L.m.m.comp.

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Fiindcă aproximativ 2/3 din viaţa mea am simplificat prea mult şi prea multe – a complica însemna a fi intelectualist şi chiar a face jocul duşmanului –, în ultima treime, inteligenţa avînd şi ea o forţă revanşardă, îmi place să citesc şi să aud că „lucrurile sînt mult mai complicate“ şi să mă conformez ideii, chiar riscînd să nu pot explica imediat, pe loc şi pe larg, în ce constau dificultăţile acestei chemări la tot ce e mai captivant pe pămînt: contradicţia.

Astfel şi de exemplu, „lucrurile sînt mult mai complicate“ (pe scurt l.m.m.comp.):

...cînd Lucien Leuwen tranşează: „Pe legea mea! Destul că sînt în fond un ticălos, nu vreau să fiu şi în formă!“ – în traducere foarte liberă: să pui şi suflet într-o porcărie;

cînd demonul Verhovenski îl întreabă pe agitatul Verghinski: „Aţi vrea să deveniţi mai degrabă nefericit decît ticălos?“ şi acela, pe culmile incoerenţei, nu poate să-i răspundă clar: „Da, da, aş vrea să fiu de fapt un ticălos... Adică nu... Deşi, de fapt, nu ticălos, ci, dimpotrivă, total nefericit, mai degrabă decît ticălos“;

cînd citesc jurnalul unui scriitor megaloman, dar întru totul îndreptăţit;

cînd îl ascult pe France 24 pe domnul Matthieu Pigasse, care ţine să fie prezentat ca un bancher de stînga;

cînd descopăr într-o scrisoare din 1959 a lui Max Fisch către Paul Celan următoarea întrebare crucială, trăită intens în aceşti ultimi 20 de ani atît de contorsionaţi: „oare sînteţi dispus să fim prieteni şi în cazul în care nu sînt de acord cu dumneavoastră?“;

cînd un prieten, rezonabil în multe şi tolerant cît se mai poate, îmi povesteşte că ori de cîte ori vede la televizor pe un guru consacrat ca savant, nu-l poate uita cum, prin 80 şi ceva, acela, înaintea unei şedinţe „pe nasoale“ din institutul lor, l-a chemat în veceul instituţiei să-i comunice că va trebui să-l înfiereze şi, deci, să-l înţeleagă; nu-l urăşte... l.m.m.comp.;

...cînd aud că Eduard Limonov, preşedindele micuţului Partid Naţional Bolşevic (aliat în alegerile precedente din Rusia cu partidul „Blocul stalinist“) este din nou săltat şi arestat cîteva ore/zile după o manifestaţie anti-Putin neautorizată, şi mă întreb de ce nu se pot înţelege cei doi patrioţi normali; l.m.m.comp.;

cînd citesc în New York Times articolul unui excelent nuvelist israelian Etgar Keret, care descrie următoarea scenă: în războiul din Liban, doi trăgători de elită dintr-o unitate israeliană văd cum se apropie de ei – în cîmp deschis – un individ purtînd un keffi indiscutabil şi o armă în bandulieră, sînt gata să se conformeze ordinelor: dacă avea un kalaşnikov, era un terorist şi trebuia ucis imediat, dacă poseda o puşcă de vînătoare, era cioban şi trebuia lăsat în pace;

unul e convins că vede un kalaşnikov (de provenienţă chineză), celălalt că e o puşcă veche şi se consultă prin telefon cu şefii lor, omul se apropie, li se dă ordin să tragă, numai că în clipa următoare, fixîndu-l prin binoclu, trăgătorul îl vede pe arab oprindu-se, întorcîndu-se ca să urineze, ţinînd în mînă o umbrelă. Hotărît, l.m.m.comp.;

cînd descopăr aceste versuri ale Marinei Ţvetaeva, dedicate unui iubit al ei, chinuit de un abces dentar: „Beau ténébreux, eşti trist şi eşti bolnav / Lumea nu are rost – te doare un dinte“.

În ultima vreme, îmi mai place de asemenea că în ruseşte, înaintea numelui tău, se pune prenumele tău şi al tatălui; că americanii pun întotdeauna lîngă oraşul – oricît de mic – în care locuieşti, şi statul din care face parte.

De ce îmi plac atît de tîrziu? Sînt prea multe amănunte de explicat. L.m.m.comp.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

felix baumgartner instagram webp
Mister deslușit. S-a aflat cine este femeia cu care Felix Baumgartner a petrecut cu 4 zile înainte să moară
Iubitul Mihaelei Rădulescu s-a prăbușit în timpul unui zbor cu motoparapanta.
Nicușor Dan și familia sa au fost primiți la Salzburg Foto Președintele României jpg
„Un adevărat motor de relansare economică în regiune”. Ce aduce reconcilierea relațiilor dintre România și Austria după VETO-ul Schengen
În spatele vizitei efectuate de președintele Nicușor Dan în Austria, alături de familie, sunt interese strategice ale celor douǎ state, punctează analiștii consultați de Adevǎrul.
Viktor Orban FOTO Inquam Photos / Tudor Pană
Viktor Orban a folosit „o practică de manual” în noul său discurs de la Tușnad: „Urmărește câteva proiecte strategice cu Bucureștiul"
Liderul Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a adoptat anul acesta un discurs mai „soft”, însă nu a omis să își atingă obiectivele și a făcut lucrul acesta „ca la carte”, explică specialiștii.
david popovici jo fb2 jpg
Dragos Pătraru. Sursa: Facebook
Câte mese trebuie să avem, de fapt, într-o zi? Dragoș Pătraru: „E greu și din două mese”
Așa cum ne-a obișnuit deja, jurnalistul Dragoș Pătraru revine cu informații utile despre alimentație și sănătate. Recent, acesta a abordat un subiect intens dezbătut, legat de numărul de mese pe care o persoană ar trebui să le aibă într-o zi.
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Mizele deciziei prin care Franța a recunoscut Palestina și de ce România nu are o poziție fermă. Analist: „Exista o decizie pe care azi România o nuanțează"
Decizia Franței de recunoaștere a statului palestinian are la bază mai multe motive ce țin de pozitionarea țării la nivel global. Din aceleași motive, România trebuie sǎ păstreze un ton neutru, potrivit experților.
pictura maica domnului aripi jpg
Postul Adormirii Maicii Domnului începe cu o zi mai devreme în 2025. Regulile de care credincioșii țin cont în această perioadă
Postul Adormirii Maicii Domnului se numără printre cele mai importante sărbători românești. Și cum acest eveniment creștin se apropie, iată câteva lucruri importante de care credincioșii trebuie să țină cont.
Biarezina  Бярэзіна (V  Adam, 1801 50) jpg
De ce a fost Rusia imposibil de cucerit de-a lungul istoriei. Secretele invincibilității rusești în fața oricărei armate
Rusia s-a transformat într-un adevărat iad pentru toate armatele care au încercat să o cucerească. Nici cei mai geniali generali cu cele mai bune armate nu au reușit să invadeze cu succes această țară din Estul Europei. Specialiștii au găsit și secretul invicibilității rusești.
Schimb de focuri Cambodgia Thailanda 2 FOTO EPA EFE jpg
Conflictul reaprins între Thailanda și Cambodgia pune față în față doi adversari inegali. Cât de puternice sunt armatele lor
Conflictul izbucnit la granița dintre Thailanda și Cambodgia opune un aliat vechi și experimentat al Statelor Unite unei țări cu o forță armată relativ tânără, care are în schimb legături strânse cu China, relatează CNN.