La reeditarea Ţărilor geobogziene

Publicat în Dilema Veche nr. 407 din 1-7 decembrie 2011
Propunere de monitorizare jpeg

├Änc─â nu m-am decis dac─â s─â pun printre culpele tinere┼úii mele pasiunea, chiar adora┼úia mea, pentru Geo Bogza. Nu m─â v─âd scriind un articol av├«nd ├«n titlu excitanta sintagm─â: ÔÇ×desp─âr┼úirea de...ÔÇť. Nici p├«n─â azi nu m─â pot desp─âr┼úi de Bogza, oric├«t de dens este conul de umbr─â ├«n care au intrat cosmologia sa narcisiac─â, whitmanism-ul lui ne├«nfr├«nat, frazele lui absolutiste, acelea cu ÔÇ×niciodat─âÔÇť, ÔÇ×rareoriÔÇť, perplexit─â┼úile lui totdeauna ├«ndelungi. Recunosc: ├«nc─â nu m-am dezvr─âjit de ele, risc├«nd o ridicol─â compasiune printre contemporanii mei: ÔÇ×├Ä┼úi mai place ├«nc─â Bogza?ÔÇť. Nu de ieri, de azi, ci de alalt─âieri, de r─âsalalt─âieri, Orionul s─âu, farul la care se vedea paznic, translanticele imagina┼úiei lui ├«┼či stinseser─â luminile, cu el ├«n via┼ú─â sau dus la Cernica (unde, fiind prea mic, fusese necesar s─â i se modifice, cu o zi ├«nainte de ├«nmorm├«ntare, sicriul).

Explica┼úia nu trebuie s─â ne sperie ├«n schematismul ei: ┼či ├«nainte de ÔÇÖ89, dar mai ales dup─â, Bogza a trecut prin radarul maniheismelor politice, cu consecin┼úe distrug─âtoare asupra operei. Dintotdeauna de st├«nga, f─âr─â s─â fie ├«n Partid, inflexibil antifascist ┼či antilegionar, Bogza nu a devenit un disident ├«n socialism ┼či nici, dup─â ÔÇÖ89 ÔÇô un anticomunist care s─â onoreze Pia┼úa Universit─â┼úii. Dar nici un ceau┼čism ÔÇô lozinc─â, ┼čabloane, ÔÇ×ideiÔÇť ÔÇô nu a putut conta pe el. Turn─âtorii na┼úional-comuni┼čti de la S─âpt─âm├«na ├«l urau ┼či ├«i demascau toate subversivit─â┼úile sale antidogmatice, prezentate drept antipartinice. Din toate revoltele lui antiburgheze, anticonformiste r─âm─âsese o pruden┼ú─â, o cresc├«nd─â rezerv─â ├«n ÔÇ×angajamentul politicÔÇť. C├«nd Babu Ursu ÔÇô poate cel mai patetic adorator al lui ÔÇô s-a dus (conform jurnalului s─âu sinuciga┼č) s─â-l conving─â ca la un congres al Partidului s─â se ridice, f─âr─â echivoc, f─âr─â metafor─â, ├«mpotriva dictatorului, Bogza l-a refuzat, trimi┼ú├«ndu-l la Jebeleanu. Adev─ârul este c─â, organic anticeau┼čist, Bogza nu a f─âcut mai nimic ├«mpotriva imaginii sale de ÔÇ×clasic ├«n via┼ú─âÔÇť respectat de regim; se mul┼úumea cu trapezul lui din Rom├ónia literar─â unde sfida cenzura cu ÔÇ×pileÔÇť de calibrul celei celebre: ÔÇ×Eu nu zic c─â nu-i nebun, dar nu ┼čtiu cum se face c─â toate ac┼úiunile se ├«ntorc ├«n favoarea luiÔÇť. Avea un cult al ÔÇ×pileiÔÇť, al dublului ├«n┼úeles, educat ├«nc─â din timpurile ├«mpotrivirii la fascism, o art─â a vicleniei textuale perfect valabil─â ┼či ├«n na┼úional-comunism; a cerut schimbarea conducerii de Partid a Uniunii, cu Beniuc ├«n frunte, recit├«nd solemn o poezie a Blandianei despre albul nevinovat al z─âpezilor; lui Nichita i-a cerut s─â-i s─ârute m├«na lui Arghezi ÔÇô moment ridicol, de lirism bombastic, dar cu ├«nalt grad de nonconformism ├«n epoca unui singur sf├«nt.

Toate acestea ÔÇô ca ┼či opera cu ┼ó─ârile ei de piatr─â, de foc ┼či de p─âm├«nt, cu Poemele invectiv─â, cu poemele ei jurnaliere ÔÇô au fost date uit─ârii dup─â ÔÇÖ89 c├«nd, ca s─â fiu c├«t mai concis, anticomuni┼čtii viscerali l-au prins cu Meridianele sovietice scrise ├«n 1956; l-au c─âlcat ├«n picioare ca pe-un realist-socialist oarecare, ca pe un colabora┼úionist odios, profitor al regimului. Oratori str─âluci┼úi din Pia┼úa Universit─â┼úii ÔÇô scriitori care alt─âdat─â alergau la el acas─â, zi ┼či noapte, ca Geo Bogza s─â-i apere de persecu┼úiile cenzurii ÔÇô nu-l mai cuno┼čteau, nu-l mai citau, nicicum s─â-l citeasc─â, nu-i mai interesa dac─â bole┼čte ┼či, fire┼čte, nu l-au ├«nso┼úit la Cernica pe ultimul drum. Unul dintre ei mi-a explicat clar de ce: ÔÇ×Bogza nu a avut anticomunismul pe m─âsura antifascismului s─âuÔÇť. Nu ┼čtiu s─â-i fi ajuns la ureche aceast─â obiec┼úie ┼či nici nu mi-a venit s─â-l ├«ntreb ├«n ziua aceea c├«nd am urcat la el, ├«n ┼×tirbei Vod─â, s─â-i duc o pung─â de portocale. Bunti m-a l─âsat s─â intru la d├«nsul ┼či-am stat aproape o or─â, t─âc├«nd intens am├«ndoi, el ├«ntins pe divanul s─âu, cu ochii ├«n tavan, eu, crispat, pe un fotoliu b─âtr├«n; ┼čtiu c─â la un moment dat m-a ├«ntrebat ce mai face Lucian Raicu ┼či i-am relatat respect├«nd concizia clipei. Am avut ├«ntotdeauna grij─â s─â nu m─â num─âr printre intimii modelelor mele literare, fie el Bogza, fie Marin Preda, fie Ion Caraion, indiferent la c├«t nu se suportau ├«ntre ei. ├Än via┼ú─â fiind, idolii trebuie iubi┼úi de departe ┼či ├«n t─âcere. E ceea ce-┼úi permite iluzia unui minim de obiectivitate ┼či o maxim─â voluptate ├«n contemplarea acelor lovituri puse la cale de destinul nu o dat─â revan┼čard. Ca aceea de mai ieri, c├«nd reeditarea Poemului invectiv─â, interzis de bonzii ┼či pudibonzii cenzurii de Partid, s-a epuizat repede, junii de azi fiind convin┼či c─â e cu sex ┼či ├«njur─âturi. M─â trece-un g├«nd lugubru c─â ┼ó─ârile astea de piatr─â, de foc ┼či de p─âm├«nt ÔÇô ÔÇ×printre cele mai deprimante pagini ale literaturii noastreÔÇť, cum le numea elogios Mircea Eliade ├«n ÔÇÖ34 ÔÇô nu vor avea succes fiindc─â prea s├«nt cu boga┼úi ┼či s─âraci, umili┼úi, obidi┼úi ┼či al┼úi mizerabili, ├«n fine, fiindc─â-s ÔÇ×prea de st├«ngaÔÇť. 

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.