Note informative către Serviciile multilateral specializate

Publicat în Dilema Veche nr. 322 din 15-21 aprilie 2010
Alte note informative către Serviciile multilateral specializate jpeg

Cred că ar trebui să vă intereseze marele succes de care se bucură, printre bipezi, osteoreparatorul, antiinflamatorul şi rubefiantul Osteocicatrat-gel, pe tubul căruia stă scris, cu majuscule, că e numai pentru uz veterinar şi anume pentru cîini şi pisici; ţin să subliniez că şi mie, personal, mi-a făcut bine, mai ales că îmi place alternanţa vocalelor şi consoanelor sale care au ceva din melodia aceea „La cucaracha“.

● Alaltăieri, la un stop, aşteptînd lumina verde, un domn îi explica unei doamne că sîntem „o ţară de intermediari“. Poate că o să vă pară neinteresant, dar nu e – după părerea mea.

● Mă simt dator să vă comunic că trei dimineţi la rînd, m-am trezit – şi nu-mi pot explica de ce – avînd în minte un singur nume: El Baradei, savantul egiptean – dacă nu ştiţi – care a condus agenţia internaţională pentru controlul energiei atomice.

Ieri m-a oprit un confrate – fost redactor-şef al unei reviste pentru pionieri – care a ţinut să-mi spună că există, într-o editură bucureşteană, un roman al unui tînăr absolvent de teologie şi care, obsedat de „actuala nebunie mistico-sexuală“, conţine două capitole: unul în care Dumnezeu îi învaţă sex pe Adam şi Eva, iar în celălalt se descrie amănunţit cum pătrunde Duhul Sfînt în Fecioara Maria. El mi-a cerut să transmit urgent această informaţie preşedintelui Uniunii Scriitorilor; l-am refuzat şi m-a înfierat pe loc ca pe unul dintre „inconştienţii care susţin că talentul îşi poate permite orice“. Nu m-am întins la vorbă cu el, dar nici nu mă simt vinovat.

● Mi-a făcut o foarte puternică impresie pianista Anna Winitskaya pe care am ascultat-o, la Mezzo, interpretînd studiul nr. 10 op 1 de Chopin. l Deşi sper că a ajuns la cunoştinţa dvs., nu mă simt deplasat dacă vă reamintesc că prin analize ADN s-a descifrat şi misterul vieţii lui Tutankhamon.

● Nu mă tem că v-aş putea deveni suspect dacă ridic următoare întrebare: rezonabilitatea e azi o formă de disidenţă? La ce? La cine? 

P.S. (adică Pe Scurt): La 26 martie 2010, un prieten a suferit o depresie care se menţine pînă azi, deoarece a sunat-o, ca în fiecare an, pe femeia de care se îndrăgostise în urmă cu 55 de ani, exact în ziua aceea, iar dînsa s-a enervat foarte tare şi i-a strigat: „Adică vrei să-mi arăţi că ai memorie...? De-aia mă suni din an în Paşte?“ şi i-a închis telefonul. Nu a chemat Salvarea – pentru el nu există salvare –, dar nici nu a vrut să mă asculte cînd, încercînd să-l liniştesc, i-am explicat că e un prost, incapabil, la vîrsta lui, să înţeleagă ce-i o declaraţie de dragoste ca a ei. De două săptămîni nu ne mai vorbim. Nu ştiu dacă să fiu îngrijorat de starea lui. Supun cazul atenţiei dvs. Sau nu vă pasă? Nu ştiu, de asemenea, cărui Serviciu să mă adresez, dar pentru mine orgoliul este cu atît mai violent şi mai inteligent cu cît tace mai tenace.


● Accept să fiu ascultat şi pe fix, şi pe mobil, totuşi eu nu mă pot despărţi de două fraze ale acelei orînduiri „ilegitime şi criminale“: „să nu fii original cu orice chip!“ şi „să nu generalizăm pripit“.

Mă văd silit să protestez la ideea – tot mai insistentă în articole şi discuţii – conform căreia deşănţatul cult al personalităţii lui Ceauşescu a fost opera intelectualilor, îndeosebi a scriitorilor oportunişti şi laşi, organele de partid, Securitatea, cenzura neexercitînd nici o presiune asupra lor. Cu ultimele rezerve de bună-cuviinţă, consider că se promovează o porcărie.

● Dacă zilele trecute nu v-am putut explica de ce m-am trezit în trei dimineţi consecutive cu numele lui El Baradei în minte, trebuie să vă comunic şi de ce aseară am adormit îngînînd îndelung valsul trist al lui Brahms. Am văzut-o pe Ingrid Bergman în Vă place Brahms? şi mi s-a părut la fel de minunată ca în Casablanca, film cu care nu obişnuiesc – în cultura naivităţii mele – să fac comparaţii.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.