Matrimoniul otoman

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Branduirea optimismului jpeg

La început, un salam şi ceva mezeluri, o telemea şi un caşcaval cu pătlăgele roşii şi, bineînţeles, un rachiu mic. Pe urmă ciorba, cu mult zarzavat. La felul doi, la alegere: sarmale, chiftele, ciulama, musaca, un batal cu pilaf, o iahnie bună de fasole, dovlecei sau ardei umpluţi cu iaurt. Iar ca dulciuri, o peltea de gutui sau nişte rahat şi, în final, o cafea la ibric. Dacă vreţi neapărat, se pot adăuga o ciorbă de burtă şi nişte mici, care nu au păstrat numele turceşti, ca toate cele de mai sus, dar cam tot de pe acolo provin. Cam asta este ceea ce au adunat bunicile şi străbunicile noastre în tingirile lor, de-a lungul celor cîteva secole de „jug otoman“. Au luat ce au găsit prin bătătură sau pe vreo tarabă de băcănie, au făcut focul cu chibrite sub ceaun, au pus totul pe o tavă pe care au aşezat-o pe masa acoperită cu o muşama şi au servit musafirii în farfurii albe, poftindu-i să se înfrupte cu tacîmurile de toate zilele. Iar după chef, au luat toată murdăria pe făraş şi, cînd s-a mai putut, au luat-o de la capăt. Şi aşa am trăit fericiţi cu toţii pînă la adînci bătrîneţi!

„Fondul lexical românesc împrumutat de-a lungul timpului din limba turcă se ridică la circa 2770 de termeni, dintre care majoritatea au ieşit din uz în cursul veacurilor“ – ne spune Emil Suciu în cartea sa despre 101 cuvinte de origine turcă. „Inventarul împrumuturilor din turcă pe care secolul al XX-lea l-a transmis noului mileniu cuprinde în jur de 1100 de cuvinte.“ Nu este mult, dar nici de neglijat. Multe dintre aceste cuvinte au intrat în mod firesc în limbajul curent datorită relaţiilor politice şi administrative curente în acele vremuri şi au dispărut în bună măsură, la fel de firesc, atunci cînd aceste relaţii au încetat şi ele. Lefegiii au plecat, bacşişul a rămas...

Dincolo de aceste detalii şi precizări care intră în treaba lingviştilor, ceea ce rămîne totuşi sugestiv este faptul că o parte semnificativă a acestui vocabular rămas în limbajul curent se referă fie la metehnele umane care mai fac încă deliciile gurii satului (meschin, moftangiu, mucalit, hoinar, mahmur, ursuz, haimana, tembel, caraghios, fistichiu, ciubucar, şiret, chefliu, zevzec, puşlama, mucalit, ciufut, derbedeu, lichea, cusurgiu – şi, last but not least, tîrfă), fie la spaţiul domestic. Pe lîngă lista de mai sus, care acoperă o bună parte a gastronomiei „specific româneşti“, putem să adăugăm astfel una care acoperă o bună parte a gospodăriei la fel de româneşti, unde se găteau toate aceste bunătăţi. Putem să începem cu schela necesară pentru a înălţa casa de chirpici sau cherestea şi să încheiem cu molozul ce rămîne după ridicarea casei. În gospodărie, ne vor întîmpina gardul de uluci legaţi cu sîrmă, cerdacul şi cişmeaua pentru udat zarzavaturile. Vom intra apoi pe uşa prinsă în balamale în odăile cu duşumea şi tavan, cu geamuri, cercevele şi pervaz, acoperite cu perdele. În bucătărie se află soba şi nişte rafturi pentru farfurii. În dormitor, un pat cu saltea, eventual un divan, şi dulapul cu fote, marame, năframe, dar şi chimire. În spatele casei se mai află hambarul cu acaretul şi tot felul de alte angarale. Am uitat ceva?

Casă, mîncare, bîrfă... Toate ţin de spaţiul domestic atribuit/impus femeii. Pe urmele acestor cuvinte şi lăsînd imaginaţia să zburde dincolo de ele, se configurează astfel un adevărat matrimoniu, urmele unor preluări şi domesticiri seculare ale căror eroine anonime au fost femeile. O viaţă privată strîngătoare, care a luat caimacul vieţii publice războinice a bărbaţilor şi a adunat grijulie ce era de păstrat din ceea ce aceştia respingeau. Un matrimoniu otoman care se contrapune tăcut patrimoniului nostru antiotoman. Nu există nici o statuie a sarmalei sau a cerdacului, a ciorbei sau a ceaunului, dar există monumente pentru fiecare luptă pe care au dus-o bravii noştri bărbaţi cu turcii. Şi totuşi, din ceaunul acesta ne mîncăm noi ciorba şi astăzi şi pe salteaua din odăile noastre ne odihnim trupurile...

Matrimoniu nu este un neologism şi cu atît mai puţin nu l-am inventat eu. El apare în Franţa, de pildă, ca matremuine în 1155, matremoigne (1362), matrimoynes (1367) şi, în sfîrşit, matrimoine în 1408, desemnînd bunurile provenite din partea mamei. Cu timpul – ne explică Ellen Hertz într-un excelent articol dedicat acestei probleme –, el este tot mai marginalizat în favoarea termenului de patrimoniu, care ajunge să acopere practic întreaga sferă a proprietăţii. Astăzi ne-a mai rămas din această istorie doar „agenţia matrimonială“...

În ciuda acestei „dominaţii masculine“ a patrimoniului şi a exclusivităţii pe care o exercită acesta asupra a tot ceea ce este bun de valoare într-o societate, matrimoniul a existat dintotdeauna şi se află în continuare printre noi. Nu doar gastronomia, care este o istorie la feminin, ci întreaga avuţie şi moştenire subalternă a femeilor fac parte din viaţa noastră cotidiană. Matrimoniul este astfel aluvionar şi sedimentar, tăcut şi continuu sub apele învolburate ale istoriei, este efemerul care dăinuie; patrimoniul este eroic şi autoritar, irupînd periodic pe valurile acestor ape, este orgoliul dăinuirii supuse distrugerii. Dacă patrimoniul este cel cu care ne mîndrim şi pentru care putem muri, matrimoniul este cel cu care trăim.

Poate că ar fi interesant să revedem deci istoria „jugului otoman“ (şi) din această perspectivă matrimonială pentru a regăsi şi ceea ce ne leagă de această civilizaţie, şi nu numai ce ne-a opus acesteia. Şi poate că am putea regîndi atunci, cu mai puţine resentimente, şi relaţiile noastre actuale cu această mare putere regională, nu atît de opusă şi ostilă pe cît ne-am obişnuit să credem.

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!
Cadouri de Crăciun. FOTO
Ghidul cadourilor de Secret Santa pentru toate zodiile: Cum să alegi darul perfect
Pentru cei care caută cadoul perfect de Secret Santa, astrologii oferă sugestii inspirate în funcție de zodie, astfel încât fiecare dar să fie potrivit personalității destinatarului.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Intrarea în Schengen nu ne scapă de tot de controalele la graniță. Cât timp și în ce situații ne vor fi cerute actele la frontieră
Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestorul (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
A pozat nud ca să-și plătească tratamentul: „Sufăr de o boală rară”
Jessica Riggs (32 de ani), din Cornwall, Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală rară, numită Sindromul Neuro-Cranio-Vertebral-Filum, care o poate lăsa paralizată.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației. 
arme ucraina
Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea Legii de împrumut-închiriere pentru sprijinirea Ucrainei.
vizual craciunite jpg
Secretele crăciuniței perfecte. Cum să îți menții plantele frumoase tot sezonul
Pe măsură ce iarna ne prinde tot mai mult în case, crăciunițele devin elementul central al decorului de sărbătoare. Deși renumite pentru întreținerea pretențioasă, aceste plante pot înflori toată iarna, dacă știi câteva trucuri simple.
elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.