi de stînga pot înţelege adevărul integral din această caracterizare, în care abisală este „absenţa, în crimă, a unei uri personale“. Dar cine mai e dispus azi să-şi recunoască fanatismul politic?

● 21 februarie – 24 februarie. Citit Povestire despre Sónecika (traducere de Janina Ianoşi, Editura Contemporanul, 2011), a Marinei Ţvetaieva – unul dintre ultimele ei texte (1937), copleşit de amintirea anului 1919, la Moscova, cînd se împrietenise frenetic, incandescent, cum îi era stilul în toate, de o mai tînără artistă, această Sonia Holliday, şi cu un actor, Volodia, care se îndrăgosteşte, tăcut, de amîndouă femeile. Ca de obicei la Ţvetaeva, nu mai ştii cît e prietenie şi cît amor, cîtă poezie şi cîtă proză, deşi ea susţine că nu a întîlnit proză, în viaţa ei, nici cît o coadă de mătură. Întrebarea şoc – fără de care nu concep o carte bună – este aceea a ei către Volodia: „Ştii pentru ce există poeţii? Pentru ca să nu-ţi fie ruşine (sublinierea mea) să spui – lucruri mari“.

● 26 februarie. În cinstea sosirii lui Amos Oz la Bucureşti, încep ultimul său roman, publicat la Humanitas, în 2011, Odihnă desăvîrşită (traducere de Marlena Braester). Şoc la pagina 119 – în monologul interior al unuia dintre eroii principali, un bătrîn ştab sionist, dur şi rigid în familie şi în politică: „Inimă proastă, pînă cînd te vei ruşina (sublinierea mea) de poezie?“. La doar două zile distanţă, coincidenţa ruşinii în cele două texte mă electrocutează – e permanenta şi prea moderna teamă de orice este patetic în viaţa noastră. De cînd nu mai gîndim în „lucruri mari“, în idealuri, de cînd nu mai simţim poetic, de cînd nu ne-a mai străbătut un vers, ca odinioară, cînd – precum zicea Vianu – iubeam ca în Eminescu: „Atît de fragedă, te-asemeni...“, „să-ţi cer un semn, iubito...“. Inimă proastă cum sînt, prefer deodată să fiu autoironic şi să trimit mulţumiri secţiei literare din Serviciul Mondial de Organizare a Coincidenţelor, care pune la cale doar evenimente de lectură intense ca un seism, ca o tornadă, ca o vijelie. Autoironic? Lamentabilă pudoare.

● 27 februarie. Ca de obicei, evit să mă găsesc în public cu scriitorii mei preferaţi, să-i văd dînd interviuri, în conferinţe de presă, şi nu mă duc la Ateneu pentru Oz, nici la ICR, acceptîndu-mi propria timiditate, ca să-i zic aşa; aflu însă, de la o bună prietenă, că iubitul ei, un necunoscut, ţine cel mai mult, din opera lui Oz, ca şi mine, la romanul Fima; sînt cele mai tăcute şi rapide împrieteniri, acelea cu necunoscuţii care adoră Lucien Leuwen, Pnin, Fima – acest tandru zăpăcit telavivian, care se autoproclamă, în gînd, ca prim-ministrul unui guvern aflat în îndelungi negocieri de pace cu palestinienii.

● 29 februarie. Aflu, dintr-un interviu al României literare, că Oz a primit mesaje furibunde ale unor israelieni, indignaţi că el ar fi trimis o carte de-a lui unui lider palestinian prizonier într-o închisoare din Israel; să nu-l privim idilic pe Oz, îmi spun, citind romanul lui, după ce a declarat, scandalos, că ura şi conflictul din zonă nu sînt între buni şi răi, ci între buni şi buni; numai celebritatea lui literară îl apără de mînia micilor şi marilor fanatici ai locului.

● 2 martie. Poate că cea mai consistentă „urmă“ lăsată de vizita lui Oz este un articol din Gazeta sporturilor (!), al lui Cătălin Tolontan, care, discutînd despre conflictul dintre suporterii contestatari şi ştabii Federaţiei de Fotbal, invocă, în final, o celebră idee a israelianului: „Îmi iubesc ţara, chiar cînd nu pot s-o sufăr“.

● 5 martie. Putin cîştigă „normal“ alegerile, fiind pe cale să realizeze, cumva, ideea demonicului Verhovenski: „Aici avem nevoie de o voinţă măreaţă, de idolatrie despotică...“ Trăiesc, totodată, o situaţie neverosimilă timp de peste 70 de ani, de la Revoluţia din Octombrie la dispariţia Uniunii Sovietice: Partidul Comunist, aflat în opoziţie, denunţă fraudele acestor alegeri, fiind acuzat că, astfel, face jocul puterilor occidentale, care se amestecă în afacerile interne ale Rusiei. În viaţa mea este tot mai puţin loc pentru neverosimil.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop noroc logo jpg
Zodia care trece prin transformări depline până pe 10 aprilie. Se schimbă toți oamenii din jurul ei, dar schimbă și job-ul și prietenii
Nici bine nu a început luna aprilie, căci schimbările vor începe imediat să apară în viața unui singur nativ al zodiacului european. Vor fi schimbări importante atât pe plan personal, profesional și în ceea ce privește cercul lor de prieteni.
bob tunsoare jpg
Cea mai la modă coafură, în acest moment. Te face mai tânără cu cel puțin cinci ani
În lumea frumuseții și a stilurilor de coafuri, tendințele se schimbă constant, iar anul acesta, o coafură se distinge prin versatilitatea și efectul său de întinerire.
profimedia 0982692101 jpg
Vance, după ce Trump a semnat „Declarația de independență economică” a SUA: „ America a fost pușculița lumii”
Vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat miercuri seară în exclusivitate pentru Breitbart News că, pentru „prima dată în probabil 40 de ani”, Statele Unite au un președinte care inversează tendința ca SUA să servească drept „pușculiță” pentru restul lumii.
doua femei citesc informatii de pe laptop jpg
Actele de stare civilă pot fi obţinute și în format digital începând din această săptămână, fără a mai sta la coadă la ghişee
Actele de stare civilă, precum certificatele de naștere, căsătorie, divorț sau deces, pot fi obţinute, începând din această săptămână, şi în format digital de cei care doresc să evite cozile de la ghişeele clasice.
oua umplute jpg
Rețeta delicioasă de ouă umplute pentru Paște. Ingredientul secret care le face un preparat fin, direct de restaurant
Ouăle umplute sunt un aperitiv clasic de Paște, prezent pe mesele festive în multe gospodării. Deși pare o rețetă simplă, un ingredient special poate transforma acest preparat banal într-un deliciu sofisticat, demn de un restaurant de lux.
Bercea Mondialu' a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Olt la la 7 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru tentativă de omor asupra unui nepot
Bercea Mondialu’ și mai mulți membri ai familiei sale au fost reținuți
Interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’, a fost reținut joi, 3 martie, după perchezițiile efectuate de DIICOT, miercuri, în Teleorman şi Bucureşti, într-un dosar de cămătărie şi şantaj.
image png
Rețetă asiatică străveche pentru un ten strălucitor. Luminează și catifelează pielea, oferă protecție solară și echilibrează secreția de sebum
În căutarea unor soluții naturale pentru îngrijirea pielii, tradițiile asiatice oferă remedii simple, dar extrem de eficiente. Unul dintre cele mai apreciate secrete de frumusețe este apa de orez, utilizată de secole de femeile din Asia pentru un ten luminos și sănătos.
01 Ursula von der Leyen FOTO Wind Europe jpg
Von der Leyen, după noile tarife anunţate de Trump: „Finalizăm primul pachet de contramăsuri”. Avertizări cu privire la scumpirea alimentelor și medicamentelor
Uniunea Europeană este „pregătită să răspundă” la impunerea de tarife de 20% de către Statele Unite şi lucrează la noi măsuri ca răspuns, a anunțat, joi, preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.
shutterstock picioare mirositoare jpg
Ce trebuie să pui în încălțăminte, ca să nu-ți mai transpire picioarele. Trucul pe care nu-l știe nimeni
Transpirația excesivă a picioarelor este o problemă comună care poate cauza disconfort, miros neplăcut și chiar afecțiuni dermatologice.