Note cvasi-informative despre o evoluție

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
După 40 de ani jpeg

După 60 de ani plini de lirism şi subversivitate, nu mai vibrez voios la Turul Franţei. 

Sîmbătă, 9 iulie, în etapa a IX-a, abia am tresărit cînd kazahul Vinokurov a atacat, într-o căţărare medie, dar s-a stins pe ultimul kilometru. A doua zi, cînd a căzut urît de tot şi a trebuit să abandoneze, nu m-am crispat mai mult decît la oricare accident biciclistic. 

Vinokurov nu era favoritul meu, nu am favoriţi în ultimii ani, dominaţi de Contador; mă lasă rece Contador şi conflictul lui cu doi fraţi luxemburghezi. S-a deteriorat ceva între mine şi Le Tour. 

L-am descoperit în ’51, soldat într-o redacţie militară la Cluj, cumpărînd L’Humanité de la un chioşc de pe Corso, pe ultima pagină totul era despre Tour, adică despre Coppi, Bartali şi alte minuni care treceau Alpii pe bicicletă, ceea ce nu mai „văzusem“ sau citisem, un basm strict realist, nu cu gîşte sălbatice, nu cu trei muşchetari. 

Savant spus, ca în orice „amor“, între noi a fost un raport cultural. Livresc. Gazetăresc. În fond, intelectual, dacă mi se permite. 

Politic, cu cît se estompase basmul, era tot mai clar şi mai tendenţios că e evadarea mea, singura admisibilă în epocă pentru un om care „nu vrea să plece“ – vorba bunicii. În fiecare vară – incorect politic, ba chiar inadmisibil în tragedii ca ’68-ul praghez – evadam cu acei necunoscuţi numiţi fastuos Bahamontes, Geminiani, Anquetil, Poulidor, Merckx. Alţii erau onirici. Alţii chiar „depuneau actele în Iorga“. Eu aveam evadarea mea. Un rest de seriozitate ideologică îmi interzicea s-o numesc o aventură. 

Pedestru, pînă în ’89, nu am „văzut“ Turul decît alergînd prin oraşul Bucureşti – de la mine, de lîngă Foişor pînă la o Difuzare a presei de pe Magheru (azi, pe-un colţ al Cărtureştilor), unde mi se puneau sub tejghea Mirroir Sprint-urile speciale, bisăptămînale, ediţia verde şi galbenă. După ce a dispărut Mirroir-ul (publicaţie a partidului comunist, dar nu se simţea), am „văzut“ Turul citind L’Equipe, la care mă abonase cineva din Germania. Ultimul Tur, cel din ’89, cînd americanul Lemond l-a învins pe Fignon cu cîţiva centimetri de roată, l-am conspectat la Neptun cu două luni întîrziere, în septembrie, cu colecţia adusă de la Bucureşti şi cu Cevengur-ul lui Platonov în dactilograma traducerii de către Janina Ianoşi şi George Bălăiţă. 

S-a instalat o răceală între mine şi el şi încerc – cu un anume scrupul – să fixez de cînd: cam de la Pantani? cam de la Lance Armstrong? Pe ei i-am văzut cu ochii mei. Au fost ultimii care m-au entuziasmat în zborurile lor planînd peste Alpi şi Pirinei. Erau din rasa celor care pluteau după cîteva apăsări pe pedale; aveau puterea magică de a fi eroi şi escroci, dramatici şi trişori. Intrau în legenda Turului, şi tot ei – exasperînd controalele antidoping – au vulnerabilizat-o, au compromis-o, au demitizat-o, justificîndu-şi detractorii intransigenţi. 

Ei au fost ultimii cu care am rezistat la atacurile antidoping pline de aplomb ale lui Naum şi Banciu, în care dreptatea se confunda cu adevărul, dar asta nu mă prea interesa în faţa spectacolului ciclist întins pe sute de kilometri, cu zeci de mii de oameni entuziasmaţi şi indiferenţi la scandalul dopajului. Azi, Contador – dopat sau nu – nu-mi dă fiorul unui atac purtat de Lance sau Pantani; mă cam biruie gîndul că Turul – oricît s-au perfecţionat materialele – nu mai produce talentele acelea grandioase care năşteau controverse existenţiale. Să fie efectele perverse ale „controlului la sînge“? 

Şi nici nu mai am de ce şi unde să evadez. Am evoluat – „a căzut un cod“, cum se spune în spionaj. „Asta este“ – cum se zice între doi îndrăgostiţi la ora aceea penibilă a unor „explicaţii“ sincere.  

N. red.: Rubrica „extremistului de centru“ va reveni începînd cu 11 august.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.