Notă informativă către Serviciile Multilateral Specializate

Publicat în Dilema Veche nr. 326 din 13 - 19 mai 2010
După 40 de ani jpeg

Marţi, 4 mai. Doamnelor şi domnilor, mulţi dintre dvs. probabil că au învăţat cîndva, la şcoală, şi nu au uitat că problema naţională, în linii mari, a fost rezolvată în România; au rămas însă acele linii mici, de o importanţă majoră. Azi, cel mai recent domeniu în care se agită „problema“ este fotbalul. Perspectiva ca echipa CFR Cluj – al cărei patron este un cetăţean român de origine maghiară – să cîştige pentru a doua oară titlul de campioană este refuzată cu o îndîrjire de natură în primul rînd ideologică. Se afirmă fără echivoc, pe multe posturi TV, că e o echipă de străini care nu poate fi acceptată drept campioană a României, din punct de vedere patriotic şi naţionalist. Există două neamuri în faţa cărora tot românul se trezeşte patriot şi naţionalist: ungurii şi ruşii. La CFR Cluj nu joacă nici un ungur şi nici un rus.

Antrenorul este italian, străinii sînt portughezi, argentinieni, africani, italieni, neamuri cu care patriotul naţionalist român se înfrăţeşte, îndeobşte, europeneşte, ca în toate echipele din Liga lui Mitică, care au sub contract stranieri. Nu-s obiecţii, adică înjurături, la stranierii Vasluiului (cei mai mulţi, printre care şi cel mai bun din România, un brazilian, Wesley...), ai lui Dinamo, ai Rapidului, ai Stelei, ai Timişoarei (cu două excepţii...). Patronii sînt toţi români – unul singur, Paskany Arpad, nu e şi vrea să cîştige campionatul cu portughezi, sud-americani, africani şi cîţiva români. E inacceptabil d.p.d.v. naţionalist, ignorîndu-se, în 2010, că patriotismul britanic nu are obiecţii ca londoneza Chelsea, campioana, să aparţină unui rus cu nume de evreu. N-o mai fi existînd patriotism englezesc? Sau german? Pe tricourile vicecampioanei germane Schalke 04 scrie cu litere latine: Gazprom.

Naţionalistul român simte că ceva în domeniu nu e OK şi trece la fotbal: CFR Cluj nu ar fi şi nu ar merita să fie cea mai bună... E încă vag. Cine are cele mai multe victorii/puncte este cel mai bun – aceasta-i logica oriunde. Da, dar cum au obţinut aceste victorii? Prin aranjamente cu arbitrii! Dovezi? Dovezi încă nu apar, totuşi e clar. E o claritate care nu mai ţine de naţionalism, de patriotism, ci de penal. Nimănui, în fotbalul românesc ca şi în toate domeniile, nu-i convine să ajungă „în penal“. Care patron – indiferent de origine – nu a aranjat ceva cu arbitrii, cu ştabii federaţiei, ai consiliilor judeţene...? E o enigmă cine a fost onest. (Există un singur caz, în penal – al unui patron atît de nepriceput că şi-a autofilmat şpaga.) Ar ieşi cu un vuiet prea mare, căci s-ar putea dovedi că toţi sîntem şpăgari români mai mult sau mai puţin oneşti.


Nu mă veţi considera – sper – un marxist dogmatic, dacă vă voi reaminti că problema naţională a fost dintotdeauna o problemă economică, „pe bani“. În cazul de faţă, patronatul din fotbalul românesc – acei oameni care, cum se spune, fiindcă „bagă banii“ trebuie respectaţi şi ocrotiţi ca marii filantropi şi mecenaţi – se găseşte într-o situaţie paroxistică: e ultimul an în care România va avea şase echipe angrenate în cele două competiţii europene dintre care, indiferent de rezultatele bunicele sau direct proaste, se obţin consistente şi bine-venite sume în euro de la UEFA. Campioana României, urmînd a juca direct în Ligă, poate conta pe zece milioane de euro. Patronatul joacă la o miză europeană. De aici nebunia mioritică dintre moldovean, muntean şi ungurean. Îmi permit să vă atrag atenţia: nu există, oare, pericolul – tembel, OK, dar semnificativ – ca, în cazul în care CFR Cluj pierde titlul, să apară, de bucurie, steaguri româneşti pe anumite stadioane, străzi şi uliţe ale ţării? Aveţi în vedere o asemenea perspectivă cu totul ne-europeană? Precizez că, strict fotbalistic, nu ţin cu CFR Cluj şi nici cu o altă echipă din actualul campionat – toate sînt inexpresive d.p.d.v. european –, eu ţin cu inexistentul Progresul Finanţe-Bănci, lichidat cu sînge rece de bancherii bucureşteni.

Vă mulţumesc că m-aţi ascultat fără să ridicaţi din umeri.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.