Note cvasi-informative despre o evoluție

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
După 40 de ani jpeg

După 60 de ani plini de lirism şi subversivitate, nu mai vibrez voios la Turul Franţei. 

Sîmbătă, 9 iulie, în etapa a IX-a, abia am tresărit cînd kazahul Vinokurov a atacat, într-o căţărare medie, dar s-a stins pe ultimul kilometru. A doua zi, cînd a căzut urît de tot şi a trebuit să abandoneze, nu m-am crispat mai mult decît la oricare accident biciclistic. 

Vinokurov nu era favoritul meu, nu am favoriţi în ultimii ani, dominaţi de Contador; mă lasă rece Contador şi conflictul lui cu doi fraţi luxemburghezi. S-a deteriorat ceva între mine şi Le Tour. 

L-am descoperit în ’51, soldat într-o redacţie militară la Cluj, cumpărînd L’Humanité de la un chioşc de pe Corso, pe ultima pagină totul era despre Tour, adică despre Coppi, Bartali şi alte minuni care treceau Alpii pe bicicletă, ceea ce nu mai „văzusem“ sau citisem, un basm strict realist, nu cu gîşte sălbatice, nu cu trei muşchetari. 

Savant spus, ca în orice „amor“, între noi a fost un raport cultural. Livresc. Gazetăresc. În fond, intelectual, dacă mi se permite. 

Politic, cu cît se estompase basmul, era tot mai clar şi mai tendenţios că e evadarea mea, singura admisibilă în epocă pentru un om care „nu vrea să plece“ – vorba bunicii. În fiecare vară – incorect politic, ba chiar inadmisibil în tragedii ca ’68-ul praghez – evadam cu acei necunoscuţi numiţi fastuos Bahamontes, Geminiani, Anquetil, Poulidor, Merckx. Alţii erau onirici. Alţii chiar „depuneau actele în Iorga“. Eu aveam evadarea mea. Un rest de seriozitate ideologică îmi interzicea s-o numesc o aventură. 

Pedestru, pînă în ’89, nu am „văzut“ Turul decît alergînd prin oraşul Bucureşti – de la mine, de lîngă Foişor pînă la o Difuzare a presei de pe Magheru (azi, pe-un colţ al Cărtureştilor), unde mi se puneau sub tejghea Mirroir Sprint-urile speciale, bisăptămînale, ediţia verde şi galbenă. După ce a dispărut Mirroir-ul (publicaţie a partidului comunist, dar nu se simţea), am „văzut“ Turul citind L’Equipe, la care mă abonase cineva din Germania. Ultimul Tur, cel din ’89, cînd americanul Lemond l-a învins pe Fignon cu cîţiva centimetri de roată, l-am conspectat la Neptun cu două luni întîrziere, în septembrie, cu colecţia adusă de la Bucureşti şi cu Cevengur-ul lui Platonov în dactilograma traducerii de către Janina Ianoşi şi George Bălăiţă. 

S-a instalat o răceală între mine şi el şi încerc – cu un anume scrupul – să fixez de cînd: cam de la Pantani? cam de la Lance Armstrong? Pe ei i-am văzut cu ochii mei. Au fost ultimii care m-au entuziasmat în zborurile lor planînd peste Alpi şi Pirinei. Erau din rasa celor care pluteau după cîteva apăsări pe pedale; aveau puterea magică de a fi eroi şi escroci, dramatici şi trişori. Intrau în legenda Turului, şi tot ei – exasperînd controalele antidoping – au vulnerabilizat-o, au compromis-o, au demitizat-o, justificîndu-şi detractorii intransigenţi. 

Ei au fost ultimii cu care am rezistat la atacurile antidoping pline de aplomb ale lui Naum şi Banciu, în care dreptatea se confunda cu adevărul, dar asta nu mă prea interesa în faţa spectacolului ciclist întins pe sute de kilometri, cu zeci de mii de oameni entuziasmaţi şi indiferenţi la scandalul dopajului. Azi, Contador – dopat sau nu – nu-mi dă fiorul unui atac purtat de Lance sau Pantani; mă cam biruie gîndul că Turul – oricît s-au perfecţionat materialele – nu mai produce talentele acelea grandioase care năşteau controverse existenţiale. Să fie efectele perverse ale „controlului la sînge“? 

Şi nici nu mai am de ce şi unde să evadez. Am evoluat – „a căzut un cod“, cum se spune în spionaj. „Asta este“ – cum se zice între doi îndrăgostiţi la ora aceea penibilă a unor „explicaţii“ sincere.  

N. red.: Rubrica „extremistului de centru“ va reveni începînd cu 11 august.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tabla sah jpg
Un indian de doar 18 ani este noul campion mondial de șah
Indianul Dommaraju Gukesh l-a învins dramatic pe Ding Liren, un chinez despre care s-a spus că este marcat de probleme psihice.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Ipocrizia lui Putin: Rusia anunță că sprijină propunerea lui Orban pentru încetarea focului de Crăciun în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea.
calin geambasu malina olinescu png
13 ani fără Mălina Olinescu. Călin Geambașu îi știa marile tristeți: „Legate de mama ei, Doina Spătaru, și de iubit.” Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață?
Călin Geambașu, dezvăluiri dureroase, la 13 ani de la decesul Mălinei Olinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ei clipe de viață?
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Cum să adormi din nou dacă te trezești în mijlocul nopții
Te-ai trezit la 3 dimineața și simți că ți-a fugit somnul?
adevarul ro jacheta barbati jpg
Top 3 cadouri pentru el: de la jachetă la ceas și ghete din piele - cum să faci alegerea perfectă
Perioada sărbătorilor se apropie cu pași repezi, iar găsirea cadoului perfect pentru bărbatul din viața ta poate fi o adevărată provocare.
dughin  jpg
Ideologul lui Putin amenință Europa de Est: „Ori o să fie neutri, ori o să fie ai Rusiei. Oameni ca Georgescu în România, înțeleg asta foarte bine”
Ideologul lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei, dacă nu sunt neutre. „Nu vom tolera ostilitatea unor entități agresive aflate la o distanță periculoasă”, spune acesta.
razboi cibernetic shutterstock 1847476297 jpg
Rusia a finanţat cu 69 de milioane de euro o uriașă campanie de propagandă și dezinformare în România și Bulgaria. Compania care a jucat un rol semnificativ
Grupul de experți bulgari în securitate cibernetică cunoscut sub numele de BG Elve, a dezvăluit că Federația Rusă a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanța o campanie de propagandă și interferență la scară largă care vizează Bulgaria și România.
Ultima Speranță pentru Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul: Ruinele care Caută Salvare
Ascunsă la marginea comunei Ciuperceni din județul Teleorman, Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul, odinioară un lăcaș sacru de închinare și reculegere, se află într-o stare avansată de degradare.
lidl jpg
Ce trebuie să știm despre faimosul unt Pilos de la Lidl? Este favoritul multor români
Untul este un ingredient extrem de important în bucătărie, iar cu cât este mai gras, cu atât va fi mai delicios. Iar dacă folosim la gătit untul Pilos, pe care îl găsim pe rafturile magazinelor Lidl, este bine să știm precis de unde vine acesta!