Notă explicativă către Serviciile multilateral dezvoltate

Publicat în Dilema Veche nr. 325 din 6 - 12 mai 2010
După 40 de ani jpeg

Domnilor şi (după cum presupun) doamnelor, am primit cu seninătate promptul dvs. protest la nota mea informativă în care afirmam că: „ştiu că vă interesează totul“. Susţineţi – cu o anumită eleganţă, recunosc – că am rămas la „o viziune anacronică“ în ceea ce priveşte munca şi misiunile dvs., asimilîndu-vă cu vechea Securitate. Tocmai că nu, vă asigur. Mai degrabă – ca să fac o comparaţie – v-am scris considerîndu-vă un Serviciu multilateral specializat în slujba Inteligenţei, un Intelligence Service al românilor, în care sper să găsesc istorici competenţi, psihologi, ideologi, şi chiar esteţi, pe lîngă mulţimea de isteţi fără de care nu mişcă nimic în ţara noastră şi nici în orice alte democraţii. Cu ce v-ar jigni dacă aş vedea în dvs. un Intelligence Service? Mai firesc ar fi să mă puneţi la punct pentru această comparaţie exagerată.

Sigur că exagerez, dar asta e meseria mea la care se adaugă o noutate specifică democraţiei noastre, fie ea şi originală. Eu nu am Internet; fără a fi împotriva lui, nu-mi place acest instrument. Nu ţin să-mi fac blog, dar doresc să-mi păstrez comunicativitatea dintotdeauna. Eu nu cred în incomunicabilitatea de care se face atîta caz în literatură şi filozofie. Nu mi se potriveşte. Eu simt nevoia să discut liber pînă şi cu supraveghetorii mei democraţi, cu prietenii – cîţi mai am – fiindu-mi prea lesne şi normal. Oricum, dacă dvs. vă simţiţi datori să-mi explicaţi că nu mai aveţi nimic cu Securitatea, eu, trimiţîndu-vă note informative asupra celor ce-mi trec prin cap şi pe stradă, am sentimentul unui exerciţiu original, întru totul democratic. Niciodată nu aş fi „sesizat“ Securităţii că-mi place cum cîntă pianista Anna Winitskaya, ce discută Amos Oz cu Jean Daniel sau cum defineşte Ion Luca Caragiale nenorocirea. Ar fi fost mai mult decît subversiv. Ar trebui să vă simţiţi mulţumiţi că un cetăţean român vă pune la curent cu asemenea probleme ridicole doar pentru proşti.


La rîndul meu, ar trebui să vă atenţionez că sînteţi mult prea susceptibili atunci cînd vi se formulează amical că „vă interesează totul“. Cu un minimum de sinceritate, va trebui să recunoaşteţi că orice Intelligence Service de oriunde spre asta tinde: să ştie totul. Şi mai sincer, vă încredinţez că, scriindu-vă, îmi apare sistematic pe hîrtie celebrul comic american Groucho Marx – un maestru al meu în tot ce-i comic pe vremea asta confuză pînă la tragic – şi care, de cîte ori, în călătoriile sale, ajungea la un serviciu vamal şi se aşeza să completeze declaraţiile de rigoare, la rubrica „Semne particulare“, răspundea: „Aţi vrea voi“. Ca atare, propunîndu-vă respectuos să staţi blînd, nici eu nu vă spun şi nu vă voi spune totul, deşi ştiu că v-ar face mare trebuinţă. Transparenţa mea are şi ea limite.

Făcînd o medie între protestul dvs. şi convingerile mele, ţin să vă comunic tot ce am auzit mai vesel, dar şi tot ce-am auzit mai grav în aceste ultime zile.

1) O furnicuţă alerga panicată la maximum prin pădure şi un iepure a oprit-o întrebînd-o de ce fuge aşa ca o nebună: „N-ai auzit? Nu ştii ce s-a-ntîmplat? Leul s-a ciocnit cu elefantul şi-a ieşit o catastrofă... Sînt zeci de morţi şi de răniţi... o nenorocire“. Iepurele zvîcneşte imediat, furnicuţa strigă după el: „Unde fugi?“. El, din goană: „Mă duc să donez sînge“.

2) O bună cunoştinţă obişnuieşte – fără a se gîndi dacă va avea succes sau nu – ca ori de cîte ori sesizează vreo autoritate, vreun şef, vreun responsabil de orice, o ureche cît de cît atentă la o „problemă“, să-i spună, în final: „Vă mulţumesc pentru că nu aţi ridicat din umeri“. Închei în acelaşi sens.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pacient spital jpg
România, țara lui „nu avem”: „Nu avem prevenție, nu avem spitale, nu avem medici suficienți, nu avem medicamente”. Nu avem siguranța că, odată internați în spital, vom ieși și sănătoși
Trăim în România lui „nu avem”. Nu avem bani. Și pentru că nu avem bani, nu avem medici, nu avem asistente, nu avem medicamente, spitale, echipamente de secol XXI.
lapte_shutterstock 2495423319 jpg
Alimentul care conține de 5 ori mai mult calciu decât laptele. Este foarte ușor de introdus în dietă
Este un aliment foarte sănătos, dar deși cei mai mulți români îl cunosc, nu foarte multă lume îl și consumă! Iar un detaliu extraordinar despre acest produs este faptul că în el vom găsi de cinci ori mai mult calciu decât în lapte!
Santier Campus Vulturesti foto BookLand (1) jpg
Au început selecțiile elevilor la primul campus pentru învățământ dual din mediul rural din România. Ce specializări se caută
De șase luni, în comuna Vulturești din Argeș se lucrează la primul campus preuniversitar profesional în sistem dual din România în mediul rural. Iar primele selecții ale elevilor pentru anul școlar 2025-2026 au început weekendul trecut.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump, nemulțumit că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”
Președintele american Donald Trump a precizat luni că se poartă discuţii pentru un acord de pace, dar nu este deloc mulţumit de faptul că Rusia „bombardează ca nebuna în acest moment în Ucraina”.
Tanczos Barna intalnire ACAROM, aprilie 2025, foto Facebook Tanczos Barna jpg
România pregătește măsuri de protecție pentru industria auto, în contextul taxelor vamale impuse de SUA
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a anunțat, luni, că se fac demersuri pentru protejarea industriei auto naționale, în contextul noilor taxe vamale anunțate de Statele Unite ale Americii pentru importurile de autoturisme din Uniunea Europeană.
Chioșc în Parcul Cișmigiu, la sfârșitul secolului al XIX-lea (© Wikimedia Commons)
Ce salarii aveau românii în 1900. Ce puteau cumpăra cu cât câștigau
Ce fel de salarii aveau românii în anul 1900? După Războiul de Independență din anii 1877-1878, România a trăit o vreme de dezvoltare economică fondată cu precădere pe producția agricolă și creșterea animalelor. Drept urmare, viața locuitorilor a fost din ce în ce mai bună, până către Marele Război.
mancare de post jpeg
Ce să mănânci în postul Paștelui ca să nu te îngrași. Cu ce înlocuim carnea, ouăle și lactatele
Ne aflăm în postul Paștelui, o perioadă în care, cel puțin teoretic, ar trebui să ne detoxifiem organismul consumând multe alimente sănătoase, precum fructe și legume. Fără carne, ouă și lactate am putea chiar să slăbim. Însă, spun nutriționiștii, la fel se bine am putea să ne îngrășăm.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Analiza candidaților, episodul 1. Revanșa lui George Simion. Cum ar schimba scena politică o victorie a liderului AUR
„Adevărul” analizează șansele principalilor candidați la alegerile prezidențiale și impactul asupra vieții politice. Actualul guvern are zilele numărate? Cine ar putea fi noul premier? Ce plan au suveraniștii pentru a prelua puterea? Sunt întrebări care vin la pachet cu alegerea noului președinte.
Carol Davila, portret de Theodor Mayerhofer (© Wikimedia Commons)
8 aprilie: Ziua în care s-a născut Carol Davila, considerat întemeietorul medicinei moderne româneşti
Născut în Parma, Italia, sub numele de Carlo Antonio Francesco d’Avila, Carol Davila avea să devină unul dintre cei mai importanți medici și farmaciști români din secolul al XIX-lea.