Micul București

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
Branduirea optimismului jpeg

N-am mai fost de mult prin lipscănărie. Nu-mi place, ca să fiu sincer. Urmez însă acum, de la distanţă, grupul de ziarişti preumblaţi de Eugen Istodor cu Ghidul turistic şi de chefuri al Lipscanilor în mînă, pe urmele plimbărilor sale de documentare. Forţat să mă opresc din cînd în cînd – şi mai ales să privesc –, (re)descopăr alt Lipscani. E plin de mici bijuterii arhitectonice, dintre care însă majoritatea stau să-ţi cadă în cap. Unele balcoane şi feronerii atîrnă, dezmembrate, chiar deasupra mesenilor de la interminabilele terase. Cînd îţi iau comanda, ar trebui să-ţi aducă şi cască de protecţie – zîmbeşte un turist ad-hoc al grupului lui Eugen. Dan C. Mihăilescu vorbeşte despre slujbă de Maslu şi alte parastase la căpătîiul răposatului Centru Istoric al Bucureştiului. Nu mai lipseşte decît ca nea Gigi, lăutarul, să ne cînte „Te-am zărit printre morminte“. (Eugen Ciocan chiar ne-a îmbrăcat o dată pe cîţiva dintre noi în haine de epocă şi ne-a fotografiat pe ruinele lipscănăriei, ca pe nişte fantome ale trecutului în cimitirul Capitalei.) În schimb, nea Gigi se apropie de mine şi-mi cîntă la ureche „Yesterday“. Bine şi aşa... 

Cam multă agitaţie şi euforie însă pentru o înmormîntare! D.C.M. vorbeşte despre Lipscani de la brîu în sus şi este cuprins de dezolare. O fotografie din Ghidul... lui Eugen îi confirmă perspectiva: Lipscani by night este un şir de luminiţe punctuale la nivelul solului, marcînd vitrinele, peste care se pierd în cerul nopţii fantomele întunecate ale etajelor părăsite. Lipscaniul „de la brîu în jos“ este însă exploziv şi pestriţ. Pare Berăria Naţională! – se revoltă Gheorghe Leahu, unul dintre cei mai buni cunoscători ai zonei: Firmele de bere au încurajat proprietarii din zona Lipscani să facă reclamă, încurajîndu-i şi subvenţionîndu-i prin bani, mese, utilaje. Terasele îngreunează traseul turistic, e imposibil de parcurs, e un labirint unic în lume. Vă spun eu că nu există niciunde aşa ceva! Oamenilor, care alcătuiesc acest labirint viu şi care îşi sorb berea la umbră, nu prea pare să le pese însă de aceste regrete de urbanist. Se înghesuie şi mai mulţi pe la mese şi pur şi simplu se bucură de vreme, în ciuda vremurilor. Nu seamănă deloc a înmormîntare... 

Doi masteranzi de-ai mei ne povestesc cum e cu spaţiile interioare ale acestor cluburi şi baruri şi cum sînt ele folosite de către tineri şi „sub-culturile“ lor de apartenenţă: În mai 2010, această zonă număra aproximativ 100 de baruri şi cluburi. Toate cluburile din Centrul vechi folosesc un sistem al petrecerilor în funcţie de seri, deci folosesc muzică diferită în seri diferite. „Cînd plecam de aici, din Fire, în altă parte... nu ştiu, aveam chef să dansez sau să agăţ altceva... Mie îmi place să dansez, nu mă interesează ce poa’ să zică unu’ sau altu’. Ei, şi îmi întorceam tricoul pe dos, să nu se vadă formaţia, să nu mai fiu în uniformă, şi mergeam în alt club...“ – povesteşte un „subiect“ al celor doi studenţi ai mei. Identităţi fluide, spaţii volatile, dispariţia „tabieturilor“... Posmodernitate mare, monşer! 

O imagine din Ghidul... lui Eugen rezumă parcă mai bine decît totul acest amalgam: lupa capitolină priveşte heratic în zare, de pe soclul ei, în timp ce la baza acestuia doi maidanezi se uită pe jos după resturi de mîncare din gunoaie. 

Nu ştiu cît de îndreptăţită a fost reputaţia Bucureştiului de „micul Paris“, dar lipscănăria a devenit, într-un fel, micul Bucureşti al zilelor noastre. Are de toate, cîte puţin din toată Capitala, şi „de la brîu în sus“ şi „de la brîu în jos“, şi masiva delăsare a edililor, şi iniţiativa haotică a antreprenorilor, şi agonie, şi extaz. Principalul merit al ghidului, în acest context, este faptul că operează pas cu pas cîte un zoom, ca pe GPS, şi ne plonjează dincolo de aparenţe, scoţîndu-ne în evidenţă cînd mizerii mai mari decît credeam, cînd spaţii mai frumoase decît speram. Dacă ar pune mîna pe el, cred că mulţi proprietari din zonă l-ar răspopi pentru drăgălăşeniile pe care le-a scris despre locantele lor – dar asta e! – este primul ghid Michelin de Dîmboviţa, marca Istodor. 

Vorba turistului, love it or hate it, dar ăsta e Bucureştiul!

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Traian Basescu FOTO Inquam / George Calin
Traian Băsescu, tranșant după ce a votat: „Dacă opțiunea e pro-Moscova, se va vota un candidat, dacă opțiunea va fi pro-atlantică, se va vota un candidat”
Fostul președinte Traian Băsescu a mers la vot duminică, 18 mai, la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din București.
Fanny Tardini wikipedia jpg
Cine a fost Fanny Tardini, actrița în trupa căreia Mihai Eminescu a fost sufleur
Fanny Tardini s-a născut în Trieste, în anul 1823 (alte surse indică 1830), fiind fiica unui italian și a unei actrițe de origine franceză. În urma deschiderii unei agenții de vapoare la Galați de către tatăl său, întreaga familie, împreună cu cei doi copii, Fanny și fratele său, Alfredo, s-a stabil
Attila Korodi - FOTO Eduard Enea
Primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila: „Am votat pentru siguranţa comunităţii mele, pentru ca haosul să nu schimbe siguranţa de zi de zi”
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat duminică, după ieşirea de la urne, că a votat pentru siguranţa comunităţii maghiare şi pentru ca viitorul ţării să fie unul european.
FCSB (Sportpictures) jpg
La intensitate maximă: FCSB a sărbătorit titlul pe o Arena Națională explozivă
Gruparea de lângă Capitală a cucerit trofeul de campioană.
nava mexicana se loveste de podul brooklyn foto x png
O navă cu pânze a Marinei mexicane a lovit podul Brooklyn. Două persoane au murit și 17 au fost rănite
O navă cu pânze a Marinei mexicane s-a izbit sâmbătă seara, 17 mai, de Podul Brooklyn din New York City. Incidentul s-a soldat cu doi morţi şi 17 răniţi, iar cele trei catarge ale navei de antrenament au fost retezate.
Alcaraz Platforma X jpg
Sinner - Alcaraz, finala așteptată de toată lumea la Roma. Italianul neagă că ar avea probleme medicale
Finala turneului ATP 1.000 de la Roma se dispută între liderul mondial, Jannik Sinner, și cel mai bun jucător pe zgură din circuit, Carlos Alcaraz.
INSTANT NICUSOR DAN 007 INQUAM Photos Alex Nicodim jpg
Nicușor Dan, la urne, în localitatea natală: „Am votat pentru o schimbare care să aducă prosperitate”
Candidatul independent Nicuşor Dan a votat duminică, la turul doi al alegerilor prezidențiale, în localitatea sa natală, Făgăraş, unde a venit însoțit de partenera sa, Mirabela Grădinaru.
GrFG1mMXMAAtXhG jpg
Negocieri cu armistițiul la tâmplă
Negocierile de pace pot semnala apropierea sfârșitului războiului. Sau nu. Ucraina le dorește dacă au ca rezultat imediat un armistițiu și încetarea luptelor. Rusia le folosește ca să rezolve o situație pe termen lung. Cele două opțiuni sunt, deocamdată, greu de reconciliat.
alegeri prezidentiale 2025   foto alina mitran (9) jpeg
Două posibile incidente electorale în județul Neamț. Ce au constatat polițiștii
Polițiștii din județul Neamț au anunțat duminică, 18 mai, faptul că cercetează două posibile incidente electorale.