Note informative ca exerciții de concizie

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
După 40 de ani jpeg

„Cînd vom da, în fine, romane în două fraze?“
(Nu ştiu cine, nu ştiu unde)

Tîrziu a observat că vanitatea îi este mult mai dezvoltată decît inteligenţa.  

Putea fi, uneori, atît de demn încît îl lua frica şi renunţa.  Nu a cunoscut niciodată hazul lucrurilor şi totuşi orice frază o începea cu „eu“. 

Nu a suferit niciodată de oportunism fiindcă întotdeauna a fost de partea majorităţii. 

Nu a înţeles niciodată ce înseamnă să nu poţi lăsa o carte din mînă. S-a străduit toată viaţa să nu o ceară în căsătorie şi ieri a sărbătorit singur, în Parîng, 55 de ani de cînd o iubeşte. 

I-au trebuit mulţi ani ca să priceapă că toată viaţa lui a fost guvernată de doar două întîmplări: prin forţa lucrurilor, nu a trebuit să aibă grijă de părinţii săi emigraţi şi nu a avut copii. 

Mascul, viril, nu a găsit niciodată de (bună)-cuviinţă să discute cu bărbaţii cum face el dragoste şi alte intimităţi din domeniu. 

Foarte timid, nu l-a întrebat pe nici un amic de-al său: de ce mă baţi la cap? 

Toată viaţa a fost obsedat să nu jignească şi să nu linguşească pe nimeni şi astăzi e convins că va plăti pentru asta. 

A ajuns la 90 de ani şi încă nu-i e greaţă de viaţă. 

Pe măsură ce îmbătrîneşte, este tot mai iritat pentru că în seminariile de marxism niciodată nu li s-au pus la dispoziţie replicile celor făcuţi praf de Marx sau Lenin. 

Nu ştie nici pînă azi ce l-a făcut să nu vadă în nici un semen o slugă a sa, o fiinţă căreia să-i poruncească, şi nu încearcă să analizeze această carenţă. 

Crescut mult timp în spiritul luptei de clasă intransigente, s-a ferit, în adolescenţă şi tinereţe, de omenie – noţiune prea vagă ideologic; acum, la bătrîneţe – de data asta din dezgustul faţă de ceauşismul care consacrase „comunistul de omenie“ – noţiunea tot i se pare o limonadă stătută. 

Într-o bună dimineaţă s-a trezit iluminat: lumea e divizată în necazuri mari şi necazuri mici, ale lui fiind enorme. 

Ceea ce-l descurajează tot mai mult este că nu cunoaşte nici un specialist notoriu şi incontestabil în modestie, mai toţi (poate cu excepţia lui Cehov) apărîndu-i ca impostori. 

Într-o seară, după ’89, mi-a spus că pentru el cea mai puternică imagine a regimului socialist a fost un cantor de la Sinagoga Mare care cînta şi în ansamblul MAI. 

De la cutremurul nipon de peste 9 grade a luat obiceiul ca în loc de „bună ziua“ sau „la revedere“ să-şi salute colegii ca toţi japonezii: aplecîndu-se uşor şi împreunîndu-şi palmele. 

Era ridicolă, o ştia, dar nu-i păsa şi punea la inimă toată mizeria din Bangladesh şi Haiti. 

Din clipa cînd omul acela a enunţat, fără emfază, că „românul s-a născut subversiv“, omul acela i-a devenit şi mai drag. 

Zicea că are un humor nebun, ieşit din comun, şi totuşi nimeni nu rîdea.  De la 50 de ani, din acel „mezzo del camin“, se lămuri că nimic nu e absurd pe lume – doar ceea ce se numeşte normalul – şi după alţi 50 încă nu se răzgîndeşte. 

Avea o grijă (aproape) monstruoasă să nu gîndească în termenii inocenţei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (4) jpg
„Feministele, împotriva fasciştilor”. Mii de persoane protestează în capitala SUA, înainte de învestiriea lui Donald Trump
Mii de persoane, majoritatea femei, s-au reunit sâmbătă la Washington pentru a protesta față de învestirii preşedintelui ales american Donald Trump, unele purtând pălării roz, la fel ca în cursul protestului dinaintea primei învestituri a miliardarului în 2017.
phone 5509611 1280 jpg
Ce efecte ar putea avea în România interzicerea TikTok din SUA. Psiholog: „Este momentul pentru o reacție de mare eficiență”
Interzicerea TikTok în SUA ar putea fi un bun prilej pentru a analiza efectele folosirii celei mai populare platforme în rândul adolescenților, tinerilor, dar și a vârstnicilor în România. Îmbunătățirea sănătății mintale ar fi doar unul dintre efectele benefice ale eliminării platformei.
Daniil Medvedev FOTO Profimedia
meteorit casa Canada, captura video jpg
Imagini uimitoare cu o bucată de meteorit care se prăbuşeşte în faţa unei case din Canada
O familie din Canada şi-a găsit aleea din faţa casei plină de praf şi uşor avariată, dar supriza a venit abia atunci când cei doi soţi au vizionat imaginile surprinse de camera de supraveghere şi au văzut un obiect care vine cu viteză din cer şi se prăbuşeşte în curtea lor.
Dacia Duster TCe 130 4x4  Foto Adevărul Foto jpg
TEST DRIVE Dacia Duster. A fi sau a nu fi 4x4? FOTO
Dacia este în prim plan la acest început de an. Se luptă cu dunele în clasicul rally-raid Dakar, se pregătește să aducă în scenă Bigster, iar dacă vei avea curiozitatea să întrebi Google care este cel mai vândut model din Europa în 2024, acesta îți va spune Dacia Sandero.
dubai oras   foto pixabay jpg
Excursii și tabere școlare în Dubai și New York, moda care îi revoltă pe părinți. „Săptămâna verde la cazinou?”
O tabără de vară în SUA care poate ajunge la 6.000 dolari sau o excursie în Dubai care depășește 2.000 dolari sunt realități din școlile românești. Zeno Sustac, inițiatorul grupului „Părinții elevilor din România”, atrage atenția că moda excursiilor peste hotare aduce cu sine riscul de segregare.
image png
Cu ce se ocupă în prezent Rareș Prisăcariu și ce spune despre câștigarea „Românii au talent”: „Nu aveam nicio așteptare”
Rareș Prisăcariu s-a făcut remarcat în fața întregii țării în anul 2023, când a câștigat „Românii au talent”. La vârsta de 9 ani a impresionat multă lume și a plecat acasă cu premiul în valoare de 120.000 de euro. Ce face în present și cu ce se ocupă, aflați din continuarea articolului.
femeie gasita moarta jpeg
Egipteanul care a anunțat poliția despre cadavrul în putrefacție din Bragadiru a fost arestat. Anchetatorii l-au acuzat de omor
Egipteanul de 39 de ani bănuit că ar fi ucis o prostituată în vârstă de 35 de ani, din Bacău, și i-ar fi abandonat trupul în comuna Bragadiru a fost arestat preventiv.