Notă informativă cu privire la o noapte violentă

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Stimate lucrătoare şi numai puţin stimaţi lucrători din Serviciile Multilateral Dezvoltate,

ţin să vă informez că, în noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2012, am comis o faptă (poate de cultură, ceea ce nu-i o scuză) pentru care altădată, înainte de ’89, conform gîndirii mele de atunci,

m-aş fi condamnat singur la dispreţ (cel puţin): am renunţat să fac politică la zi – era şi noapte... – pentru a mă concentra asupra unui film artistic, de ficţiune.

Timp de două ore, m-am abstras din violenţele desfăşurate în centrul Bucureştilor ca să mă implic în filmul Morgen difuzat pe HBO, exact la orele 20, cînd ciocnirile începuseră să dea în clocot.

Fireşte că nu am butonat inocent – nu prea cunosc asemenea clipe în viaţa mea; de altfel, mi-am spus imediat că dacă filmul nu e bun, dacă nu mă captează de la început – instinctul de cinefil lucra şi el... – mă voi întoarce la Spitalul Colţea, în Piaţa Sfîntul Gheorghe (unde se pornise ciomăgeala), pe locurile acelea de care se legaseră şi primii kilometri ai adolescenţei mele „decise şi confuze“, conform adjectivării sebastianiste: „tinereţea mea decisă şi confuză“, inadmisibil de obsedante.

De la primele imagini şi replici – filmate cu acea lentoare care-ţi dă speranţa, la bunii regizori, că vei auzi în curînd ceva important – am fost, cum se spune, corupt de concizia subiectului: un turc bătrîn în suferinţa şi sărăcia lui, ajuns pe jos din Bulgaria la frontiera dintre România şi Ungaria, se întîlneşte pe la Salonta – unde făcusem armata, călare – cu un român solid, masiv, bodyguard la un market şi îi explică pe turceşte, într-o frază care va ţine tot timpul, că trebuie să ajungă la fiul său, în Germania. Nu ştiu cîtă încredere aveţi în filmele bune de rezumat în două fraze şi (maximum) trei idei, dar eu pe acestea le ador. Românul – cu gospodărie, cu nevastă ostilă la tot ce-i străin – nu se îndură să-l dea pe mîna poliţiei de frontieră – e a doua idee, fireşte, incorectă, dar trebuie ţinut seamă că din multe idei incorecte politic ies filme, cum se zice, de neuitat, imperfecte în logica politică, sfîşietoare însă dpdv uman. Românul – numele său mic, Nelu, e singurul cuvînt nou în fraza stereotipă a turcului – nu poate depăşi acest gînd foarte riscant: turcul trebuie ajutat să treacă frontiera ca să-şi vadă fiul din Germania, şi asta cît mai repede, chiar mîine, morgen pe nemţeşte, iar acest morgen devine singurul cuvînt de legătură între vieţile lor.

Avînd în vedere că nu doresc să vă povestesc filmul pînă la capăt şi nici să fac analiză psihologică, consider necesar să vă explic, tot în două fraze, de ce am stat pînă la sfîrşit, asumîndu-mi riscul să nu fiu la curent cu ce se întîmplă în Capitală; precum v-am informat mai sus, nici eu nu am fost inocent, din următoarele cauze:

cu o zi înainte, o persoană oficială ne-a recomandat, cu ironia de rigoare a celui care se vrea spiritual, să tratăm situaţia politică din ce în ce mai congestivă, revizionînd Moartea domnului Lăzărescu; am intrat, recunosc, în provocare: dacă vrei cinema la politică şi la Legea sănătăţii, hai la cinema, dar la filmul pe care îl vreau eu! Timp de două ore, Morgen mi-a dat dreptul la cea mai tăcută şi consistentă replică împotriva unei ironii deplasate;

tot cu o zi înainte de izbucnirea ostilităţilor, un europarlamentar român (sublinierea mea) declarase că nu suportă ca doctorul Raed Arafat să conducă o instituţie autonomă fiindcă este palestinian, străin de neamul românesc şi străin de credinţa creştin-ortodoxă. „Ideea“, tot fără replică din partea comentatorilor, m-a terorizat toată noaptea şi, chiar dacă o veţi considera exagerată, nu sînt dispus s-o corectez. Cu Morgen m-am apărat de această xenofobie abs(m)urdă şi murdară, azi în continuă ofensivă; mai mult: pe măsură ce „trăiam“ filmul, cu acest Nelu care îndrăznea „să pună omenia mai presus de siguranţa naţională“, am trecut la contraofensivă, indiferent cît de clară era naivitatea mea pe care mi-o asum, tot fără inocenţă.

Ferindu-mă să depăşesc caracterul strict informativ al notei mele, vă recomand să vedeţi – eventual în sediul serviciilor dvs. dotate neîndoios cu săli de cinema – filmul Morgen, pe care îl pun foarte sus printre realizările cinematografiei noastre.

Cu toată naivitatea...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Analiză   traseu proba laborator PNG
Tehnologia avansată de laborator salvează vieți – vezi parcursul unei probe la MedLife
Testele de laborator joacă un rol esențial în stabilirea unui diagnostic corect și în elaborarea planului de tratament adecvat.
donald trump tarife/ FOTO: X/@PopBase
Politica tarifară globală a lui Trump. Reacții țară cu țară
Anunțul făcut săptămâna trecută de președintele american Donald Trump, privind impunerea unor tarife extinse asupra importurilor din diverse țări, a avut un impact puternic asupra piețelor internaționale.
bebelus jpg
Bebelușul care a fost aruncat în toaletă de tatăl său a fost externat! Cine va avea grijă de el
Miracolele există! Marian se poate numi un adevărat luptător. Este vorba despre bebelușul care a fost aruncat în toaleta din curtea unei ferme, chiar de către tatăl său, imediat după naștere. Cu toate că a fost internat cu hipotermie severă, bebelușul și-a revenit, datorită medicilor.
acesti oameni au noroc la bani, foto shutterstock jpg
Ce se întâmplă cu creditele bancare după actualizarea din luna iulie. Împrumuturile la care cresc dobânzile
După actualizarea din luna iulie 2025, în funcție de credit (cu indexare IRCC sau ROBOR), o parte dintre clienţii băncilor vor resimţi mai accentuat decât alţii creşterea ratelor lunare.
P99797 jpg
Cât de responsabil este timpul zilnic petrecut de tine pe aplicația de pariuri sportive?
În mare parte fără a ne da seama, ne-am pomenit în era digitală, unde practic totul e la un click distanță de noi.
centrala pe lemne tip lumanare jpg
Centrala pe lemne cu ardere tip lumânare pentru încălzirea locuințelor
Centralele pe lemne cu ardere tip lumânare reprezintă o tehnologie inovatoare în domeniul încălzirii cu combustibil solid, câștigând popularitate datorită eficienței lor energetice, autonomiei ridicate și impactului ecologic redus.
meat 3359248 1280 jpg
Ireal! Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de miel, în Cluj. Oamenii au crezut că e o glumă
Paștele se apropie cu pași repezi, iar românii sunt în căutarea produselor tradiționale pentru masa festivă. De la cozonaci pufosi la drob și friptură de miel, fiecare familie dorește să respecte obiceiurile pascale.
image png
Tarifele impuse de Donald Trump zdruncină dolarul
Dolarul american s-a prăbușit, iar bursele au fost zguduite după anunțul lui Trump privind noile tarife comerciale.
Marcel Ciolacu FOTO gov.ro
Anunțul făcut de Marcel Ciolacu cu privire la tarifele vamale impuse de Donald Trump
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, 4 aprilie, că Executivul pregătește scheme de ajutor de stat pentru companiile afectate de tarifele vamale anunțate de președintele american Donald Trump.