Micul București

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
Branduirea optimismului jpeg

N-am mai fost de mult prin lipscănărie. Nu-mi place, ca să fiu sincer. Urmez însă acum, de la distanţă, grupul de ziarişti preumblaţi de Eugen Istodor cu Ghidul turistic şi de chefuri al Lipscanilor în mînă, pe urmele plimbărilor sale de documentare. Forţat să mă opresc din cînd în cînd – şi mai ales să privesc –, (re)descopăr alt Lipscani. E plin de mici bijuterii arhitectonice, dintre care însă majoritatea stau să-ţi cadă în cap. Unele balcoane şi feronerii atîrnă, dezmembrate, chiar deasupra mesenilor de la interminabilele terase. Cînd îţi iau comanda, ar trebui să-ţi aducă şi cască de protecţie – zîmbeşte un turist ad-hoc al grupului lui Eugen. Dan C. Mihăilescu vorbeşte despre slujbă de Maslu şi alte parastase la căpătîiul răposatului Centru Istoric al Bucureştiului. Nu mai lipseşte decît ca nea Gigi, lăutarul, să ne cînte „Te-am zărit printre morminte“. (Eugen Ciocan chiar ne-a îmbrăcat o dată pe cîţiva dintre noi în haine de epocă şi ne-a fotografiat pe ruinele lipscănăriei, ca pe nişte fantome ale trecutului în cimitirul Capitalei.) În schimb, nea Gigi se apropie de mine şi-mi cîntă la ureche „Yesterday“. Bine şi aşa... 

Cam multă agitaţie şi euforie însă pentru o înmormîntare! D.C.M. vorbeşte despre Lipscani de la brîu în sus şi este cuprins de dezolare. O fotografie din Ghidul... lui Eugen îi confirmă perspectiva: Lipscani by night este un şir de luminiţe punctuale la nivelul solului, marcînd vitrinele, peste care se pierd în cerul nopţii fantomele întunecate ale etajelor părăsite. Lipscaniul „de la brîu în jos“ este însă exploziv şi pestriţ. Pare Berăria Naţională! – se revoltă Gheorghe Leahu, unul dintre cei mai buni cunoscători ai zonei: Firmele de bere au încurajat proprietarii din zona Lipscani să facă reclamă, încurajîndu-i şi subvenţionîndu-i prin bani, mese, utilaje. Terasele îngreunează traseul turistic, e imposibil de parcurs, e un labirint unic în lume. Vă spun eu că nu există niciunde aşa ceva! Oamenilor, care alcătuiesc acest labirint viu şi care îşi sorb berea la umbră, nu prea pare să le pese însă de aceste regrete de urbanist. Se înghesuie şi mai mulţi pe la mese şi pur şi simplu se bucură de vreme, în ciuda vremurilor. Nu seamănă deloc a înmormîntare... 

Doi masteranzi de-ai mei ne povestesc cum e cu spaţiile interioare ale acestor cluburi şi baruri şi cum sînt ele folosite de către tineri şi „sub-culturile“ lor de apartenenţă: În mai 2010, această zonă număra aproximativ 100 de baruri şi cluburi. Toate cluburile din Centrul vechi folosesc un sistem al petrecerilor în funcţie de seri, deci folosesc muzică diferită în seri diferite. „Cînd plecam de aici, din Fire, în altă parte... nu ştiu, aveam chef să dansez sau să agăţ altceva... Mie îmi place să dansez, nu mă interesează ce poa’ să zică unu’ sau altu’. Ei, şi îmi întorceam tricoul pe dos, să nu se vadă formaţia, să nu mai fiu în uniformă, şi mergeam în alt club...“ – povesteşte un „subiect“ al celor doi studenţi ai mei. Identităţi fluide, spaţii volatile, dispariţia „tabieturilor“... Posmodernitate mare, monşer! 

O imagine din Ghidul... lui Eugen rezumă parcă mai bine decît totul acest amalgam: lupa capitolină priveşte heratic în zare, de pe soclul ei, în timp ce la baza acestuia doi maidanezi se uită pe jos după resturi de mîncare din gunoaie. 

Nu ştiu cît de îndreptăţită a fost reputaţia Bucureştiului de „micul Paris“, dar lipscănăria a devenit, într-un fel, micul Bucureşti al zilelor noastre. Are de toate, cîte puţin din toată Capitala, şi „de la brîu în sus“ şi „de la brîu în jos“, şi masiva delăsare a edililor, şi iniţiativa haotică a antreprenorilor, şi agonie, şi extaz. Principalul merit al ghidului, în acest context, este faptul că operează pas cu pas cîte un zoom, ca pe GPS, şi ne plonjează dincolo de aparenţe, scoţîndu-ne în evidenţă cînd mizerii mai mari decît credeam, cînd spaţii mai frumoase decît speram. Dacă ar pune mîna pe el, cred că mulţi proprietari din zonă l-ar răspopi pentru drăgălăşeniile pe care le-a scris despre locantele lor – dar asta e! – este primul ghid Michelin de Dîmboviţa, marca Istodor. 

Vorba turistului, love it or hate it, dar ăsta e Bucureştiul!

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.